Zdrava stopala tokom leta


Ukoliko želite da vam stopala ostanu zdrava tokom leta, izbegavajte da nosite obuću na bosu nogu i ne preterujte s hodanjem bosih nogu, a tu su i saveti za „teške” i otekle noge


Na prvi pogled je savet kontradiktoran: ne nosite obuću na bosu nogu i ne hodajte previše bosi. Kao i u skoro svemu, i ovde važi pravilo – zlatna sredina.

Ako vam je obuća otvorena, nemate nikakav problem, ali samo u slučaju da je u celosti izrađena od prirodnih materijala. Nažalost, i obuća od čiste kože kao i od platna, najčešće ima sintetičke materijale kao postavu. Sintetika nije prozračna, i noga se u stvari „kuva” u obući. Vlaga, toplota i bakterije zadržavaju se u unutrašnjosti obuće, što doprinosi: neprijatnim mirisima nogu i povećanom riziku od pojave atletskog stopala, gljivičnih infekcija koje najčešće zahvataju kožu između prstiju, ali i kožu tabana, kao i nokte. Gljivična oboljenja na noktima stopala posebno su opasna i teško se leče. Uz sve to, ako vam je obuća tesna ili ima neodgovarajuću potpeticu, neminovno je i oticanje članaka i stopala.

Stopala se prirodno znoje, organizam preko njih gubi 2 dl tečnosti dnevno u proseku. Zamislite kako izgleda kad sve to ostane u obući i stopalo vam „pliva” u svem tom slankasto-slatkastom i lepljivom znoju. Zato treba nositi čarape da ga upiju, i često ih menjati.

Opšta pravila su jednostavna ukoliko ipak ne možete sa čarama u obući tokom vrelih dana:

  • ne nosite istu obuću svaki dan
  • sušite unutrašnjost obuće tako što ćete ubaciti filter-vrećice čaja ili pirinač – ova sredstva upijaju vlagu
  • čim skinete obuću, dobro operite i osušite stopala.

Znojenje stopala možete ublažiti puderisanjem stopala ili prskanjem antiperspirantima.

Nasuprot nošenju obuće na bosu nogu izabrali ste da hodate bosi? To je odlična ideja, pogotovo ako imate dvorište i lepo pokošenu travu. Pobornici „vraćanja prirodi” smatraju da ste na ovaj način povezani s energijom Zemlje i da time jačate imunitet.

Međutim, niste po ceo dan u dvorištu, neko vreme provodite i na betonu, gazite i po kamenčićima s ponekim staklencetom, a u kući i po parketu, tepisima…

Bosonoga varijanta može da bude problem u pogledu izgleda stopala. Neće vam se desiti nikakve infekcije niti ćete oticati, ali preterana bosonogost dovodi do zadebljanja kože stopala, pogotovo u predelu peta, posledično i do pucanja kože tabana.

Bosonosi imaju obavezu da svako veče potapaju noge u mlaku vodu sa sodom bikarbonom i drže ih tako dok koža ne omekša. Posle toga stopalima je potreban grub piling, posebno u predelu peta. Operite dobro stopala, namažite ih hranljivom kremom, ima i onih koje su pravljene specijalno za stopala, pa čak i samo za pete. Specijalan tretman je da prvo izmasirate stopala abrazivnom kremom, pa tek onda stavite hranljivu kremu. Po završetku tretmana morate da se obujete i budete u papučama sve dok ne legnete da spavate.

Zdrava stopala tokom leta

Ako ste na moru, izbegavajte plastičnu obuču, naročito japanke, hodajte što više bosi po pesku ili sitnom kamenju. Bitno je da vam noge budu – suve, kako ne biste oštetili kožu.

A ukoliko vam noge otiču i imate utisak da su „teške” kao da su bukagije na njima, što je izraženo leti, a držite se svih saveta, ruska narodna medicina predlaže jednostavnu terapiju: stavite noge u hladnu vodu, bez ikakvih dodataka, i držite ih tako 15-25 minuta. Dobro ih obrišite, pritom ih i malo masirajući peškirom, da podstaknete prokrvljenost, i posle radite šta mislite da vam je potrebno, a ne morate ništa.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *