Menoragija – da li je treba lečiti


Obilno krvarenje ili menstruacija koja traje duže od osam dana, a pritom se gubi više od 80 ml krvi po ciklusu, naziva se menoragija


Menoragiju može pratiti ceo niz medicinskih poremećaja: infekcije karlice, problemi sa štitnom žlezdom, endometrioza, dijabetes, neke vrste karcinoma… Samo 22 odsto žena odmah poseti lekara iako zbog preobilnih krvarenja pate njihovi društveni i seksualni život. Bez obzira na tegobe i potencijalne zdravstvene probleme, žene uglavnom leže i čekaju da ciklus prođe. Statistički, skoro sve propadnice lepšeg pola tokom reproduktivnog života imaju makar jednom obilno menstrualno krvarenje.

Uzroci

■ Često je vrlo teško otkriti uzrok menoragije. Lekari ih dele u četiri kategorije: organske, endokrinološke, anatomske i iatrogenske. U gotovo 80 odsto slučajeva krivci za menoragiju su disbalans hormona i tumor.

■ U normalnom ciklusu ravnoteža između hormona estrogena i progesterona reguliše rast jajne ćelije, koja se, kad ne dođe do oplodnje, menstruacijom odbacuje.

■ Zbog hormonalne neravnoteže endometrijum može da bude veći od uobičajenog i stoga se javlja jače menstrualno krvarenje. Taj problem najčešće imaju adolescentkinje i žene koje ulaze u menopauzu. Ostali uzroci menoragije su polipi, ciste na jajnicima, disfunkcija jajnika, adenomioza, komplikacije u trudnoći.

Menoragija - da li je treba lečiti 2

Simptomi

■ Menstrualno krvarenje koje promoči kroz jedan ili više uložaka ili tampona, svaki sat, nekoliko sati zaredom.

■ Nužno je nošenje nekoliko higijenskih uložaka kako biste kontrolisali krvarenje.

■  Uloške treba menjati čak i noću.

■ Menstrualno krvarenje traje duže od sedam dana.

■ Krvarenje je propraćeno većim komadima zgrušane krvi.

■ Obilno krvarenje ometa vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

■ Osoba za vreme ciklusa oseća neprestane bolove, poput grčeva u donjem delu stomaka (često, ali se ipak ne javlja kod svih).

■ Menstruacije su neredovne.

■ Učestale obilne menstruacije dovode do umora, gubitka daha, nesvestice.

Komplikacije

■ Obilne i duge menstruacije mogu dovesti do drugih problema, na primer uzrokovati anemiju (zbog gubitka gvožđa), jake bolove, neplodnost…

■ Menoragija je najčešći uzrok anemije kod žena. Neke žene u reproduktivnim godinama imaju vrlo nizak nivo gvožđa u krvi i dijagnostikuje im se anemija. Anemija se javlja zbog nedovoljne količine gvožđa, koje je telu potrebno za stvaranje hemoglobina. Iako često sprovođenje dijete uzrokuje ovo stanje, jake menstruacije to mogu još da otežaju.

Menoragija - da li je treba lečiti

Dijagnoza

■ Ako vam ciklus ometa normalan život, trebalo bi da posetite lekara. Isto tako, treba ga posetiti ako lagano krvarite između dve menstruacije ili nakon polnog odnosa. 

■ Lekar će vam pregledati matericu i jajnike, a trebalo bi da uradite i papa test. Verovatno će vas uputiti i na analizu krvne slike kako bi utvrdio da li imate anemiju ili pak hormonalni poremećaj.

Lečenje

■ Ako imate anemiju, uzimajte dodatke gvožđa. Oralne kontraceptivne pilule mogu vam pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa.

■ Pratite koliko uložaka ili tampona potrošite kako bi lekar saznao količinu izgubljene krvi. Obavezno redovno menjajte tampone – barem na svakih 4-6 sati. Izbegavajte uzimanje aspirina, pitajte lekara da vam preporuči nešto drugo za ublažavanje menstrualnih grčeva.

■ Neke se žene dobro nose s menoragijom. Da bi i vama to uspelo, blisko sarađujte s lekarom, uzimajte dodatke ishrani koji sadrže gvožđe, brinite se o zdravlju i ishrani, zatražite pomoć porodice i prijatelja – oni će vam problem učiniti podnošljivijim.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *