Bol u šakama i rukama


Pomoć kod teniskog lakta, „mišje šake” i sindroma karpalnog kanala leži u vežbama i dobrim životnim navikama. Istraživali smo najefikasnije načine lečenja najčešćih tegoba


Monotoni pokreti rukom koji traju duži vremenski period u nekom trenutku mogu da dovedu do preopterećenja, a rezultat su jaki bolovi. Na početku se javljaju peckanje i svrab ili trnci (pre svega na palcu i kažiprstu), najčešće na desnoj ruci i posle nekog teškog rada, a reč je o simptomu karpalnog kanala. Kasnije se javljaju bolovi u ručnom zglobu, i to pre svega noću.

Prva preventivna mera jesu mirovanje tokom noći kada se uvezuju postavljene šine za ruke i rade specijalno osmišljene vežbe: stegnite šaku u pesnicu a zatim pružite i raširite prste tako da dlan bude okrenut spolja. Potom opustite prste.

Hlađenje ublažava tegobe

Bol u rukama 1Kod blažih oblika može se primeniti hidroterapija. Često je dovoljno i da više puta u toku dana držite ručni zglob ispod mlaza hladne vode. Druga mogućnost je jonoforeza. Pri tom pacijent stavlja šaku u kadicu napunjenu vodom s jednosmernom strujom. Ova terapija ublažava bolove i proširuje kapilare, tako da utrljan gel protiv bolova može bolje da se apsorbuje. Dobro su se pokazali i melemi s biljkama kao što su repuh i đavolja kandža, kao i s korom vrbe.

Osim toga, i akupunktura laserom pokazala je odlične rezultate – potrebno je dva puta nedeljno finim laserom delovati na specijalne akupunkturne tačke: pre svega iznad tačaka „debelo crevo 4“ (nalazi se između palca i kažiprsta), „tanko crevo 3“ (spoljašnji, poslednji deo malog prsta) i „žuč 34“ (na glavi lisne kosti) reguliše se protok životne energije „či”, prema slikovitom objašnjenju tradicionalne kineske medicine. Ukoliko ni ovo ne dovede do poboljšanja, lekari mogu da ubrizgaju protivupalne supstance (kortizon, ­lidokain). A ako ni to ne pomogne, savetuje se operativni zahvat. Tad lekar raseca suženu tetivu koja je prikleštila nerv. Posle operacije stavlja se zavoj koji se već sledećeg dana može zameniti flasterom.

Kesa s ledom za teniski lakat

Ukoliko osećate bol u laktu čim posegnete da nešto dohvatite, dijagnoza obično glasi – teniski lakat. Ova bolest ne muči samo tenisere, još češće se javlja kod domaćica, onih koji rade za kompjuterom, zanatlija ili osoba koje su nepravilno opteretile svoju ruku prilikom vežbanja. Uzrok je pri tom uvek isti – ukoliko se duže vreme prave isti pokreti rukom sa savijenim laktom, preti opasnost od preopterećenja s odgovarajućim posledicama.

Akutne bolove možete da ublažite stavljanjem obloga od leda (držite ih 20 minuta). Pomažu i zavoji i fiksacije radi mirovanja. U medicini su se dobrim pokazala i tretiranja bolnih mesta, kao i injekcije kortizona i akupunktura. Sledeći metod lečenja je terapija pulsirajućim magnetnim talasima. Ovde se radi o jakom magnetnom polju koje služi za poboljšanje razmene materija u ćelijama, a na ovaj način se uklanjaju i zapaljenski procesi.

 

Pomoć magnetnih talasa

Ako godinama radite za kompjuterom koristeći „miša”, to može da uzrokuje pojavu tegoba. Tipični simptomi „mišje šake” su ukočeni zglobovi, nedostatak energije u tom delu, bol u šakamaosećaj oduzetosti, umrtvljene šake ili ruke, hladni prsti, smetnje u koordinaciji, kao i bolovi u šaci, podlaktici, a često i u ramenima i leđima.

U početku se problemi javljaju samo danju, a noću se telo oporavlja. Trebalo bi odmah fizički da se aktivirate jer ako bolest postane hronična, teško se leči. U većini slučajeva, dovoljno je da pravilno upotrebljavate ruke. Ako to ne donese rezultate, lekari mogu da ubrizgaju sredstva koja sprečavaju upale. Ortopedi često prepisuju talasoterapiju koja sprečava provođenjeMorate voditi računa da se ne namagnetišete jer će frizura biti kao posle elektrošoka! impulsa bola.

Lagano istezanje, kao kod teniskog lakta, ­produžiće skraćene mišiće i tetive. Važno je i pravilno držanje dok sedite za računarom. Kad koristite „miša”, trebalo bi da vam podlaktica opušteno leži na stolu, a ručni zglob ne bi smeo da bude „izlomljen”, odnosno savijen.

Bol u rukama 5

Najčešća bolest šake: sindrom karpalnog kanala

Karpalni prolaz je prolaz u tkivu između podlaktice i šake kroz koji prolaze tetive prsta i srednji nerv šake. Tkivo u ovom prolazu može da otekne i da priklešti nerv, što izaziva tegobe. Uzrok je najčešće nepoznat. Preopterećenje zgloba ovde retko igra glavnu ulogu. Mogući uzroci mogu da budu povreda, reuma, dijabetes ili neke druge smetnje prilikom razmene materija u organizmu.

 

Za bolju prokrvljenost

Vežbe s bodljikavom lopticom pomažu da cirkulacija u šakama bude bolja. Tako će šake biti pokretljivije. Najbolje je da gumenu loptu stavite između dlanova i njome Bol u rukama 3pravite male kružne pokrete dok ne osetite prijatnu toplinu. Zatim polako pređite duž celog dlana, sve do vrhova prstiju, u stranu i ka korenu šake. Savet: bolove mogu da ublaže i gnječenje toplog peska ili koštica trešnje ili višnje.

Umereno istezanje u slučaju teniskog lakta uklanja grč u velikom mišiću koji se proteže od ručnog zgloba do lakta. Pri tom šaku obolele ruke podignite nagore. Držite oko 30 sekundi, ponovite 20 puta. Vežba je korisna i za sve koji rade s kompjuterskim mišem. Kod upale tetiva pomažu mirovanje i primena odgovarajućeg sredstva koje ublažava bolove.

Kućna apoteka

Riba
Losos i haringa sadrže omega-3 masne kiseline koje ublažavaju upale u zglobovima.

Ananas
Proteolitička supstanca bromelain (monopreparati se kupuju u apoteci) koju sadrži ovo tropsko voće ublažava upalu.

Šipak
Tečni granulat od šipka (Rosa canina L) umanjuje zapaljenske procese ili ih sasvim uklanja. Preparat dodatno sadrži vitamin C koji pomaže funkciju zglobne hrskavice i kostiju i doprinosi gradnji kolagena.

Povrće
Paprika, paradajz (posebno kuvani), crni i beli luk bogati su antioksidantima koji stabilizuju funkciju zglobne hrskavice. Za regeneraciju hrskavice naročito je važan silicijum kog ima u šargarepi i krtoli celera.

 

Bol u rukama 7

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *