Vodič kroz išijas (išijalgiju)


Išijalgija (išijas) može da se predupredi, čak i izleči – pratite savete za svakodnevni život, pročitatjte uputstvo za toplo-hladne obloge, proučite narodni lek i – čuvajte se promaje


Najčešće reumatske bolesti, barem kod nas, jesu bolovi, ukočenost i žiganja u nogama i krstima. Polovinu svih bolova u leđima, pa i nogama, uzrokuje neispravan položaj u krevetu, tako da prvi medicinski savet deluje reklamerski – kupite nove krevet ili dušek.

Ukočenost u leđima najčešće se javlja u proleće. Tad su udruženi vlaga, toplo vreme i vetar. Zimi je problem hladnoća. Simptome lumbalnog sindroma (zvaničan medicinski naziv) prati žiganje duž noge, što je posledica oštećenja najdužeg živca u organizmu – išijadikusa. U blagim slučajevima, leđa se oporave za otprilike nedelju dana.

Promaja

Kod nas se ljudi najviše plaše promaje, i – u pravu su. Naučno, promaja izaziva grčenje mišića, što je naročito opasno ako ste oznojeni. Naglo rashlađivanje i jako strujanje vazduha refleksno grče krvne sudove i smanjuju cirkulaciju, što izaziva propadanje dela mišićnih vlakana i bol. Kao „igra bez prestanka”, bol izaziva dodatno grčenje mišića, dodatno umanjenu cirkulaciju… sve dok se ne ukočite.

Provešćemo vas kroz ovo oboljenje, od objašnjenja išijasa do njegovih prevencije i lečenja.

Išijas (išijalgija). Najčešće se pojavljuje kad kost pritiska deo živca, što uzrokuje upale, bolove i utrnulost u nozi. Bol ide od bedrenog živca, na donjem delu leđa, do kukova, stražnjice i kroz noge.

Simptomi. Kako je ovaj nerv najduži u organizmu, možete osećati bol na bilo kom mestu tog živca. Bol može da se ispolji kao nelagoda, blag, kao peckanje, sve do oštrog bola i ukočenosti. Ponekad vas i „preseče”, kao da vas je udarila struja. Ako kijate ili kašljete, bol se pojačava. Dugo sedenje ili stajanje takođe pojačavaju bol, a lagano hodanje i pogotovo ležanje, ublažavaju ga. Iako bolovi mogu da zahvate obe strane tela, najčešće su samo na jednoj. Takođe, bol je obično intenzivniji u nogama nego u krstima.

Obloge

Za smanjenje bolova prva linija odbrane su toplo-hladne obloge. Umočite peškir u toplu vodu, iscedite ga i držite nа bolnom mestu dva minuta, pa isto uradite i s peškirom koji ste umočili u hladnu vodu, ali njega držite samo minut. Za neki efekat minimum je 15 minuta menjanja obloga. Sistem toplo-hladno prokrvljava mesto na kome se javlja bol i aktivira okolne mišiće.

Pomoć lekara. Ukoliko bolovi ne prolaze, teški su ili laki a traju duže od nedelju dana, obavezno se obratite lekaru. To naročito važi ukoliko uz bolove imate i sledeće situacije: ne možete „na noge”; nemate potpunu kontrolu nad mokrenjem; imate bolove u obe noge, ne samo u jednoj; nemate osećaj, odnosno snagu u nozi…

Lekar će vas pitati: Kad i kako su počeli bolovi, kako spavate (na kakvom krevetu i dušeku, u kom položaju…), da li se bavite nečim što može uzrokovati bolove u leđima i nogama (uglavnom neki sport), da li dugo sedite ili stojite (uglavnom se misli na radno mesto)… Postavljanje dijagnoze, pored pregleda, zavisi i od vaših odgovora na ova pitanja.  

Lečenje. Iako bi trebalo maksimalno štedeti nogu i ležati, stalno ležanje nije preporučljivo, u šta se računa ono duže od 48 sati. Naizmenične hladne i tople obloge smanjuju bol. Ako vam ne pomažu, dobićete lekove: protiv upale, analgetike, relaksante za mišiće, pa i one koji umiruju živce, kao što su antidepresivi. Bitno je da bol prođe.

Saveti za svakodnevni život

  • Sedite uspravnih leđa, ne savijajte se i ne udubljujte se u stolicu ili fotelju – uvek, bez izuzetka.
  • Prilikom sedenja noge treba da budu u liniji karlice – ne širite ih, ne skupljajte, ne uvijajte, ne prekrštajte…
  • Pretilost (gojaznost) takođe može biti uzrok bolova u leđima i nozi, ali i problema sa svim zglobovima. Potrudite se da ostanete u granicama optimalne težine.
  • Obuća mora da bude udobna i s manjom potpeticom – visoka štikla, kao i ravna obuća poput baletanki nisu preporučljivi.
  • Prilikom nošenja tereta, rasporedite ga na obe strane.
  • Ukoliko imate bolove samo kad se probudite, verovatno je problem u krevetu ili dušeku ili spavate u nekom nemogućem položaju.
  • Kad treba da podignete nešto, sagnite se ne savijajući leđa, odnosno čučnite i podignite predmet.

Posle toga nastupa fizioterapeut – on će vam, u odnosu na stanje u kome ste, predložiti program za jačanje mišića i popravljanje držanja koji će smanjiti pritisak na leđa, i vežbe za opštu fleksibilnost.

U posebno teškim slučajevima neophodna je operacija.

Preventiva. Fleksibilnost celog tela, posebno leđa, kao i jačanje mišića, najbolja su preventiva. Vežbe za jačanje leđa su jednostavne, mogu da se rade i na stolici, sedeći. Bitno je da ih radite svakodnevno, i samo do trenutka dok ne osetite nelagodu. Ukoliko su vam vežbe teške ili vas nešto boli prilikom njihovog izvođenja, odmah prekinite. Pogledajte video.

Narodni lek

Starinski lek je obloga od trulih jabuka: iseckajte trule jabuke, stavite ih na bolno mesto, prekrijte pamučnom krpom i fiksirajte oblogu još jednom krpom ili vunenim šalom ili čarapom (ako je reč o potkolenici ili zglobu iznad stopala). Trule jabuke smanjuju bol i smiruju upaljeni živac.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *