Plastična hirurgija kroz vreme


Zvanično, prva plastična operacija obavljena je u 16. veku, kad je italijanski lekar Gaspare Taljakoci pacijentu rekonstruisao nos


Medikus Taljakoci samo je pratio uputstva iz jednog indijskog lekarskog priručnika starog oko 1.000 godina. Oštećen nos pacijenta nadomestio je presađujući tkivo s unutrašnje strane njegovih podlaktice i leđa.

Tremin „plastika“ prvi put je upotrebljen 1837, čak 18 godina pre nego što je plastična masa uopšte i izmišljena. Sama reč „plastika“ potiče od grčkog πλαστικός (plastikos) i znači „imati sposobnost menjanja oblika“, a plastikos od πλαστός (plastos) – „oblikovan“. Hirurzi koji su vršili plastične operacije bili su usredsređeni na rekonstrukciju oštećenih ili izgubljenih delova tela. O estetici se malo ili nimalo razmišljalo.

Prva plastična operacija grudi izvedena je u 19. veku
Prva plastična operacija grudi izvedena je u 19. veku

Sredinom 19. veka anesteziologija i sterilizacija toliko su napredovale da su se lekari osmelili na složenije rekonstruktivne zahvate, i počinju da razmišljaju i o estetskoj strani.

Prva plastična operacija grudi izvedena je 1895. godine. Međutim, ni ona nije imala estetski karakter, radilo se o pacijentkinji koja je imala veliki tumor i deo leve dojke morao je da bude uklonjen. Nemački hirurg Vinčenc Černi iskoristio je veliki lipom – masne naslage s leđa pacijentkinje – kako bi rekonstruisao dojku. U narednih 70 godina lekari, hemičari i tehnolozi mahom su se bavili pronalaženjem adekvatnog materijala koji bi mogao da zameni odstranjeno tkivo dojki ili da ih uveća, a da bude jeftin kako bi se implanti komercijalno koristili kao zamena za mlečne žlezde.

Neki od materijala koje su isprobavali bili su parafin i sunđer natopljen u alkohol i pčelinji vosak. Tek 1960. Frenk Džirou, hirurg iz Hjustona, prvi je koristio silikonske implante. Iako je materijal ostao isti, neprestano se usavršava.

Što je mnogo, mnogo je
Što je mnogo, mnogo je

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *