Koliko sati sna je optimalno


Tokom sna organizam se regeneriše. Modernim jezikom rečeno – resetuje se i podešava na optimalnu izdržljivost. Takođe, nije nikakva tajna da je ispavanost usko povezana s mentalnim aktivnostima i dugovečnošću


Iako postoje individualne razlike, medicina predlaže 7-8 sati neprekidnog sna tokom noći. Napomenuto je da san mora biti neprekidan (spavanje „na rate” ne računa se u kvalitetan san) zato što prekinuto pa nastavljeno spavanje doprinosi razdražljivosti, kao i osećaju iscrpljenosti, kao da ste neispavani.

Bitna je i stavka „tokom noći” – spavanje noću i danju nije isto: dnevni bioritam nije haotičan i slučajan. Noć je predviđena za odmaranje organizma, a između 4.00 i 6.00 čas. ujutro počinje novi start za aktivnosti. Preporučljivo je da legnete najkasnije u ponoć, a optimalno je između 21.00 i 22.00 časa.

Spavanje kraće od pet sati povećava rizik od ranije smrti za 12%, a duže od devet sati za 38%

Premalo sati sna čini organizam podložnijim infekcijama, upalnim procesima, razvoju dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, kao i gojaznosti.

Previše sati sna ukazuje na depresiju koja posredno utiče na smanjenu fizičku aktivnost, samim tim i na gojaznost.

Pored dužine spavanja, nije zanemarljiva ni rutina – odlazak u krevet i ustajanje u otprilike isto vreme. Ako želite zdrav i dugovečan život, ponašajte se prema spavanju kao prema antibiotiku koji pijete u pravilnim vremenskim razmacima.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *