jaja

U celom hrišćanskom svetu slavi se Vaskrs, ali na različite načine. U moru često i oprečnih tradicija, ipak postoji jedna zajednička crta – bojena jaja

Belgija U subotu pred Vaskrs zvona na crkvama ne zvone – „otišla su” u Rim.
Škotska Izreka „istučen kao na Vaskrs” označava da je za neki prestup dobijena preblaga kazna, jer se dečacima na Vaskrs simbolično „praši tur” – iz njih se isteruje „loše ponašanje”.
Češka Od vrbinog granja na poseban način isprepletu se „pomlazke” (kao korbači) kojima na Pobusani ponedeljak momci simbolički „šibaju” devojke. Veruje se da svakom ko je dobio pomlazkom to donosi mladost, zdravlje i plodnost. Nekada su seljaci pomlazkama šibali svoju stoku i sve ukućane.
Norveška Norvežani veruju da će se na Vaskrs rešiti ubistva, pa su na TV detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak i kartoni mleka imaju priče o nerešenim ubistvima. Imaju i zanimljivu tradiciju koju dele s Dancima – na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog hleba umotanog u belo platno kako bi ga pojeli u ponoć. Običaj je bio čest i u vikinško doba, Vikinzi su nosili sa sobom zimzelene bobice koje simbolišu život.
Finska i Švedska Mala deca obučena u kostime veštica skupljaju slatkiše od vrata do vrata u zamenu za ukrašene cice-mace. Taj običaj je rezultat je mešanja ortodoksne tradicije blagosiljanja kuća s grančicama cice-mace i skandinavske veštičje tradicije.
Laponija U postojbini Deda Mraza, uz pesmu i ples stanovnici se igraju snegom, pravi se Sneško Belić i slave Isusovo vaskrsnuće i buđenje prirode.
Španija Splavovi plutaju s ukrašenim figurama iz biblijske priče o Vaskrsu, a slavi se uz povorke i gozbe.
Bugarska i Rumunija Na Veliku subotu stavljaju se brašno, so, kvasac i bojena jaja na prozore, a od tih sastojaka se na Pobusani ponedeljak zamesi hleb i blagosilja se kako bi godina bila plodna.
Lampeduza (italijansko ostrvo) Na Vaskrs se zaboravljaju sve svađe i nesporazumi.
Brazil U pokrajini Minas na Veliku subotu ljudi džepove pune komadićima kvarca koji se na Vaskrs ostavljaju kod kuće – za sreću.
SAD Porodice odlaze na jutarnju nedeljnu vaskršnju misu, a održavaju se i parade. Jedna od najpoznatijih je ona u Atlantik Sitiju.
Na livadi ispred Bele kuće u Vašingtonu svake godine se održava najveća ceremonija kotrljanja jaja prilikom koje se porodica predsednika uz zvuke limene muzike druži s decom građana.
Rusija Na Veliki petak je strogi post, niko ne peva, smatra se neumesnim i bilo kakvo smejanje ili radovanje. U nedelju niko ni sa kim ne sme da bude u svađi, pa svi svima sve opraštaju ili mole za oproštaj. Ljubljenje je pri tome obavezno.

 

Podeli s drugima