Slobodan Vujanovic @DOB


Izbor Slobodana Vujanovića kome su se dopale „najviše one serije u kojima su autori imali vrlo izoštren i uporan autorski pristup i/ili su se bavili stvarima relevantnim za moju (‘Gen-X’) generaciju”


Slobodan Vujanović

Piše se po belosvetskim medijima da je tzv. „Peak TV” u prethodnoj godini konačno imao svoj „peak” i da nas od ove godine očekuje odron, kako u kvalitetu, tako i u kvantitetu, kao i da o tome najbolje sudi to što je godina počela, a nijedan od TV proizvođača se ne hvali ničim posebnim. A možda smo se samo navikli da serije poput karavana prolaze, pa ko šta uhvati.

Ne znam zbog čega, ali ove godine sam dosta opuštenije, čitaj kurcoboljnije, pratio njihov protok i dopalo mi se šta mi se dopalo, a najviše one serije u kojima su autori imali vrlo izoštren i uporan autorski pristup i/ili su se bavili stvarima relevantnim za moju („Gen-X”) generaciju na način respektabilan, empatičan i nemilosrdan.

Vi ste, nema sumnje, gledali (i) nešto drugo.

20. State of the Union S2 (Sundance TV)

Ne znam kako i zašto nisam pisao o ovoj seriji. Iako nije moja generacija, dovoljno je relevantno. Ovaj put u Nick Hornby-jevom problematizovanju bračnih neprilika imao jedan stariji par koji, suprotno našim očekivanjima, i dalje želi da živi, ostvari nešto od ličnih planova i u tom procesu se pristojno raziđe.

19. Breeders S3 (FX/Hulu)

18. The Book Of Boba Fett (Disney+) / Peacemaker (HBO Max)

17. Tokyo Vice (HBO Max)

16. That Dirty Black Bag (AMC)

15. From (Epix)

14. Traumazone: Russia 1985-1999 (BBC)

13. Dahmer (Netflix)

12. The Rehearsal (HBO Max)

11. Gangs of London S1 i S2 (Sky)

10. Severance (Apple TV+)

09. Riget S3 (Mubi)

08. Gaslit (Starz)

07. La Corde (aka The Rope) (Arte)

06. All Of Us Are Dead (Netflix)

05. Primal S2 (Adult Swim)

04. Inventing Anna (Netflix)

03. Love, Death & Robots S3 (Netflix)

02. High School (Freevee)

01. Atlanta S3 i S4 (FX) / Fleishman Is In Trouble (Hulu)

Fleishman Is In Trouble je verovatno najbolja serija 2022, a sasvim sigurno ako imate više od četrdeset(pet?) godina. I zanima vas kako su odrasli rođeni u poslednjoj „dekadi” „Generacije X”. (iz recenzije koju ćete uskoro čitati)

 

Podeli s drugima