Godišnje liste 2022: Darko Doni – albumi


Albumi iz 2022. godine u izboru Darka Donija, s osvrtom na težnje nekih novih izvođača i autora da se bude u centru tehnoloških dešavanja, jer tamo su pare i sponzori


Darko Doni

Stavio sam pred sebe nimalo lagan i prilično nezahvalan zadatak. Ukratko – opisati šta mi se sve i lično od nazovinove muzike (i nešto više) dopalo u protekloj godini. Stvarno, to ne može tako prosto i sistematično da se postigne, iskristališe, iznivelira pod vagu i dostigne. Objektivnost, opštepoznato – nema je, nestala je, nikad je nije ni bilo. Čulno, na sveopštu žalost, prevagnulo je nad duhovnim. Svi smo poklekli. Ali – dobro je.

Sve ide u hodu, muzika je kao i street food, samo još jeftinija hrana za slušalice, dokolicu, dobra pozadina za koristan rad. Impuls, koji se lako vari i uglavnom brzo probavlja. Sve je odslušano i mahom, kao i naizgled, u nekom produktivnom haosu i varljivo i brzo izmiče pažnji. Važno kao i beskonačno kucanje poruka.

Vrti(mo) se uglavnom u krug, kao i moda. Popularna muzika potrošna je roba koja na sveopštu žalost i u ovo vreme opštih nesuglasica, divergira. Sve je manje nas, koji to kao ozbiljno posmatramo. Evergrini – podsećaju nas na neke lepe, i manje lepe, momente i trenutke iz prošlosti. Ovo novo? Uglavnom nas podseća na naše mane i slabosti kojih, da napomenem, nije malo. Daleko od toga i gluvo bilo.

Šta je cilj? Da li postoji cilj? Zbuni i sebe i ChatGPT i nelojalnu konkurenciju i ranking i sve, baš sve uključujući i sebe samog. Uspavaj se.

Mnogo više vremena proveo sam uz neke nazovistare i proverene vrednosti (The Fall, Country Teasers, The Horrors, Roxy Music, Wild Billy Childish, Black Flag, Misfits…) i u istraživanju prošlosti (Hildegard Von Bingen, Valentin Silvestrov, Vladimir Martynov, Stravinski…). Mnogo toga preporučenog, navodno, propušteno je. A i nije? Kad sam pogledao listu aktuelnih albuma, albuma koje sam uspeo da preslušam više od 4-5 puta 2020-2022, uvideo sam da sam još i prilično u nekome, ne znam kome, toku, i da ponešto ipak znam i da pomalo po tim geek/fancy kriterijumima – vredim.

Ono što su mi nudili muzički sajtovi i časopisi, tu je negde pri vrhu priložene liste. Algoritmi i preostali poznavaoci i autoriteti scene – nisu me baš najbolje procenili i pogodili. Decembar – bio je pakao. Valjalo je sve propušteno da se nadoknadi. Padalo se s nogu od rada.

Nervira me ta neka težnja novih izvođača i autora da se bude u centru tehnoloških dešavanja, jer tamo su pare i sponzori. Da se pogodi bliska budućnost? Trendovi? Da se opeva igra koja obećava? Promoviše najnoviji proizvod? Pogodi u kome pravcu ide kriva? Zašto? Zar smo stvarno toliko željni jeftinih iznenađenja? Ko nas je opet stavio na tu krvavu kladionicu?

Marketing radi iz potaje i ulazi na sva moguća vrata i tako dobro i bez skrivenih kamera poznaje naše navike. Pop je postao reklama drugima i pop je, izgleda, izgubio samog sebe. Pop ne može više da se hrani od aranžmana, melodija, akorda, sopstvenih reči i sopstvenog izraza. Pop je danas više nego ikad u trajnom stanju potrage za sponzorima. Traže se reč i slogan godine? Da li je uvek bilo tako? Stvarno nemam pojma. Teško je danas izaći na kraj sa samim sobom i sa svojim identitetom i prilagoditi se stvarnosti. Pop je beg, ponekad pomoć, ali ne i rešenje.

Posle ovog haotičnog opisa haosa, sledi par konkretnih primera šta nam se to danas sve za male i nikakve pare nudi. Mladi Nemci i Mladi Turci podarili su nam npr. upečatljive zvučne tapete pod etiketama Die Nerven iz Štutgarta i Anadol iz Berlina. Provereno i uvežbano, konstatuju da će mnogi morati da idu u rov umesto na posao i da Evropa verovatno tone na (ne)određeno vreme. Pesma koju slušam evo već 50 godina.

Ratovi, epidemije, nezaposlenost, socijalne nejednakosti, ekologija i drugi krupni problemi ne dodiruju se i ne obrađuju se direktno, posmatraju se neki izolovani aspekti i fenomeni. Big Data i veštačka inteligencija dave se u smeću i ambalaži za koje sve manje i manje imamo vremena i para. A ovisnici smo od njih! Klinci znaju da su tajna i akcent u malim i naizgled nevažnim detaljima. Stvarno pevaju, stvarno ćute i stvarno sviraju i stvarno četuju o svemu tome.

Amerikanka na privremenom radu u Švedskoj, Kali Malone, osim što vešto barata analognim klavijaturama, prati dosta i vesti i internet fore. Na jednom od retkih koncertnih nastupa koje sam bio u prilici da posetim ove godine, zajedno sa Amerikancem u Parizu Stephenom O Malleyem i Lucy Railton, u veštačkoj pari i… transu, bar moj lični doživljaj i slobodna interpretacija, priča jezikom šumova i dronova, kako njihova vlada i dalje glumi svetskog sudiju koga će u neko izvesno vreme, kao što se to već desilo, npr. u Avganistanu, divlja horda da istera s terena.

Imao sam sreću da vidim i ponovo ujedinjene Ride, čiji je gitarista Andy Bell snimio prično zanimljiv… gitarski solo album, koji niti je mejnstrim niti je andergraund, ali prija starijoj generaciji, generaciji koja zna i koja se ni za šta više ne pita. Stereolab su s druge strane i za relativno neke male pare ponudili koncert s pola nepoznatih i novih, ali dobro uvežbanih stvari, ko zna zašto. Njihova kompilacija Pulse of Early Brain i bez električnih katoda uspeva da me naježi i da mi pozitivno iritira kožu i sluh. Jednostavno, poznaju frekvencije i anatomiju popa koje su isparile sa sveopštom digitalizacijom i opštim padom komfora i redukovanog kvaliteta ponude zvuka. Rovovska borba, kao što rekoh.

Britanci su zaista hrabri jer znaju da sve izgovoreno i odsvirano prolazi kroz filter i više slojeva tehnološke diktature koja nas očekuje i koja vreba. Decius i Warmduscher sa Thrashmouth etikete, imaju dosta stilskih srodnika u poslednje vreme, onih koji odvrnu pojačala do daske i izduvaju se, baš apolinerski, totalno i bez mnogo razmišljanja. Koncept je da koncept ne postoji. Da li je sve dozvoljeno? Ili je to samo maska? Promocija? Ne znam, ne poznajem dovoljno dobro materiju. Cola, The Lounge Society i mnogi drugi mladi naraštaji uzbudljivo zvuče i donose novu dimenziju u formu bubanj, bas, gitara i po koji šum. A mislili smo da je sve već rečeno i otpevano. Organska i ekološka poljoprivreda i selo su budućnost. Zapamtite. Zaboravite hemiju. A i slučajnost? Odavno ne postoji.

Moj lični favorit dolazi iz Tel Aviva i snima albume pod nadimkom Autarkic. The Leibowitz Files je nazovielektronika za duboko razmišljanje. Zaključujem da smo mi sa zapadnog Balkana još imali i sreće i da postoje duboko podeljeniji i nesrećniji i brutalniji krajevi od ovoga našega, na ovoj izmučenoj planeti.

Jochen Distelmeyer, nekadašnji lider Blumfelda iz Hamburga, otišao je toliko duboko u svojoj poetici, da me njegov nastup od pre nekoliko meseci naterao da pogazim obećanje koje sam davno dao sebi: ne kritikuj, ne preporučuj, ne propovedaj. Sjajno. Uostalom, kao i njegov roman Otis, kao i sve što je snimio u karijeri, pre nekoliko i pre nekoliko godina, ubedili su me da može i dalje i bolje i jače. Odlično, super, ponavljam – sjajno, šteta što ne razumete to što kaže.

Da ne idem dalje i dublje i niže. Pogledajte na ovom vašaru naslova, tu ispod. Možda nađete nešto što vas zanima, možda ne. Google još radi. Pa dok funkcioniše (da li funkcioniše?) internet, koristite i mučite ga. Hvala.

Omiljeni albumi iz 2022:

Laurel Hell – Mitski
Time Skiffs – Animal Collective
Spells and Daubs – Kreidler
The Overload – Yard Act
Nie wieder Krieg – Tocotronic
As Long As the Light – Rother,Michael, Maccabruni,Vittoria
Beings of Light – Fort Romeau
Flicker – Andy Bell
Tempus – Pole
Die Nerven – Die Nerven
The Leibowitz Files – Autarkic
Sonancy – Loop
Microgestures – Ricardo Villalobos
Call and Responce – Stefan Goldmann
A light for Attracting Attention – The Smile
This What we Do – Leftfield
BuckedUpSpace – Nick Colk Void
Hype Dimension Expansion Bean – The Comet is comming
I Love You Jenifer B – Jockstrap
And in the Darkness, Hearts Aglow – Weyes Blood
Feom Falorx – Plaid
Au Suisse – Au Suisse
Labyrinthine – Nadja
Pulse of Early Brain – Stereolab
The Other Side of Make Belive – Interpol
Building Something Beautiful For Me – Lorraine James
Solar Bridge – Emeralds
Where s the one? – Kongotronics International
Fustanella – Ardor
Clouds of Joy – Badge Epoque Ensamble
Two Sisters – Sarah Davachi
Fear Fear – Working Mans Club
Kissing The Black – Atom TM
Reset – Panda Bear
Boulder Blues – Staraya Derevnaya
Niemandsland – Pyrolator
Hello Hi – Ty Segal
Neznaika – Petr Mamonov
Unanomious Goldmine – Saul Williams
LP8 – Kelly Lee Owens
Glass Effect – Ben Marc
Living Torch – Kali Malone
Gefuehllte Wahrheiten – Jochen Distelmeier
1000 i 1 razbitzoe serdce – lek
Absolute Dissent . Killing Joke

Nostalgia – Bazar
Ultraviolet Battle Hymns and True Confessions – The Dream Syndicate
Veri Piri – Srub
Neuer Mensch – Atom TM
El Hombre Invisible – Steven Brown
29 – Arsenii Krestitel
Ghost Power – Ghost Power
on reflection – William Bassinski
Mahal – Toro y moi
Kapsula – Mati Tereza
Gold – Alabaster DePlume
Dispora Problems – Soul Glo
Wir Sind Das Volk – Laibach
Origins – Zvrra
Studiogruppe I – Studiogruppe I
Slow Dance on Moss Bands – T Geruis
Pora Prosaitsa – Gerbari
Shortwave Memories – Biosphere
Kanzi – Oh No Noh
Die Weltraumforscher – Liederbuch
Felicita – Anadol
Sprung aus den Wolken – Sprung aus den Wolken
The Big Swim – Augenwasser
Shirley Hurt – Shirley Hurt
MLDE – Marxist Love Disco Ensemble
The Gloveflowe Masters Vol. 2 – Glenn Fallows, Mark Treffel
No Past No Future – Spacemoth
polish the mahine – Helen Ganya
Infinite Wellnes – Ultraflex
Green Dream in F – The Bug Club
Girders – KEG
Gitar Music – Courting
Sababa 5 – Sababa 5
Die Verlierer – Die Verlierer
BLUSH – PVA
At The Hotspot – Warmduscher
Satelites – Satelites
Open – Kutiman
Foursome – Buttering Trio
Remedies – Folly Tree
ה​א​ר​ץ ה​מ​ו​ב​ט​ח​ת – Aya Zahavi Feiglin
Dose A Nova – Shotnez
Expressed, I Noticed Silence – M. Geddes Gengras
Sunset – Library Tapes
Hartbreakerei – Fuffifufzich
Badgers of Wymasworld – The Surfing Magazines
The Third Wave Of… – The Boys With The Perpetual Nervousness
North East Coastl Town – LIFE
In The Middle English Town – Home Counties
Broken Equipment – BODEGA
Sod s Toastie – The Cool Greenhouse
Beware Belivers – Crows
Down Tools – Mush
My Other People – TV Priest
Tired of Liberty – The Lounge Society
They Only Wanted Your Soul – The Reds, Pinks and Purples
Memorial – THUS LOVE
Deep in View – Cola
Decius Vol I – Decius
Sacred – Color Haze

Podeli s drugima