itaha

Deset restorana koji ostavljaju bez daha! Verovatno su im i cene takve, međutim, oni koji su ih posetili, kažu da vrede svake pare

 

 

itaha2

Ithaa, Maldivi

Nalazi se na Konrad Rangali ostrvu, na Maldivima. Prvi podvodni restoran na svetu, pruža savremenu mešavinu maldivske kuhinje uz zapadne i azijske uticaje. U podvodnom restoranu možete da večerate pet metara ispod talasa Indijskog okeana. Restoran je okružen koralnim podvodnim grebenom. Ithaa je jedini restoran na svetu gde možete da večerate uz pogled na lokalni okeanski život, da doživite panoramsko podvodno razgledanje. Ithaa znači biser na lokalnom jeziku i obećava jedinstveno iskustvo.

rim

Alberto Ciarla, Rim

Ovaj restoran može se pohvaliti ukusnom hranom i izvrsnom prezentacijom. Restoran je uređen u glamuroznom stilu karakterističnom za sedamdesete godine i jedan je od najpopularnijih restorana italijanske prestonice.

 

tokyo

Sushi Kaji, Toronto

Glavni kuvar restorana je iz Japana i ekspert je za suši, koji sprema od svoje trinaeste godine. Uvek se trudi da ne pretera sa začinima jer smatra da oni kvare teksturu i dobar ukus hrane. Na meniju su razne vrste ribljih specijaliteta koji oduševljavaju posetioce restorana.

madrid

El Amparo, Madrid

Predivan restoran u glavnom gradu Španije, poznat po vrhunskim kolekcijama najstarijih vina ali i specijalitetima poput hladnog lososa s paradajz sorbetom i čokoladnog musa.

tokyo2

Aragava, Tokio

Smešten u tokijskoj četvrti Šinbaši, Aragava je najstariji stek-restoran u Japanu. Bez obzira na to što nije luksuzno uređen, važi za najskuplji restoran na svetu jer njegov poznati specijalitet – sirovi kobe biftek – košta 330 evra! Kobe meso dobija se od goveda koja se gaje prema tradiciji, pa se svako grlo svakodnevno poji pivom i masira sakeom. Kao začini koriste se samo biber i senf, jer glavni kuvar smatra da bi svaki drugi prilog uništio biftek.

napa

French Laundry, Napa Valley (Kalifornija)

Glavne atrakcije ovog ekskluzivnog restorana su poznati kuvar Tomas Keler i njegov autentičan specijalitet – ostrige i biseri. Ako želite da posetite ovaj luksuzni restoran, morate da rezervišete sto i do dva meseca ranije, ali sudeći po prezadovoljnim gostima, ovo čekanje se i te kako isplati.

italiaSolo Per Due, Italija

Ovaj restoran redefiniše značenje reči „ekskluzivnost“. Naziv restorana (samo za dvoje) govori sve. Restoran je smešten u raskošnoj zgradi iz 19. veka koja sama po sebi predstavlja izuzetnu atrakciju. Ovaj fenomenalan restoran omogućava svojoj klijenteli da ima čitav prostor, kao i usluge prijatnog osoblja samo za sebe.

newyork

Masa, Njujork

Smešten u Time Warner Centru u Njujorku, Masa je najskuplji restoran u modernom tržnom centru u jednom od najvećih gradova na svetu. Dobrodošlicu u restoran će vam poželeti sam kuvar, lično. Restoran može da primi do 26 gostiju u isto vreme, a ekskluzivna klijentela dobiće kraljevski tretman, zahvaljujući unikatnim Masa specijalitetima. Sto se, naravno, mora rezervisati jer, kao i obično, postoji lista čekanja koja traje i do tri nedelje.

paris

Alain Ducasse au Plaza Athenee, Pariz

S pravom se smatra jednim od najlepših i najraskošnijih restorana u Parizu, ali i širom sveta. Alain Ducasse nije samo lep i luksuzan enterijer. Poznata je i izvrsna kuhinja čija se slava proširila daleko izvan glavnog grada Francuske. To i ne čudi, budući da kuhinju vodi najnagrađivaniji francuski „chef”, vlasnik 19 Mišlenovih zvezdica i legenda svetskog ugostiteljstva – Alen Dukas. Poznati kuvar, ugostitelj i preduzetnik poseduje 26 restorana u svim velikim svetskim gradovima, a godišnji prihodi su mu veći od 60 miliona dolara. Tri restorana iz lanca restorana Alain Ducasse Enterprise imaju najvišu ocenu u svetu restorana – tri Mišlenove zvezdice.

deseti

The Lecture Room and Library, London

Deo je lanca takozvanih Sketch luksuznih restorana. Glavni kuvar je priznati Pierre Gagnaire, koji se istinski trudi oko svakog detalja tokom pripreme jela, želeći da obezbedi svojim gostima nezaboravno gastronomsko iskustvo.

(izvor: Hotel profesional (business to business) magazin)

Podeli s drugima