Tu negde – Mirko Turčinović (SlovoPres)


U Tu negde Turčinović neretko spaja entuzijazam, vedrinu i realnost ne štedeći reči da što bolje prikaže sa čim se sve suočava današnji čovek, koje ga strepnje prožimaju, koje brige brinu


Pavica Veljović

Počesto se čovek dohvati pisanja kad ga ščepaju inspiracija ili život, te u svaki red književnog razboja utka niti svoje duše. Jedan takav književni tepih pred nas je razvio i Mirko Turčinović.

„Ne boj se. Sve će biti dobro“, piše još na početku Mirko iako mu Pogled unazad, kako je naslovio prvi pripovedački deo, vraća sećanja i već tada nagoveštava kako će nas do samog kraja sprovesti u duhu nade.

Sećajući se i pišući o svom detinjstvu, mladalačkim danima punim vrcavosti i doživljaja, Mirko nas nadahnjuje i ohrabruje da se prepustimo njegovom jednostavnom spontanom stilu.

Iz Pogleda unazad i onog iskonskog detinje iskrenog, gde moli Boga da mu oprosti bežanje iz škole, Mirko nas uvodi u Taksi, kako naziva drugi pripovedački deo knjige, a u kojem kao ni u prvom ne izostaju raznolika iskustva s ljudima. Prožet životom, Taksi odaje širok spektar emocija, od radosti preko nostalgije do smeha nošenih trenutkom gde stičemo utisak da obično pitanje „Jeste li slobodni?“ razvija čitavu filosofiju misli koju Mirko vešto prenosi praveći mudru crticu od samo dve-tri reči. Čitajući priče ispisane dušom dolazimo do saznanja da je taksi vozilo neretko terapijski prostor sve dok ne stignemo do Otvora u zidu gde se duša pripovedača potpuno otvara čitaocima i papiru, pri čemu on, nošen svime prethodnim, ostavlja mesto svojim čitaocima da odlepršaju u delove grada o kojem piše, u predele mašte pa i filosofije, te i u sebe.

„Kad si mlad, misliš da se sve završava srećno“, piše Mirko neretko spajajući entuzijazam, vedrinu i realnost ne štedeći reči da što bolje prikaže sa čim se sve suočava današnji čovek, koje ga strepnje prožimaju, koje brige brinu, a samim tim dotiče socijalnu tematiku.

Čitajući knjigu stičete utisak (sa)učesništva u svim tim doživljajima o kojima piše i koliko god tražili srž, jedna rečenica govori u ime pisca: „… to je ipak knjiga o sreći i još više o ljubavi.“

 

Podeli s drugima