Priče iz Čudesnog vrta


Mogla sam da zamislim Olju kako priča te priče svojim unucima, jer, tako su Priče iz Čudesnog vrta nastale


Snežana Maričić

Otkad plovim ovim virtuelnim vodama, upoznala sam puno divnih, dobrih ljudi. S nekima sam se, sticajem povoljnih okolnosti, upoznala uživo i sprijateljila.

Nemojte mi zameriti što izdvajam, eto, prilika je posebna, izuzetna, a i moja prijateljica je posebna. Mudra, plemenita, široke duše i velikog srca. Naša Olivera Karan Olja Ka.

Prvi put smo se srele na otvaranju jedne izložbe na koju je Olja došla na moj poziv. Od tada smo se viđale više puta i uvek sam se s tih susreta vraćala osvežena, kako se to popularno kaže, napunjenih baterija.

Olja voli ljude, naravno, najviše svoje unuke i decu, voli biljke i životinje, voli svoju baštu, voli da piše i da zapeva, Olja voli da voli.

Moja draga prijateljica piše divne priče, pesme i korisne tekstove na svom blogu Od svega po nešto, na Google platformi .

Tu dolazimo do povoda za pisanje ove priče. Olja je objavila knjigu. Naslov knjige je Priče iz Čudesnog vrta, izdavač je Slovo pres, a korice je ilustrovala Oljina unuka Jana. Prva promocija je bila na Sajmu knjiga, nažalost, nisam mogla da odem, ali mi je ćerka kupila knjigu, pa sam je, razume se, pročitala i bila sam spremna za promociju koja je priređena u Kući Đure Jakšića.

Nije to obična knjiga, knjiga kakvu blogeri najčešće objavljuju, zbirka tekstova s bloga, mada su i takve knjige na svoj način vredne i zaslužuju našu pažnju i čitanost.

To je knjiga priča, sasvim drugačija od svega što sam do sada imala priliku da pročitam i saznam.

Junaci priča su stanovnici i posetioci Oljine bašte, biljke svih vrsta, trave, cveće, drveće ukrasno i rodno, životinje, ptice, pa čak i cvrčak i ukrasne figure, a naravno i ljudi, jer u čarobni vrt dolaze unuci baštovanke Blage i drugi posetici. Ti neobični junaci imaju ljudska imena, pažljivo i s razlogom izabrana, ljudske osobine, jer oni međusobno razgovaraju, ponekad se posvađaju i pomire, raduju se i pate, i iznad svega se vole i razumeju, čuvajući jedni druge, svoju zajednicu, svoj mali svet. U tom svetu važni su i sunce, voda, mesec, zvezda Danica i druge zvezdice, oblaci i vetar lahor.

Promocija je za mene bila izuzetan doživljaj, srela sam neke drage ljude, videla uživo junakinje Vilu i Princezu, čula sam puno lepih reči o pričama iz knjige, o mirnom životu van gradske vreve i uživala slušajući Olju kako čita delove priča, kao prava dramska umetnica i prekida kad je najzanimljivije. Mogla sam da je zamislim kako priča te priče svojim unucima, jer, tako su priče nastale.

Na promociji se najviše pričalo o životu, načinu življenja, živom svetu. Ljubav nije pominjana, ljubav se podrazumeva. Iz knjige se ljubav preliva, a ipak, ljubavi nikad dovoljno. Ti neobični junaci se vole i brinu jedni o drugima, a sve ih povezuju ljubav i briga baštovanke koja se zove Blaga. Ni to ime nije slučajno, ona je blaga i nežna prema svakom junaku, stanovniku Čudesnog vrta, svima posvećuje potrebnu pažnju i pruža nesebičnu ljubav, a oni joj uzvraćaju lepotom, mirisom i svojim rodom, već šta ko ima. Ona ih uči, a zatim oni jedni na druge prenose da su važni zajedništvo, sloga i ljubav. Knjiga obiluje mudrostima i znanjem. Ne samo da nas uči plemenitosti, dobroti i poštovanju, već nas uči i o našim običajima, osobinama i posebnostima svih biljnih i životinjskih junaka i njihovom načinu života.

Od srca preporučujem da nabavite i pročitate knjigu. Uživaćete, a verujem da ćete joj se i vraćati, takvo štivo oplemenjuje.

Svratite na Oljin blog, pročitajte neku priču, ima ih nekoliko i iz ove knjige, ali većinom su priče o običnom životu, ljubavi i plemenitosti. Uvek se sve događa s razlogom i na kraju je sve što nam se dešava zbog nečega dobro. Nije slučajno Oljin moto: Čaša je polupuna!

Podeli s drugima