Tonga


Tongancima smo zahvalni za lingvistički doprinos svetu


 

Za državu Tonga zainteresovale su se uglavnom predstavnice nežnijeg pola posle defilea takmičara na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Verovatno ćemo je pamtiti i po Nikolasu Taufatofuu, koji je nosio zastavu svoje zemlje, ali Tonga je najpoznatija po tome što je internacionalizmima dodala jednu reč iz svog jezika − tabu.

Kad je Džejms Kuk s posadom bio na ovim ostrvima koja je nazvao Prijateljskim jer su ga domoroci dočekali raširenih ruku, s posadom je prisustvovao obredu u kome je učestvovao i prestolonaslednik i još neki odabrani ljudi, a svi ostali su morali da budu iza ograde. Naravno, i Kuk je sve posmatrao „preko plota”. Na pitanje zašto moraju da budu na tom mestu, odgovor je bio: „Tabu.” Na drugo pitanje, koja je svrha obreda, sledio je identičan odgovor: „Tabu.” Na sva pitanja odgovor je bio isti: „Tabu.” Dakle, to je nešto o čemu se ne razgovara, što je zabranjeno, što se ne pita…

U dnevniku iz 1777. Kuk piše: „Ova reč ima veoma široko značenje; ali prevashodno označava stvar koja je zabranjena. (…) Kada je bilo kakva stvar zabranjena za jelo ili za upotrebu, oni kažu da je to tabu.” Počeo je da upotrebljava ovu reč u brodskim dnevnicima u značenju zabrane i nehotice je uveo u engleski jezik, a kasnije je prihvatio ceo svet.

 

Nikolas Taufatofua nosi zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru
Nikolas Taufatofua nosi zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru

 

Iako je Kuk bio lepo primljen, po pisanju Viljema Marinera, koji je na ostrvima boravio 1806−1810, Tonganci su hteli da ubiju Kuka, ali su odustali jer nisu mogli da se dogovore na koji način da ga liše života.

 

Tonga − lična karta

* kraljevina u Polineziji

* 176 ostrva, uglavnom vulkanskog porekla, neka su koralna

* naseljeno 52 ostrva

* oko 104.000 stanovnika

* glavni grad Nukualofa (oko 24.000 stanovnika) nalazi se na ostrvu Tongatapu

* tonga na tonganskom jeziku znači − jug

* Tonga je u sastavu Komonvelta od 1970, i jedina je teritorija u Tihom okeanu koja je neprekidno pod vlašću lokalnih vladara

* novčana jedinica je paanga

 

Tabuima su se bavili mnogi psiholozi, najčešće ih razbijajući. Najpoznatija je Frojdova psihoanaliza koja je napravila užasnu pometnju kad se pojavila, pre svega zato što je mnoge društvene tabue „unapredila” u svakodnevne teme razgovora.

Podeli s drugima