222719-mary-hanna


Razlika u starosti (ili mladosti) među takmičarima je 48 godina


Najstariji sportista u Rio de Žaneiru je Australijanka Meri Hana, kojoj je − puna 61 godina! Takmičila se u jahanju, i mada kući nije ponela nijednu medalju, bila je apsolutna atrakcija. Ne namerava da se penzioniše, najavila je da će učestvovati i na sledećim olimpijskim igrama, u Tokiju. Za takav podvig mora da ispuni olimpijsku normu, u čemu misli da će uspeti jer je zdrava i u formi. Možda će uspeti da se 2020. okiti nekim olimpijskim odličjem jer joj to na prethodnih pet olimpijskih igara nije uspelo.

 

Meri Hana, baka troje unučadi
Meri Hana, baka troje unučadi

 

Na pitanje otkud joj takva samouverenost, odgovorila je: „U jahanju je presudno iskustvo. Što si stariji, sve si bolji.”

Za one koji ne znaju, jahanje je jedini sport u kome nema ženske i muške konkurencije, već su svi (rodno) ravnopravni.

 

Gaurika Sing - još uvek nosi protezu za zube, a već je doživela stvari o kojima će moći da priča unucima
Gaurika Sing – još uvek nosi protezu za zube, a već je doživela stvari o kojima će moći da priča unucima

 

Nasuprot Mari je mlađana plivačica Gaurika Sing koja nastupa pod zastavom Nepala. Njoj je − 13 godina! Takmičila se u disciplini 100 metara leđno i osvojila 31. od 34 mesta u kvalifikacijama. Svejedno što nije osvojila medalju, u Nepalu je već oborila sedam nacionalnih rekorda u raznim plivačkim disciplinama.

Ova devojčica se s dve godine preselila u London, gde i trenira. Otac joj je poznati urolog. Kad je prošle godine bila u Katmanduu na nacionalnom prvenstvu Nepala u plivanju, s majkom i sestrom preživela je stravičan zemljotres.

 

gaurika-singh-m

Podeli s drugima