Priče iz Čudesnog vrta

Nova saznanja idu i preko knjiga, te neka Priče iz Čudesnog vrta budu jedan od koraka ka tome


Pavica Veljović

Olivera nas lakoćom pripovedanja uvodi u svoj Čudesni vrt i čini da svakom novom stranicom otvara vrata one najnežnije ljudske strane prepune blagosti i duha pripovedanja. Nekad su naše bake nakon celodnevnih poslova uz lampu u predvečerje okupljale decu i pričale im legend, te me Oliverin Čudesni vrt podsetio upravo na topla krila naših baka.

Dajući neobična imena svojim biljkama i životinjama u Čudesnom vrtu uvodi nas potpuno u basnovito bajkoviti a tako realan svet, i na posve lagan, pitak, spontan način približava nam prirodu i spaja nas s njom. Olivera se u stvari, igrajući se svojom maštovitom prirodom, igra sa svima nama dopuštajući nam prolazak kroz neobične predele i doživljaje njenih neobičnih likova.

Sve kreće potpuno nenamerno za decu od 7 do 77 godina iako bih rado te krajnje godine preinačila u mnogo veće cifre jer, kako piše Olivera: „Zar ne misliš da svi ličnim doprinosom činimo ovaj čudesni vrt posebnim? Zašto je važno koliko si star?”

Čudesni vrt je knjiga priča koja će nas iz toplog Oliverinog umeća pripovedanja smestiti u krilo zvezde Danice i zakriliti tajnovitom senom brata joj Meseca, razigraćemo se uz Cvrčka Cvčkovića, a onda će nas Blaga sve obgrliti svojim znanjem o svemu po malo.

„Znao je da je uzrok njenog veselog smeha sreća. I da je taj njen iskričavi pogled odavao da ona već sad ispred sebe, zamišljajući, gleda prizore sutrašnje potrage za gusarskim blagom u Čudesnom vrtu”, piše Olivera Karan.

Nova saznanja idu i preko knjiga, te neka Čudesni vrt bude jedan od koraka ka tome. Iskreno preporučujem.

 

Podeli s drugima