oval

Za slučaj da ste za Novu godinu domaćin jer se slavi kod vas u domu, imate nekoliko mogućnosti kako da to izvedete što bezbolnije

Milja Lukić

Sigurno ste makar jednom bili na žurci gde svako donese po nešto od svoje kuće, pa ste obezbeđeni za hranu. Čak i u toj, po vaš novčanik i slobodno veme najlakšoj varijanti, moraćete makar da postavite sto. I postoji još jedna začkoljica – da vam se ne bi desilo da svako donese pečenje ili da se odjednom na stolu nađe deset plehova s gibanicom, pokušajte da se bar provizorno dogovorite šta bi ko doneo. Ako čak ni to ne možete, minimum „saradnje” je da goste-darodavce podelite u one koji donose slaniše i one koji donose slatkiše.

To je prva varijanta domaćinovanja, nekako primerenija ili mlađima ili društvu koje u nepromenjenom sastavu godinama dočekuje novo leto.

Sasvim je druga varijanta ona češća mogućnost, da sve pripremite sami. Naravno, postoje i ketering službe, ali… domaće je ipak – domaće. Ako mislite da je svečana trpeza samo meso, meso i meso, i po neka torta, grdno se varate. Naprotiv, da bi bila svečana, trpeza mora da ima raznovrsnu hranu, koja će zadovoljiti svaki ukus, a i ono što je spremljeno mora da bude aranžirano na poseban način. Iskusne domaćice znaju da jelo neće biti ukusnije ako natrpate što skuplje stvari u njega. Na primer, ako pravite pitu s mesom, ona može da bude otužna ukoliko stavite previše mesa i na kraju je prelijete jednim jajetom viška, po sistemu „od viška glava ne boli”. Od viška boli glava, bar u kulinarstvu.

Goste ćete zadiviti, pored raskošno postavljenog stola, samo lepim slaganjem jela, začina i pića. Pored sarme svakako nećete ponuditi ren, niti ćete se pohvaliti kako imate sve vrste mesa, a uz to meso – ništa. Ako pečete ćurku, uz nju ide podvarak jer je ćuretina suva a podvarak mastan – to se lepo slaže. A ako punite patku, ona u svom nadevu mora da ima više masnoće nego kad punite druge vrste mesa jer je patka – čista krtina. Suprotno je s guskom – toliko je masna a žilava, da ćete prvo morati da je skuvate, pa tek onda da je pečete. Ali će zato i zadovoljstvo na kraju biti duplo veće, a ne samo trud.

Nekoliko je stvari kojih bi trebalo da se držite:

  • spremajte samo proverena jela (nije preporučljivo da za svečane prilike eksperimentišete)
  • vodite računa da na stolu imate neparan broj jela (svečanost je, za sahrane i parastose služićete paran broj)
  • uz svako jelo trebalo bi da ponudite i odgovarajuće piće (posavetujte se s poznavaocima ako vam je to nepoznat teren)
  • topla jela držite na jednom kraju stola a hladna na drugom (ako imate švedski sto)
  • od kolača morate da imate najmanje tri vrste (mada je bolje da imate više vrsta sitnih kolača)
  • torta (ili torte) mora da bude lepo dekorisana
  • sto treba da odiše raskošem (što nije teško postići i skromnim sredstvima ako ste maštoviti)
  • ne zaboravite na razne vrste čaša
  • uparite velike i desertne tanjire, takođe i escajg…

Pronađite ravnotežu u odnosu na priliku, svoje mogućnosti i tip gostiju koji vam dolaze. I neka se vaša lepo postavljena trpeza, pored dobrog ukusa , pamti i po originalnosti recepata. To ne znači da naprasno u svoju kuhinju preselite jela iz Malezije, Argentine ili s Novog Zelanda, već da u uobičajen novogodišnji jelovnik (ruska salata, predjelo na ovalu, sarma, pečenje, kolači, torta) unesete neku novinu. Naravno, neka makar jedno jelo iz ponude bude prepoznatljivo „vaše”, nešto što dobro spremate i što ljudi očekuju od vas.

Ukoliko još niste pronašli „svoj” specijalitet za svečane prilike, možda biste mogli da spremite nešto iz novog Miljinog kuvara – Praznična trpeza, koji izlazi sledeće srede, baš uoči Nove godine. Za Novu godinu napravite prvi put, pa onda ponovite za Božić (koji ćete sigurno provesti kod kuće) da utvrdite gradivo. Veliki je izbor i posnih delikatesa – između Nove godine i Božića smestio se Badnji dan, pogotovo Badnje veče.

Prijatno i srećni vam Nova godina i Božić!

Podeli s drugima