iceage

Red hip hopa, red elektronike, post-punka, metala, noise popa… Svakom po pasus, kako smo već ustanovili…

Marko Nikolić

Wu-Tang Clan – A Better Tomorrow (Warner Bros.)

a better

Šesti album najpoznatijih sinova njujorškog Šaolina dolazi posle sedam godina diskografske pauze i prethodne ploče 8 Diagrams. Starim fanovima grupe biće momentalno jasno da je u pitanju još jedan album za jedno slušanje, ne toliko loš koliko predugačak, ravan i gotovo sav u užegloj autoreciklaži, od naslova albuma pa do pojedinih pesama i rima. No, ono što najviše „boli“ je što one tvrdoće i prljavštine, što su nekada bili zaštitni znaci sigurno jedne od najvažnijih grupa u istoriji hip hopa, više nema ni u tragovima. Gotovo sve je usiljeno, čisto, sterilno… i nekako mrtvo.

Andy Stott – Faith in Strangers (Modern Love)

faith

Poznati mančesterski producent techno/dub producent uspeo je da na novom albumu nadogradi i premaši povoljan utisak prethodne ploče Luxury Problems (2012), tako što je prečesto klaustrofobične i na atrofiranim scenama učaurene žanrove uspeo da spakuje i izvede ih na čistac, puštajući dašak svežeg vazduha na ustajalu indie/pop scenu. Tamo gde su se mnogi zakopali u samozadovoljnu formulaičnost zvuka, Stott produžava dalje, beskompromisno mešajući srodne electro žanrove uz usputno brisanje veštačkih granica među njima, potpuno ispadajući iz uobičajenog koloseka i reda vožnje. Nekadašnji oblak THC dima sada se puši iz šolje čaja, krepeći dušu pre svega.

Iceage – Plowing Into The Field of Love (Escho/Matador)

ice

Pogubljena kopenhagenska dečurlija rešila je da odraste na svom trećem LP izdanju, ostavljajući iza sebe prijatnu konfuziju prvenca (koja se na drugoj ploči razvila u totalnu kakofoniju besmisla) u korist zrelije country/kejvovske mešavine. Srbin u meni voli da misli da je do ovog zaokreta došlo (i) zbog prošlogodišnjeg beogradskog koncerta na kome je Elias Bender Rønnenfelt dobio po nosu jer je jedan od posetilaca ostao uskraćen za ispunjenje muzičke želje. No, batinanje i krv su uobičajena pojava na koncertima ovih Danaca, koji i dalje zvuče prepoznatljivo raštimovano, a pomenuti pevač još uvek falšira i kao da se tek probudio, ali u svemu tome i dalje postoji neka neizreciva (izreći ćemo: autsajderska) magija. Lepo je gledati decu dok rastu.

Midnight – No Mercy For Mayhem (Hells Headbangers)

midnight

Da muzički vremeplov u 1982. ne mora nužno da znači oblačenje u šljokičavu odeću i teleportovanje na pohotne disko podijume pobrinuo se američki duet (često nastupa i kao one-man band sa „prijateljicama noći“ kao neizbežnom pratnjom na bini) tako što je „iskopao“ iz prošlosti noćnu moru svih kritičara „koji drže do sebe“ – heavy metal. Dok se moralisti krste s obe ruke na blasfemično-uvredljive naslove pesama i nepatvoreno varvarstvo u njima, teško da mogu biti svesni koliko detinje radosti može da pričini slušanje ovog „zabranjenog voća“, kroz čije žile pršte čist adrenalin i razigrani testosteron. Ovako su nekad prašili praoci blek metala Venom, slično rešavajući u hodu probleme nastale usled hroničnog bežanja sa nastave u muzičkoj školi. Najzad, kao i u brojnim drugim slučajevima – osim što je bez blama 100% metal, ovo je ujedno i veći pank od barem 95% aktuelnog panka. Računica koja brojnim čistuncima nikad neće biti jasna. No, to je njihov problem.

Sex Snobs – Lonely LP/Ugly EP (Self Released)

sex

Oklahoma i nije mesto koje je previše poznato po rock muzici (da, znam da su Flaming Lips odatle), ali Sex Snobs uspevaju da skrenu pažnju na sebe prijemčivim (ne i razblaženim) koktelom noisea i popa na dva ovogodišnja EP izdanja, oba spremna za momentalnu konzumaciju (pratite pogled mačketine). Baštineći podzemne tradicije osamdesetih i devedesetih u tradicionalno skrajnutom gitarskom rukavcu, bar kada pričamo o tzv. srednjem toku, ova trojka iz američke provincije uspeva da se izdvoji u moru slične bezobalne ponude fokusom na čvršće strukturisane pesme i (individualno-osećajne) teme o kojima se uglavnom ćuti, dajući još jedan dokaz tvrdnji da se pravi život uvek dešava po strani, nikako pod šljaštećim svetlima velegradova. Jedno od lepših „malih“ ovogodišnjih otkrića…

Podeli s drugima