trijerveler

Seks i vlast usko su povezani (mnogo više nego seks i grad), što zbog toga što je „vlast najveći afrodizijak” kako reče Henri Kisindžer, što zato što je seks nekim vlastodršcima pomogao da ih pamte (i po dobru i po zlu). Neke je koštao i položaja

Milja Lukić

Štampana u „samo” 250.000 primeraka, knjiga Valeri Trijerveler, bivše „životne saputnice” francuskog predsednika Fransoe Olanda o njihovom zajedničkom životu, razgrabljena je za dan. Izdavači sigurno zadovoljno trljaju ruke, verovatno je zadovoljna i Valeri, ali svi ostali su ogorčeni. U knjizi nema državnih tajni niti političkih skandala, ako se ne računaju oni u vezi sa seksom. Za neupućene, Fransoa Oland, kojeg podsmešljivo zovu „ćelavi patuljak”, izgleda ima neke druge (muške) kvalitete jer je skoro neprestano u poslednjih nekoliko decenija u žiži javnosti ne samo kao političar već i kao ljubavnik. Punih 30 godina bio je u braku sa Segolen Roajal, s kojom ima četvoro dece. Kad je ona 2007. izgubila na izborima od Sarkozija, razveli su se zvanično zbog neslaganja, a javna je tajna da su Segolen dojadile njegove preljube. Tada je bila aktuelna Valeri Trijelveler, s kojom je nastavio da živi, iako se nisu venčali. Kad je pobedio na izborima, ona je predstavljena kao „životna saputnica” i uselila se u Jelisejsku palatu. I bila je tamo sve do februara ove godine, kad se otkrilo kako nestašni Oland ima ljubavnu vezu s mlađanom glumicom Žili Gaje. Kad god je mogao, prerušavajući se stavljanjem kačketa na glavu, u jakni podignute kragne, farmerkama i patikama, motorčetom je odlazio kod Žili i tamo provodio uzbudljiva popodneva. Obezbeđenju, kome je zadatak da ga prati i štiti, bilo je sumnjivo njegovo iskradanje, pa su ga pratili. Uz obezbeđenje nekako uvek idu i paparaci, pa su jednog januarskog jutra osvanule fotografije predsednika kako jezdi ulicama Pariza, parkira motorče, ulazi u zgradu, posle nekoliko sati izlazi s kačketom nabijenim na glavu, opet motorčetom jezdi ulicama i stiže u Jelisejsku palatu, ali tamo ulazi na neki od sporednih ulaza.

Valeri se odmah iselila, pre toga porazbijavši u Jelisejskoj palati sve do čega je došla, a posle patila toliko da je jedno vreme bila i u bolnici, međutim, vratila se servirajući najgoru, hladnu osvetu. Još gore po Olanda, sad ga je i Žili prevarila, s advokatom, tako da od venčanja koje je bilo najavljeno za avgust (na njegov 60. rođendan) nije bilo ništa. A najgore po Olanda, iako mu Valeri ništa nije zamerila u aktivnostima ispod posteljine, pisala je o tome kako zove sirotinju kad se razgaći u opuštenoj kućnoj atmosferi. Za njega su siromašni „sans dents” (bez zuba). Teško da će mu Francuska, pogotovo u vremenu krize, oprostiti ovako nešto. Kad je pobedio na izborima, popularnost mu je bila 55 odsto, posle januarskog skandala 13 odsto! Da li će mu Francuzi oprostiti „sans dents”? Sigurno neće – ko zna kolika mu je „popularnost” u ovom trenutku. Ili je bolje reći – „kolicka”?

Možda zvuči neverovatno, ali prvi veliki pad popularnosti nije bio zbog preljube, već zbog načina na koji je to uradio. U anketama o skandalu, najčešći odgovori su bili: uradio je to vrlo nespretno, užasan mu je motor, zašto se tako glupo krio, smešan mu je kačket, ne zna da vozi… do toga da je „Valeri lepša od Žili”.

Ovakvi odgovori, koliko god zvučali neverovatno, ne bi trebalo da budu iznenađenje za zemlju kao što je Francuska. Fransoa Miteran imao je dve porodice, i svi su se pravili kao da je to nešto normalno, mada se javno nije govorilo o tome. Žak Širak ima brojno vanbračno potomstvo, a one noći kad je poginula princeza Dijana niko nije mogao da ga nađe. Ispostavilo se da je bio s ljubavnicom. I to baš u Jelisejskoj palati. Na istom mestu madam Klod Pompidu, dok je bila prva dama Francuske, organizovala je grupni seks u kome su navodno učestvovali i Alen Delon, i Natali Delon… i naše gore list, lepi Stevan Marković. Postoji teorija da je pokušao da uceni Žorža Pompidua kompromitujućim fotografijama. Kako god, Stevan je završio iskasapljen, u plastičnoj kesi.

Ipak, od svega čega se nagledalo zdanje Jelisejske palate, najfatalnija je bila smrt Feliksa Fora, predsednika Treće republike, koji je umro tokom oralnog seksa sa ljubavnicom u salonu poznatom po tome što je u njemu Napoleon potpisivao sva dokumenta. A najbizarniji slučaj je možda seks Luja XIV s brojnim devojkama koje mu je podvodila Madam Pompadur. Ona sama bila je frigidna, ali je vešto umela da se „koristi seksom” i kad ne učestvuje u njemu.

Kroz istoriju

Seks i vlast usko su povezani (mnogo više nego seks i grad), što zbog toga što je „vlast najveći afrodizijak” kako reče Henri Kisindžer, što zbog toga što je seks nekim vlastodršcima pomogao da ih pamte (i po dobru i po zlu), a neke je koštao i položaja.

Čuvena Aja Sofija zasluga je jedne kurtizane, dobro – posle i carice, Teodore, prvo naložnice a potom i žene Justinijanove. Od cirkuske izvođačice i prostitutke do mesta carice koja je inicirala donošenje zakona koji su od Vizantije načinili tada najnapredniju državu i podizanja velelepne Aje Sofije, dug je put.

Dalje u prošlost, ništa manje značajna nije bila ni Aspazija, Periklova žena koja je takođe bila „prodavačica ljubavi”. Po savremenicima, iako prostitutka, bila je vrlo obrazovana i sjajna govornica. Perikle je toliko bio zaluđen njom, da je prvo sredio da joj bude jedini ljubavnik, a kako mu je davala i sjajne savete u vezi s upravljanjem državom, pa i vojnim pitanjima, kasnije se Aspazijom i oženio.

Pape i Vatikan… Da li treba nešto reći? Kuća Bordžija je dovoljna, ali ne treba zaboraviti ni Mariocu koja je, pored najpoznatije veze s papom Sergejom III (koja je počela kad joj je bilo 15 godina), bila s još sedmoricom ili osmoricom papa! Da li treba računati i da je majka jednog pape, Jovana XI?

Naš kralj Aleksandar Obrenović takođe je imao skandal povezan sa seksom. Oženio je Dragu Mašin, udovicu, stariju od njega, nerotkinju… Savremenici kažu da je ona bila jedina žena s kojom je imao seks. A zbog tog seksa mu je majka, u znak protesta, prešla u katoličanstvo, i još gore, stradala mu je glava i ugasila se dinastija Obrenović. Njegov otac, kralj Milan, takođe nije bio lišen seks-skandala, ali bar mu nisu došli glave, koštali su ga samo zdravlja. Razne venerične bolesti „pokupio” je po bordelima koje je često posećivao.

Svima je poznata priča o abdikaciji kralja Edvarda VIII zbog ljubavi prema američkoj državljanki, običnoj građanki i raspuštenici Valis Simson. Naravno, romantizovana verzija glasi – između ljubavi i vlasti izabrao je ljubav. Manje romantična verzija govori da je gospođa Simpson bila toliko spretna u krevetu da je „na preporuku” dospela do Edvarda. Bez obzira na to, ovaj slučaj bio bi najlepša ljubavna priča svih vremena da nesuđeni velikobritanski vladar nije posećivao Hitlera, pomalo i drugovao s njim, i nesporno imao simpatije za naciste.

Evita Peron – slavljena i omražena, istovremeno. Bez obzira na nisko poreklo, što je kao petnaestogodišnjakinja pobegla od kuće s pevačem kome je postala ljubavnica, što se bavila pevanjem i najstarijim zanatom na svetu kad se dokopala Buenos Ajresa… imala je držanje kraljice. Povrh svega, zahvaljujući njoj, Huan Peron, 25 godina stariji, izbegao je zatvor, a značajno je doprinela i tome da postane predsednik Argentine.

„Profesionalne ljubavnice” protežu se kroz istoriju otkad je sveta i veka. Njihov uticaj na vlast pobuđuje pažnju, ali nije uvek povezan sa skandalima. Malo je poznato da se ujedinjenje Italije desilo tako što je jedna kurtizana naterala Napoleona da podrži tu ideju. Naravno, verovatno je to odlučio u žaru strasti jer muškarci u tim trenucima više razmišljaju donjom nego gornjom glavom. Obećano – učinjeno.
Na drugoj strani, skandala je mnogo više. Jedan od njih, koji je imao američki predsednik s Monikom Levinski, nas je koštao bombardovanja. Možda bi se desilo kasnije, možda se uopšte ne bi ni desilo, ali gospođa Klinton je supruga zbog afere pustila u budoar tek posle obećanja da će nas bombardovati. Mnogo nas je koštao taj oralni seks u Ovalnoj sobi. Još jedan oralni seks bio je prava bomba od skandala – Dominik Stros Kan i sobarica u glavnim ulogama, pod prinudom ili ne.

Silvio Berluskoni? Dovoljno je samo pomenuti prezime Berluskoni. Podrazumeva se sve ostalo što mašta može da smisli. Sve dolazi u obzir.

Pala vlada

Seksualni skandali bili su preskupi i za braću Kenedi. Nije reč samo o Merilin Monro, već i mnogim drugim ženama, a kažu da je najopasnija bila izvesna Elen Romerc, istočnonemačka špijunka. Skandal je sprečio Edgar Huver, stari lisac koji je dobro znao koliki je strah od otkrivanja mračnih tajni. Nije potvrđeno, ali je sasvim logično da je Kenedijeve držao u šaci, pa ni ucena nije daleko od istine. Inače, direktor FBI bio je u homoseksualnoj vezi sa svojim sekretarom. Veza je trajala punih 40 godina, ali se sve saznalo tek posle njegove smrti. Međutim, poznato je da je gonio homoseksualce, bio vrlo surov prema njima, i da se najglasnije od svih smejao vicevima o „pederima”.

Ruzvelt je, u znak pokajanja zbog preljube, morao svojoj ženi Eleonor da dozvoli dovođenje njenih „prijateljica” u krevet i da ga on napusti. Lezbejske veze gospođe Ruzvelt bile su javna tajna.

Ni CIA nije bila lišena seksualnih skandala – poslednji u nizu je u vezi s pratnjom gospođe Klinton, koja je pravila bahanalije s prostitutkama u kom god delu sveta da je bila. A neposredno pre otkrivanja načina zabave običnih regruta, i jedan od njihovih šefova, Dejvid Petraus, morao je da podnese ostavku zvog vanbračne afere koja je, pored njegovog dvostrukog života, otkrila i druge mračne tajne te obaveštajne agencije.

Ali, da zbog seks-skandala padne cela vlada… Da, i to se desilo. U Češkoj. Prošle godine to je bila udarna vest u svetu. Klupko je počelo da se odmotava tokom istraživanja kurupcije poslanika. Tad se otkrilo da je Vojna obaveštajna služba bila angažovana da prati suprugu predsednika vlade Petra Nečasa, Ratku Nečas. Šefica kabineta Jana Nađova izdala je to naređenje. Razlog? Zvanično, Ratka je možda špijun – skupljala je novac za Jehovine svedoke (što se ispostavilo kao netačno), a nezvanično – htela je da iščačka nešto o Ratki ne bi li naterala Petra, svog dugogodišnjeg ljubavnika, da se razvede posle 27 godina braka u kojem je dobio četvoro dece, i oženi njom. Uhapšeno je osmoro visokih zvaničnika, raspetljalo se klupko korupcije, ucena, preljuba… Jana Nađova je najviše bila uplašena zbog obelodanjivanja telefonskih razgovora između nje i Nečasa. To se nije desilo zato što je policija ocenila da ti transkripti nisu bitni za istragu – „izuzev erotskog ili, ako hoćete, pornografskog sadržaja, u njima nema ničeg što bi pomoglo u istrazi”. Nečas se pokazao kao „nevin” jer ništa nije znao o aktivnostima svoje ljubavnice, izvinio se svima i podneo ostavku. Raspuštena je i vlada. Nameće se pitanje da li je baš toliko nevin. I njemu je seks došao glave. A bio je perspektivan premijer.

 

Podeli s drugima