nerad

Primeri iz Indije, Engleske, Španije i, naravno, Srbije

Milja Lukić

Rekorder (ne)rada je Indijac A. K. Verma koji nije dolazio na posao punih – 27 godina! Pritom, primao je platu. Tek posle skoro tri decenije bežanja s posla dobio je otkaz. Vrhunac ironije je što je mogao da podnese zahtev za penziju. Pravno gledano, on ima radni staž, bez obzira što nije radio. U državnoj insitituciji za javne radove zaposlio se sredinom osamdesetih godina prošlog veka, da bi od decembra 1990. godine jednostavno prestao da dolazi na posao.

Dve godine kasnije, istraga je utvrdila da „namerno izostaje s posla”, što, verovali ili ne, još uvek nije značilo i automatski otkaz. On je tada poslao molbu da mu se produži izostanak, koja nije odobrena, ali se svejedno i dalje nije pojavljivao na radnom mestu. Bilo je potrebno još dve i po decenije da dobije zvaničan otkaz, i to na insistiranje ministra rada. Međutim, plata mu nije bila uskraćivana, u sumi koju zahtevaju njegov položaj i fakultetsko obrazovanje.

Pitate se kako je to moguće. Jednostavno, u Indiji je vrlo teško dati otkaz zaposlenima u javnim službama. Izuzetak su oni za koje je dokazano da se bave kriminalom. Izostanci s posla ne samo da nisu retkost, već je država bila primorana da u nekim javnim preduzećima uvede ostavljanje otiska prsta prilikom dolaska na posao.

Dok je inženjer Verma iz Indije stvaran čovek, za njegovog „kolegu” iz Velike Britanije to nije pouzdano utvrđeno. Moguće je da se radi o fikciji. Međutim, nadležni nikad nisu opovrgli istinitost ove priče, što budi sumnju da se ne radi samo o urbanom mitu. Srebrnu medalju za dužinu nerada za koji prima platu osvojio je neimenovani Britanac. Po načinu na koji je „zarađivao” mesečnu apanažu, i to punih 25 godina, trebalo bi mu odati posebno priznanje. Punih četvrt veka ljubazno je naplaćivao parking u blizini Zoo vrta u Bristolu. Kapacitet parkinga je 150 automobila i osam autobusa. Cena parking-mesta za automobile je 2,5, a za autobuse 7,5 funti. Preračunato u čist profit, ovaj ljubazni čuvar „zaradio” je jednu do dve luksuzne jahte.

Kad se jednog dana, posle punih 25 godina, nije pojavio na poslu, uprava Zoo vrta je zvala gradske vlasti da im pošalju drugog čuvara, a odgovor je bio da oni nisu nadležni, već Zoo vrt. Ispostavilo se da je aparat za naplatu parkinga postavio čuvar. On je jedini mogao da ga otključa i zaključa.

 

13650_plata_za_nerad

Treće mesto, odnosno bronzanu medalju, dele jedan Španac i 40 radnika Uprave carina u Srbiji. Španac Hoakin Garsija nije dolazio na posao duže od šest godina po navodima kompanije koja je tražila maksimalnu odštetu (po zakonu, 27.000 evra, što odgovara jednogodišnjim primanjima), dok prijatelji i rodbina gospodina Garsije tvrde da je dolazio povremeno na posao, mada nije ostajao puno radno vreme, ali je bio „vrlo posvećen čitanju filosofske literature”.

Pogađate, i on je bio zaposlen u javnoj instituciji, trebalo je da nadgleda izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kadizu. Deluje neverovatno, ali njegova kancelarija nalazila se nasuprot kancelarije šefa službe. Ko zna koliko bi godina dobijao platu za „posvećeno čitanje filosofske literature” umesto za nadgledanje gradnje, da firma nije poželela da mu uruči plaketu za dugogodišnji rad. Tek tada su primetili da ga nema jer nisu mogli da ga pronađu! Gospodin Garsija se žalio na presudu i odbio da plati kaznu tvrdeći da je, ni manje ni više, nego – žrtva mobinga. Bez obzira na sve, kad je napunio 65 godina, otišao je u „zasluženu penziju”. Trenutno mu je 69 godina, živi u Kadizu, okružen porodicom.

Ravnopravni nosioci bronzane medalje, po dužini primanja plate i neodlaska na posao, jesu i radnici Uprave carina s Kosova i Metohije koji skoro sedam godina nisu radili, a uredno su primali platu. Doduše, oni nisu bežali s posla, želeli su da ih država rasporedi na druga radna mesta. U njihovom slučaju, politička situacija (proglašenje nezavisnosti Kosova) diktirala je takvo stanje, oni nisu varali poput svojih „kolega” s ovog takmičenja, ali, iako ih je 40 (40!) neraspoređenih na radna mesta, Uprava carina kontinuirano je zapošljavala nove ljude sve do maja prošle godine.

Podeli s drugima