1. Sports-gender-scandals-1

Sportisti kojima je teško odrediti pol

Naslovna fotografija: Dora Raten (thevintagenews.com)

Prevela i priredila Milja Lukić, original ovde

Vrhunski sport od profesionalaca zahteva visoku formu, a da bi se postigla, često se krše pravila. Ne radi se samo o dopingu – u 20. veku nije bila retkost da se muškarci izdaju za žene ne bi li postizali bolje sportske rezultate u ženskoj konkurenciji. Lakše su dolazili do medaljâ. Upravo zbog takvih slučajeva uveden je test kojim se utvrđuje polna pripadnost. Iznenađenja nisu bila retka, a ponekad su izazivala i neočekivane posledice. Svaki pojedinačni slučaj bio je skandal za sebe, koji je duboko potresao sportsku javnost.

Scherl: Deutsche Leichtathleten kдmpfen um die Meistertitel. Am Sonnabend und Sonntag wurden im Olympia-Stadion zu Berlin die Deutschen Leichtathletik-Meisterschaften ausgetragen. Mit 1,63 m, nur 2 cm unter der Welthцchstleistung, siegte beim Hochsprung der Frauen Frдulein [Dora] Ratjen (Bremen). 25.7.1937 en.wikipedia.org/o.Ang./German Federal Archive

Dora Raten na Olimpijskim igrama u Berlinu (foto: sports.ru)

 

Prvi slučaj, za koji je i zvanično potvrđeno da je osoba muškog pola učestvovala na takmičenju za žene, desio se na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Reč je o nemačkoj atletičarki Dori Raten, u disciplini skok u vis, koja čak nije uspela ni da se domogne medalje – osvojila je tek četvrto mesto. Ipak, reprezentacija Nemačke važila je za nezvaničnog pobednika. Suparnice Dore Raten tvrdile su da je ona preobučeni muškarac. Bez obzira na to, karijera joj je trajala do 1938. godine – osvojila je prvenstvo Evrope i postavila svetski rekord. Tek 19 godina kasnije Ratenova je priznala da je muškarac, i da joj je pravo ime German. Titula šampiona joj je oduzeta i izgubila je pravo da učestvuje na međunarodnim takmičenjima.

 

3. Sports-gender-scandals-3

Dora Raten (foto: peoples.ru)

 

Dora, odnosno German Raten, ispričao je kako su ga nacisti naterali da se predstavlja kao žena, ne bi li osvojili što više medalja i tako demonstrirali veličinu Trećeg rajha. Međutim, ta verzija nije bila istinita, Dora je izmislila. Istina je da se Ratenova rodila kao interseksualac, imala je odlike i muškog i ženskog pola, mada nedovoljno razvijene. Na rođenju nisu mogli da odrede pol novorođenčeta. Roditelji su je vaspitavali kao devojčicu, ali se ona od 12. godine osećala kao dečak.

 

4. Sports-gender-scandals-4

Stanislava Valasevič (foto: sports.ru i molomo.ru)

 

Olimpijska šampionka u trci na 100 metara 1932. godine bila je Poljakinja Stanislava Valasevič. U naredne tri godine proglašavana je za najbolju sportistkinju Poljske. Bila je svetska rekorderka u trkama na 60 i 100 metara, tridesetih su je zvali „najbrža žena na planeti”. Takmičila se do 1951. godine. Istina je otkrivena tek posle njene smrti, kad je poginula u napadu razbojnika. Lekarski izveštaj nije mnogo pomogao u određivanju njenog (ili njegovog) pola, pisalo je da ima i ženske i muške genitalije.

 

5. Sports-gender-scandals-6

Sestre Tamara (desno) i Irina (levo) Pres (foto: molomo.ru)

171704

Sestre Tamara (desno) i Irina Pres (levo) na treningu (foto: sports.ru)

Ni do dan-danas nije sa sigurnošću utvrđeno kog su pola ove dve sovjetske atletičarke, sestre Tamara i Irina Pres. Tamara je bila bacačica diska i kugle, a Irina je učestvovala u petoboju, trkama s preponama i bacanju kugle. Osvojile su zlato na olimpijskim igrama 1960. i 1964. godine, i spremale se za Olimpijske igre 1968. Međutim, kako se 1966. šuškalo da će testiranje radi utvrđivanja pola postati obavezno za Olimpijadu, sestre su naprasno završile sportsku karijeru i otkazale učešće na već dogovorenim takmičenjima uključujući i Olimpijadu. Nekoliko meseci kasnije testiranje je postalo obavezno. Iako nije bilo nikakvih zvaničnih dokaza, novinari su ih nazivali „braća Pres”. Sportski lekari su tvrdili da su obe, i Tamara i Irina – hermafroditi.

 

7. Sports-gender-scandals-5

Rene Ričards (foto: molomo.ru)

 

Teniserki Rene Ričards nije bilo dozvoljeno da učestvuje na Otvorenom prvenstvu SAD u tenisu 1976. jer nije prošla test polne pripadnosti. Ispostavilo se da se Rene rodila kao muškarac, ali je godinu dana pred tenisko takmičenje operacijom promenila pol. Pravdu je potražila na sudu i dobila spor. Rene je prva sportistkinja transseksualka koja je legitimno dobila pravo da se takmiči u ženskoj konkurenciji.

 

8. Sports-gender-scandals-8

Hajdi Kriger (foto: molomo.ru)

 

Nemačka sportistkinja Hajdi Kriger rodila se kao žena, ali je tokom treniranja postala žrtva steroida kojima su je kljukali lekari kluba od 16. godine. Bacačica kugle je usled hormonske torture praktično postala – muškarac. Šampionat Evrope osvojila je 1986, a 1990. je završila karijeru i odlučila da bude muškarac. Imala je operaciju promene pola i postala Andreas.

 

9. Sports-gender-scandals-9

Ivon Bušbaum (foto: klbviktoria.com)

 

Ivon Bušbaum, nemačka atletičarka, pobednica na nekoliko evropskih šampionata u skoku s motkom, prošla je skoro isti put kao i Hajdi.

 

Фото: ffiri.ir

Ženska fudbalska reprezentacija Irana (foto: sports.ru)

 

Testiranje za određivanje polne pripadnosti 2015. je pokazalo da je čak osam igračica ženske fudbalske reprezentacije Irana u stvari muškog pola, i svi „oni” čekaju operaciju kako bi promenili pol i postali „one”.

Podeli s drugima