cvece


Cveće i pomaže i odmaže, zavisno od „karaktera”


 

Naučno je dokazano da ljudi koji gaje cveće imaju manje zdravstvenih problema i da su otporniji na stres. Pored toga, biljke nam daju kiseonik, u stanu prave prijatnu atmosferu i, po mnogima, mogu i da nas leče. One apsorbuju sve što je negativno oko nas.

 

Vampiruše

Međutim, postoje i biljke kojima treba da otkažemo gostoprimstvo u stanu. One se ponašaju kao ugnjetači, pa je bolje ostaviti ih na otvorenom ili im naći mesto na kome neće imati priliku da ispolje svoje vampirske osobine.

 

Difenbahija
Difenbahija

 

Difenbahija − velika biljka, potrebni su joj i prostor i energija, pa ako ih nema dovoljno, uzeće od domaćina. Najbolje mesto za nju je u hodniku ili predsoblju, na mestima gde se kratko boravi.

 

Monstera
Monstera

 

Monstera − sve isto kao i za difenbahiju. Ukoliko je stavite u spavaću sobu, nervoza i nesanica su garantovani.

 

Rododendron
Rododendron

 

Azaleja
Azaleja

 

Rododendron i azaleja − takođe im nije mesto uz vaš krevet. Tokom noći razmenjuju se toksini u vazduhu, čemu ove biljke i te kako doprinose. Naročito su ugroženi oni koji pate od alergija.

 

Bršljan
Bršljan

 

Narodno je verovanje da bršljan tera muškarce iz kuće. Dešavaju se raznorazni skandali, a muž ili sin napuštaju stan. Međutim, bršljan ima i pozitivna svojstva, na primer da pročišćuje vazduh.

 

Tradeskancija
Tradeskancija

 

Sve biljke koje se uvijaju i nekontrolisano rastu, izazivaju određene smetnje, pa je bolje da tradeskanciju iz stana preselite u kancelariju ukoliko vam nervi nisu jaki.

 

Orhideja
Orhideja

 

Ciperus
Ciperus

 

Paprat
Paprat

 

Od ostalih biljaka koje nije poželjno da gajite u kući, treba izdvojiti orhideju, ciperus i paprat. Držite ih na terasi, a ako na njoj nema prostora ili uopšte nemate terasu, onda ih stavite pored vrata ili prozora pored kojih se ne zadržavate.

 

Anđelčići

Nasuprot biljkama vampirima, postoji rastinje koje nas čuva: poboljšava nam raspoloženje, tera bolesti od nas…

 

Ehmeja
Ehmeja

 

Zelenolisna ehmeja − povećava sadržaj gvožđa u krvi i održava nam dobar tonus. Njena rođena sestra, šarenolisna ehmeja, smiruje nervni sistem i omogućava miran san. Obe ehmeje dobre su i za varenje.

 

Begonija
Begonija

 

Pušači i oni koji pate od hroničnog bronhitisa trebalo bi u blizini prozora da postave begoniju – ona pomaže organima za disanje. Odlična je i za stanove u koje često dolaze gosti – čisti prostor od energetskog smoga koji je neizbežan u gužvama.

 

Ljubičice
Ljubičice

 

Ljubičice, kao i sve vrste mlečika, dobro utiču na nervni sistem, regulišu rad štitaste žlezde i preventiva su bolestima grla. Vole da su u društvu i da im je tesno, pa ih posadite u nekoliko manjih saksijica.

 

Geranijum
Geranijum

 

Geranijum je car među ovim milostivim biljkama. Fitoncidi koji ga prožimaju smiruju nervni sistem, poboljšavaju razmenu materija, umiruju umorne oči i ublažavaju glavobolju. Geranijum je naročito blagotvoran pri tegobama s gastritisom i nepravilnostima u radu endokrinog sistema.

U moru saveta koje dobijamo što od psihologa što od naših baba, prababa i čukunbaba, teško čovek može da se snađe. Ali ovi mali saveti u vezi s biljkama koje gajimo u stanu i nisu tako loši.

Podeli s drugima