Miroslav Klose

Za manje od dva provedena minuta na terenu, tridesetšestogodišnji napadač nemačke reprezentacije Miroslav Klose ne samo da je postavio konačan rezultat  (2:2) na sinoć odigranom meču drugog kola Svetskog prvenstva protiv Gane, već je i izjednačio rekord od 15 datih golova na Mundijalima, do sada u vlasništvu „originalnog“, brazilskog Ronalda. A prvenstvo i dalje traje

Kloseova igra ne spada u one koje oduzimaju dah. Nikada nećete čuti njegovo ime u dvorištu punom dece, niti ga videti na njihovoj svakodnevnoj sportskoj opremi. No, napadač rimskog Lacija najbolje radi ono što svi najviše vole da vide – godinama i decenijama nemilice rešeta mreže protivnika. Brojke govore same za sebe – uz Peruanca Teofila Kubiljasa, Klose je jedini igrač koji je na dva šampionata sveta postigao po pet golova, i jedini koji je to učinio uzastopno. Osim toga, jedini je igrač u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu koji je postigao po četiri pogotka na tri svetska prvenstva, a i na svom četvrtom učešću, ove godine u Brazilu, već je stigao da se upiše u strelce.

Za ovo prvenstvo je rekao da mu je poslednje jer još jednom želi da proba da „uzme Svetski kup“. Do sada je jednom bio vicešampion (2002) i dva puta treći na svetu (2006, 2010), a pri tom jedini se može podičiti statističkim podatkom da je osim završnice Svetskih, učestvovao i u po jednom finalu (2008) i polufinalu (2012) prvenstva Evrope.

Sa do sada ukupno 132 odigrane utakmice u dresu sa grbom nemačke fudbalske federacije, Klose se trenutno nalazi na drugom mestu na „večnoj“ listi nemačkih reprezentativaca, odmah iza legendarnog igrača i nekadašnjeg srpskog zeta Lotara Mateusa, koji je čak 150 puta igrao za „Pancere“. U pripremnoj utakmici sa Jermenijom, početkom ovog meseca, srušio je nekoliko decenija star rekord neumoljivog Gerda Milera, tako što je postigao 69. gol za Nemačku. Gol protiv Gane, mu je jubilarni 70. i njim je još jednom prestigao pomenutog zemljaka na listi najefikasnijih golgetera svih vremena na Mundijalima – izjednačivši se sa Brazilcem Luisom Nazariom de Limom, koga svet i dalje pamti kao Ronalda. U svojoj jubilarnoj 20. utakmici na Svetskim prvenstvima, Klose je postigao jubilarni 15. mundijalski gol. Čitava engleska reprezentacija, na primer, je na istim tim takmičenjima postigla ukupno 16. „Uopšte nisam loš“, skromno je nakon utakmice prokomentarisao svoju impresivnu statistiku, a popularni „Zuba“ je na Tviteru čestitao nemačkom kolegi ovo dostignuće na engleskom i nemačkom rečima „Dobrodošao u klub“, dodavši na portugalskom „Mogu da zamislim tvoju sreću. Kakvo divno prvenstvo!“

Rođen u braku Poljakinje i Nemca 1978. u jugozapadnom poljskom gradu Opole na reci Odri, Klose se sa osam godina sa porodicom preselio u Nemačku. Po sopstvenom priznanju, znao je samo dve nemačke reči u tom trenutku. Njegova supruga Silvija takođe je rođena u Poljskoj i sa njom ima sinove Luana i Nou. Iako kaže da se u kući čuje samo poljski, jer deca uče nemački u obdaništu, Klose je jednom prilikom izjavio da bi za njega bilo najbolje da ga ne zovu „ni Nemcem ni Poljakom, već Evropljaninom“.

U karijeri je branio boje Kajzerslauterna, Verdera i minhenskog Bajerna, a već pune tri sezone s uspehom igra za rimski Lacio, prkoseći zakonima biologije . Osim po rešetanju protivničkih mreža, „Mića“ je čuven i po ferpleju – 2005. je u dresu Verdera ispravio grešku sudije u meču protiv Arminije. Delilac pravde je pokazao na belu tačku, a napadač mu je rekao da nakon spornog duela misli da nije bilo osnova za tu odluku. Zbog tog gesta dobio je te godine u Nemačkoj nagradu za ferplej. Sedam godina kasnije, u dresu Lacija priznao je sudiji da je postigao gol rukom protiv Napolija. Sudija Luka Banti ne samo da mu nije pokazao žuti karton, već mu je i stegao ruku zbog priznanja, a isto su učinili i igrači suparničke ekipe.

Poznat po odličnoj skok igri, snalažljivosti na malom prostoru i nadrealnoj efikasnosti, najveća atrakcija pomalo nezgrapne pojave 184 cm visokog Klosea na travnatim tepisima su njegove akrobatske proslave pogodaka zbog čega su ga u Nemačkoj jedno vreme zvali „Salto Klose“. Zvali su ga i „Miro“, „Nemačka pretnja“, „Bog šuteva glavom“ i „Ribar fudbalskih mreža“. Na njegovom ličnom profilu na sajtu nemačke fudbalske federacije stoji zapisano: „Nije sramota pasti – jedina sramota je ne podići se ponovo na noge“.

Na tipično nemački način – iz drugog plana, bez skandala, marketinških kampanja i lucidnih poteza, kao decenijska konstanta na listama strelaca, Miroslav Klose je obezbedio svoje mesto u fudbalskoj večnosti. Njegovo ime ostaće sinonim za loptu u mreži.

Podeli s drugima