Naslovna


Najkvalitetnije, najpoznatije i najskuplje ženske torbe


 

Sigurno ste čuli za originalne Kelly ili Birkin torbe ako ih već niste videli svojim očima i držali u svojim rukama. Pominjane su u TV serijama (sećate se makar Seksa i grada?), viđali ste ih u filmovima, na crvenim tepisima, na fotografijama selebritija… a to je verovatno jedina torba na svetu o kojoj je napisana knjiga (Michael Tonello, Bringing Home the Birkin). Danas je najpoznatija torba − birkinka, međutim, ona je poslednje ime u nevelikoj seriji imena marke Hermès.

 

Renije III od Monaka, Grejs Keli i Kelly bag
Renije III od Monaka, Grejs Keli i Kelly bag

 

Često se pogrešno sve torbe izašle iz ove kuće nazivaju imenom Birkin. Ovaj tip torbe u stvari postoji još od 1892. godine, kad je bila namenjena jahačima koji su lako mogli da je smeste uz sedlo bez kasnijeg pomeranja, naime − imala je duge ručke (poznata kao Haut à courroies) i bila je čvrsta. Do tada su jahači sve stvari koje su nosili sa sobom uvijali i pričvršćivali kaiševima iza sedla kao što to čini vojska. Ono što nije moglo dobro da se stegne i zgnječi, nije se ni nosilo ili je čangrljalo oko konja, što nije doprinosilo brzini i udobnosti putovanja na konju.

 

Konj na Kelly bag, podsetnik na praporeklo Hermès-ovih torbi
Konj na Kelly bag, podsetnik na praporeklo Hermès-ovih torbi

 

Emil-Moris Ermez (prezime se u originalu piše Hermès) i Etore Bugati su 1923. godine, na osnovu Haut à courroies dizajnirali torbu za Ermezovu suprugu Žili, koja je želela tašnu koju će moću da smesti u automobil − da se ne pomera, da joj bude pri ruci, a da joj ne smeta.

 

Tri sloja prvoklasne kože za svaki deo torbe
Tri sloja prvoklasne kože za svaki deo torbe

 

Ručni rad od početka do kraja
Ručni rad od početka do kraja

 

Konačni pečat dizajnu udario je Ermezov zet Robert Dima 1930. namenjujući joj ulogu damske putne torbe. Izgleda kao nebitna stvar, međutim, ta tašna bila je u velikoj suprotnosti s damskim torbama tog vremena, koje su bile male i spljoštene. Čvrsta, kockastog ili trapezoidnog oblika, bila je velika novost.

 

U jarkim bojama
U jarkim bojama

 

Pogađate, stari gospodin Ermez bio je glavni u (tada samo) radnji Hermès, koja je u vlasništvu porodice od sredine 19. veka. Do prvih decenija 20. veka pravili su jedino torbe, a onda su počeli da izrađuju i kožnu galanteriju, kao i kravate, ešarpe, modne dodatke… Primera radi, ešarpe Hermès su svilene, ručno oslikane… i koštaju minimalno 400 dolara. Maksimalno se kupuju za 2.000 dolara. Ono što je Hermès proizvodio te 1930. proizvodi i danas, nisu menjali asortiman i prvorazredni kvalitet, ali jesu modele i dizajn.

 

Elegantna i dovoljno velika torba, da u nju stane − sve
Elegantna i dovoljno velika torba, da u nju stane − sve

 

Iako je kvalitet Hermès-ovih proizvoda neupitan, kako se desilo da jedna radnja dostigne planetarnu popularnost i postane modni gigant? Za to treba da zahvali Alfredu Hičkoku i Grejs Keli. Za film Drž’te lopova Hičkok je kostimografu dozvolio da koristi Hermès proizvode za film. Kad je Grejs Keli, junakinja filma, ugledala torbu − zaljubila se u nju. Počela je i privatno da se ne odvaja od nje, a kad je 1956. ovom tašnom htela da zakloni trudnički stomak, fotografija je objavljena u magazinu Life, i osvajački pohod Hermès torbe bio је munjevit. To više nije bila Hermès već Kelly torba, mada je zvanično taj naziv dobila tek 1977. godine.

 

Parametri Birkin torbe

Standardi Kelly & Birkin torbi:

* ručna izrada

* proces proizvodnje traje 18-56 sati

* metalni delovi su od plemenitih metala: zlato (belo ili žuto) i paladium

* trapezoidni oblik zatvoren je s dva kaiša

* dno ima četiri sloja kože i metalna ojačanja (da bi stabilno stajala), a ostali delovi tri sloja kože

* proizvodi se u osam veličina (15−50 cm)

 

 

 

Džejn Birkin
Džejn Birkin

 

A onda je nastupila Džejn Birkin. U avionu je 1984. sedela pored Žan-Luja Dime, naslednika Hermès carstva, i pričala mu kako zamišlja idealnu torbu − istovremeno i elegantnu i prostranu, da u nju može da smesti sve što nosi.

 

Konjića s ove birkinke kasnije možete da skinete, a i ne morate
Konjića s ove birkinke kasnije možete da skinete, a i ne morate

 

Kroz nekoliko nedelja, na kućnu adresu stigla je Džejnina torba iz snova. Njena popularnost bila je maltene trenutna jer je birkinka osvojila svet naprečac. Postalo je pitanje prestiža da li imate Birkin bag, ne samo zato što je (pre)skupa već i zato što postoje liste čekanja (dok dođete na red, može da prođe i nekoliko godina, a najkraće godinu dana).

 

Razlika
Razlika

 

Pored prepoznatljivog dizajna (s manjim odstupanjima), prvoklasnog materijala, vrhunske ručne izrade (ručne, od prvog do poslednjeg šava!) i liste čekanja, ovu torbu od ostalih izdvaja i način naručivanja. U radionicu u Parizu dva puta godišnje stižu porudžbine, i to je to.

 

Grejs-stil i obavezni detalji
Grejs-stil i obavezni detalji

 

Cene su posebna priča. Za Birkin torbu treba izdvojiti minimum 6.000 dolara, a za Kelly − 10.000 dolara. Međutim, dok Birkin torba može da dostigne maksimalnu cenu iskazanu šestocifrenim brojem, dotle je za Kelly maksimum 12.000 dolara. Raspon je manji, ali su i manje varijacije u izradi i dizajnu. Do 2010. birkinka je mogla da se pazari i za 3.500 dolara.

 

Levo Kelly, desno Birkin bag
Levo Kelly, desno Birkin bag

 

Na prvi pogled razlika između Kelly i Birkin bag je neznatna, ali ipak postoji − obratite pažnju pre svega na ručke.

 

 

 

Podeli s drugima