Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić


U Kulturnom centru Kuća kralja Petra I, do 17. marta (ponedeljak-petak 12-18 čas, subota 10-14 čas), slike i asamblaži – izložba Razum i osećanja 


Izložba slika i asamblaža  Razum i osećanja Ivane Martić otvorena je 12. marta u otmenom ambijentu Kulturnog centra Kuća kralja Petra I (Beograd, Vase Pelagića 40) u prisustvu brojnih ljubitelja i poštovalaca umetnosti. U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja Marija Radovanović, ArtLink virtuz, koja je izvela Paganinijev Caprice što je umetnički događaj obogatilo sadržajem vrhunskog kvaliteta i širokom umetničkom dimenzijom.

Otvaranje je naročito bilo prijemčivo za ženski deo publike s obzirom na to da deo stvaralaštva Ivane Martić pripada polju primenjene umetnosti i odnosi se na umetnički nakit od drveta, pa su mnoge dame na sebi imale izabrani komad, a među njima i govornice: istoričar umetnosti Marina Lukić Cvetić, umetnički direktor i osnivač ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković.

Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić

„Iako sam muzički umetnik, mi, kao i vi likovni umetnici, koristimo pojmove kao što su kreativna invencija, ritam, stil… Ivanine slike zrače posebnom energijom, a to je ono što je za svako umetničko delo najvažnije i po čemu se ono prepoznaje“, navela je Jovanka Višekruna Janković, koja je najavila nastup violinistkinje Marije Radovanović.

Izložba, sačinjena formalno iz dve celine, opisuje odnos stvaralačkog postupka u kojem se prepliću razum i osećanja, ideja i emocija, prostor i oblik obuhvaćen njime, slikarstvo i primenjena umetnost – likovnost i ličnost.

Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić

Očigledne forme i struktura klasične uljane slike na platnu i drvenog reljefa-asamblaža u kombinovanoj tehnici i akriliku (kojima Ivana Martić raspolaže i u izradi nakita od drveta) umetnička su spona između predstave i duha posmatrača, materijalizacija elegancije kao vrste lepote, harmonije i ukusa, estetskog nivoa svesti i reda.

„Postoji način da se opredmeti magija lepog i dobrog u umetnosti i životu – uvek je to trenutak u kom zastanemo pred onim što je emotivni produžetak nas ili ono u čemu takvu iskru vidimo – u umetničkom delu kad ono bira nas odnosno mi njega“, rekla je autorka i pozvala goste da uz čuvena karlovačka vina vinarije Aleks Bermet uživaju u ambijentu.  

Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić

Marina Lukić Cvetić, istoričar umetnosti: „Slikarski opus Ivane Martić prožima tih, prirodan tok umetničkog stvaranja i htenja da se dostigne pročišćeno, skladno, harmonično, dovoljno zvučno i opipljivo delo. Snažan vitalistički nagon u duhovnom, umetničkom i stvaralačkom traganju sublimiran je u kompaktnoj strukturi uglačanog drveta. Maštovito, predano i strpljivo, s rafiniranom liričnošću nižu se i pulsiraju autorkini svetovi, između knjiga i slika, RAZUMA I OSEĆANJA, izvan strmoglavog vremena i surove stvarnosti.

Drvo kao iskonski materijal, toplo i životodavno, obradom pretvoreno u fluidnu energiju, nepresušna je inspiracija. Stilizovana zdela poput Nojeve barke, figura na polici ili lampa detalji su enterijera, koji daju životnost prostoru i ukazuju na prisustvo žene istančanog senzibiliteta, posvećene lepoti. Sve forme su povezane u celini slike snažnim emotivnim nabojem i dubokom slikarskom mišlju.

Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić

Definisana materijalnost i životnost drveta prerasta kroz stvaralačko razmišljanje u nasušnu potrebu za pročišćenošću, apsolutnom lepotom, unutrašnjim ritmom i elegancijom. Univerzalno u smislu komunikacije, oblikovano u Ivaninoj šaci, složeno njenim prstima kroz igru boja, značenja i simbola, u asimetričnoj niski geometrijskih perli oko vrata, postaje likovno otelovljenje u uzvišenom estetskom svetu. Smirenost, ništa suvišno niti opterećujuće, postaje geometrijska fantastika. Naizgled nespojivi u jednom delu, spontanost i promišljenost istovremeno, uz svu čistotu  minimalizma, daju poseban efekat jačine i sklada umetničkoj suštini.

Slike Ivane Martić, asamblaži i niske nakita asimetričnih oblika, prožete su istinskom idejom radosti stvaranja sopstvenog sveta i otkrivanja suštine života. Raskošna priča, za autorkinim stolom, svakodnevno je sve veća jer je nesebično deli s prijateljima i istomišljenicima u zajedničkom traganju za večnom lepotom.“

Foto: Dragana Udovičić

O radu Ivane Martić: www.tota.rs

O ArtLink mladim talentima: www.artlink.rs

O Kulturnom centru Kuća kralja Petra I: www.kucakraljapetra.rs

Izložba Razum i osećanja - Ivana Martić

 

Podeli s drugima