Izložba „Odlomci vremena” – Tamara Kusovac i Ivana Martić


Izložba „Odlomci vremena”, slike i asamblaži Ivane Martić i Tamare Kusovac, u Galeriji „DivArt” na Kosančićevom vencu 3, od 3. do 13. septembra 2020. godine


Vreme je jedan od oblika naše „intuicije” (Imanuel Kant)

Izložba slika i asamblaža Odlomci vremena Tamare Kusovac i Ivane Martić od 3. do 13. septembra 2020. može se pogledati u Galeriji DivArt (Beograd, Kosančićev venac 3). Otvaranje izložbe zakazano je onlajn, putem društvenih mreža, kako se aktuelna pravila o zabrani okupljanja ne bi narušavala.

Ivana Martić, asamblaž, 50x50 cm, akril na drvetu, 2020.
Ivana Martić, Asamblaž, 50×50 cm, akril na drvetu, 2020.

Dve umetnice povezane dugogodišnjim umetničkim iskustvom i prijateljstvom, u formalnom likovnom izrazu različite, spojila je ideja o čistom kreativnom činu i želja za umetničkim traganjem, oslobođenom svake utilitarnosti i funkcije u vremenu i okolnostima koje je donelo proleće 2020. godine. Svi radovi nastali su tokom karantina koji su one prihvatile kao veliku vremensku nišu, sklonište lišeno svakodnevnih banalnosti i objektivnih karakteristika, kao mogućnost za pogled u sebe i umetnost. Otuda naziv izložbe Odlomci vremena, koje tretiraju na krajnje subjektivan način, kroz čist oblik stvaralačkog procesa.

Tamara Kusovac, iz ciklusa U zapisu vremena, akril na platnu, 40x40 cm, 2020.
Tamara Kusovac, iz ciklusa U zapisu vremena, akril na platnu, 40×40 cm, 2020.

Akrilik kao slikarsku tehniku koriste i jedna i druga: Tamara otvara nove puteve likovnog izraza kroz apstraktnu sliku s elementima ekspresivnog poteza, i nadalje jasno organizovane kompozicije i smisla, dok se Ivana okreće izradi asamblaža u drvetu s elementima bareljefa, koje takođe tretira akrilikom i u kojima spaja pređašnje slikarsko iskustvo s iskustvom izrade drvenog nakita. „Sve ovo je čudno, vreme je čudno, ali postala je vidljiva razlika izmeću viših vrednosti, onih vanvremenskih, i ovih drugih”, rekla je Ivana Martić.

Ivana Martić, Minijatura 5, ulje na platnu, 25x25 cm, 2020.
Ivana Martić, Minijatura 5, ulje na platnu, 25×25 cm, 2020.

Radno vreme galerije: od 12 do 20 čas. svih dana tokom izložbe.

www.tamarakusovac.com

www.tota.rs

Tamara Kusovac, iz ciklusa U zapisu vremena, akrilik, 40x40 cm, 2020.
Tamara Kusovac, iz ciklusa U zapisu vremena, akrilik, 40×40 cm, 2020.

 

Podeli s drugima