Autorsko vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka”


U subotu, 6. novembra, u 13 čas, biće poslednje autorsko vođenje kroz izložbu Prometeji novog veka, u Muzeju Jugoslavije (Muzej 25. maj), s autorkama izložbe Anom Panić i Jovanom Nedeljković, i umetnikom Vladimirom Nikolićem


Izložba Prometeji novog veka, inspirisana 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, otvorena je 22. septembra u Muzeju Jugoslavije i trajaće do 14. novembra. U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima. Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković.

Publika, zahvaljujući raznovrsnoj muzejskoj građi, može da se upozna s indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosi se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

„Kako je jedan od ciljeva nesvrstane politike bio da se podrži emancipacija od ekonomske, kulturne i ostalih podređenosti svakog naroda, menja se i spoljna politika Jugoslavije na planu kulture, kao i odnos prema geografski udaljenim, a ideološki bliskim zemljama. Još u prvoj polovini 1950ih godina počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove prikazujemo prvi put”, objašnjava Jovana Nedeljković.

Petar Lubarda nezaobilazna je tačka kad se govori o kulturnim vezama dve zemlje. Izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bio je jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, a slika Prometeji novog veka (Industrijalizacija) za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine. Smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo.

Autorsko vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka”

Na izložbi publika može da vidi Lubradine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, Buđenje Afrike (1956-1959) i Prometej (1967), dok su slike Čovek i zveri (1964) i Bik i oblak (1963) prikazane zahvaljujući saradnji s Kućom legata.

Deo postavke čini i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije, koji na simboličkom nivou zatvara izložbu Prometeji novog veka i otvara pitanje šta se desilo s jugoslovenskim modernizmom, kao i s vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti.

Vladimir Nikolić jedan je od najznačajnijih predstavnika ovdašnje savremene umetničke scene. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Njegova umetnička praksa u najvećem delu se kreće u polju video-umetnosti. Kako ističe Nebojša Grujičić – istražujući ulogu slike u savremenim režimima vizuelnog opažanja, Nikolić problematizuje i sam režim opažanja, odnosno sliku kao istorijski i kulturni konstrukt. Nikolić je bio učesnik brojnih rezidencijalnih programa i dobitnik je više nagrada, među kojima su Dimitrije Bašičević Mangelos (2003) i Nagrada 50. Oktobarskog salona (2009).

Arhitekturu izložbene postavke osmislila je Milena Kordić, dok je za njeno grafičko oblikovanje i dizajn bio zadužen Andrej Dolinka.

Izložba je deo programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, kojim se obeležava 60-godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Realizaciju su pomogli Arhiv Jugoslavije, Kuća legata i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Podeli s drugima