Izložba Ivane Martić „Gradovi pamte” u Novom Sadu


Izložba slika i oslikanih drvenih objekata Ivane Martić „Gradovi pamte” u Novom Sadu od 20. septembra do 3. oktobra 2021, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad (Katolička porta 5)


Izložba slika i oslikanih drvenih objekata „Gradovi pamte” Ivane Martić biće predstavljena od 20. septembra do 3. oktobra 2021. godine u Likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad i može se pogledati uz propisane mere zaštite.

Suština i vrednost prirode kao simbola celovitosti kome je umetnička potreba za savršenim najbliža, zatim zapisi i sećanja na viđene gradove poput Firence, Beča, Beograda, planinskih venaca Dolomita, fruškogorskih obronaka, istočne Srbije… preneti su na platno apstraktnim stilskim rukopisom koji je kontinuirano građen kroz istraživanje odnosa oblika, boje i svetla. Postavku, pored slika na platnu, čini skupina od 25 oslikanih pločica-objekata od drveta.

Ivana Martić: „Priroda, gradovi, sav pojavni materijalni svet čuvari su unutrašnjih vrednosti i entiteta kroz koje se čovek identifikuje i s kojima se prepoznaje, istovremeno ostvaruje sebe i sopstveni umetnički rad. Predeli naše percepcije susreću se s našim unutrašnjim bićem i na toj granici nastaje umetničko delo.”

Svođenje vizuelnih iskustava na suštinsko, lišeno banalnog, težnja za harmonijom u delu, kao i u životu, podudaraju se iskustveno s onim sa čime se već dugi niz godina suočavamo, a ta je poreba čitljivija više nego ikada ranije – za svetom uređenih odnosa, sigurnošću i bliskosti s prirodom, identifikacijom s lepotom i ispitivanjem sopstvenih kreativnih potencijala i vrednosnih sistema.

Izložba Ivane Martić „Gradovi pamte” u Novom Sadu

„Dragocenost rada Ivane Martić je u odabranim prirodnim materijalima, u velikom senzibilitetu prema taktilnosti i minimalnim razlikama koje ona uočava u svakom agensu s kojim se služi. Svaki isečak, svaki fragment je deo celine i ona u toj celini vidi multiplikovane činioce kojima posvećuje dužnu pažnju. Sve to doprinosi da njeni radovi odišu toplinom i duhovnošću i onim klasičnim estetskim kategorijama koje umetnici tako smelo (ali i s razlogom, nažalost) zaobilaze u naše vreme, a to vreme vapi za više osećajnosti, sređenosti i… lepote“, navodi u tekstu kataloga istoričar umetnosti i likovni kritičar Irina Subotić.

Pogledajte i ovde, a obratite se ovde.

Foto: Dragana Udovičić

Podeli s drugima