wine bottles

Sklonost ka alkoholnim pićima utiče na stopu mortaliteta severnoevropskog naroda, piše Škotski Herald.

Prema najnovijim podacima, na Starom kontinentu samo Mađari umiru više od Škota od posledica hroničnih oboljenja jetre. Severnjaci od ovih bolesti umiru za 60% više nego što je to bio slučaj pre 30 godina, i 70% više u odnosu na britanski prosek. Oko 13 osoba na 100 hiljada stanovnika je umrlo prošle godine od posledica zdravstvenih problema s jetrom. Najsiromašnija petina stanovnika Škotske pet puta je izloženija riziku od smrti usled oboljenja od ove bolesti u odnosu na one koji pripadaju najbogatijoj petini.

„Najveća odgovornost za ovoliku zastupljenost hroničnih oboljenja jetre potiče od naše vezanosti za alkohol. Cena jeftinog alkohola plaća se zdravljem naše nacije, i moramo naći način da stanemo na put danku koji alkohol uzima u našem društvu. Zloupotreba alkohola košta Škotsku 3.6 milijardi funti godišnje, odnosno 900 funti po stanovniku, bez obzira da li piju ili ne. Ta sredstva se mogu mnogo bolje iskoristiti“, ocenio je škotski ministar zdravlja Majkl Metison.

Škotska Vlada planira da uvede zakonsku minimalnu cenu ispod koje neće moći da se kupuju alkoholna pića, a procenjuje se da bi ova mera najjači udarac mogla da nanese hroničnim alkoholičarima koji najradije „cepaju žestinu“.

Podeli s drugima