vitamins

Najnovijom studijom baziranoj na nekoliko odvojenih istraživanja, američki naučnici tvrde da popularni dodaci ishrani gotovo uopšte ne doprinose boljem zdravlju i mogu biti čak i štetni za dobro uhranjene.

Osim trudničkog unosa folne kiseline koja im pomaže u drugom stanju i korišćenja vitamina D kod starijih osoba i dece mlađe od pet godina, vitaminski kompleksi su čist višak onoga što smo već uneli u organizam putem redovne ishrane.

U nedavno objavljenom članku u Analima interne medicine, naučnici sa Univerziteta Vorvik i baltimorske Džons Hopkins medicinske škole tvrde kompanije koje proizvode vitaminske komplekse podgrevaju usiljenu zdravstvenu anksioznost kako bi ponudili nepotrebne lekove.

Analizirajući istraživanja, naučnici su na uzorku od 450 hiljada ljudi utvrdili da uzimanje vitamina nema nikakvo blagorodno dejstvo na odlaganje mortaliteta. U drugom istraživanju, nije uočeno vitaminsko poboljšanje kognitivnog nazadovanja šest hiljada starijih muškaraca. Ni 1700 ispitanih sa srčanim tegobama u trećem istraživanju nije profitiralo od uzimanja vitamina.

Svaki treći Britanac koristi neki od vitaminskih kompleksa, navodi Škotski Herald. Udruženje proizvođača zdrave hrane s Ostrva tvrdi da vitaminski dodaci potrošačima pružaju „nutricionalno osiguranje“.

Podeli s drugima