Godišnje liste 2020 – Dejan Kojić


Dejan Kojić i 30 najboljih muzičkih albuma iz 2020. na godišnjoj listi


10 najboljih (po dva dele treće i šesto mesto)

1. CAVE FLOWERS – Cave Flowers

Apsolutni spasioci ovogodišnje alt-kantri neofolk amerikane. Andy Mcalister i ekipa istovremeno i sveže i staromodno. Neodoljivo podsećaju na velikane ovog žanra Uncle Tupelo i Richmond Fontaine. Njihove pesme zrače toplim kalifornijskim suncem koje se vrte lenjom maglovitom lakoćom, sarkastičnim molitvama za bolje sutra i kasnonoćnim treperavim „fantazmagorijama”. Basta.

 

2. ROSE CITY BAND – Summerlong

Ripley Johnson-ov masterpeice, bez sumnje. Tople, lenjo blažene pesme potkrepljene motoričkim/kraut ritmovima. Nežno spiralne gitarske linije koje su istovremeno i hipnotičke i prozračne. Pomalo nestvarni osećaj nesputane slobode i otvorenog autoputa…

 

 

3. PSYCHIC TEMPLE – House of Holy

Chris Schlarb je hipertalentovani muzičar sa sedištem na Long Biču, Kalifornija. Za svoju etiketu BIG EGO Records snimio je u svom studiju monumentalni dvostruki LP, gde su na svakoj strani gostovali različiti bendovi: Chicago Undergrond Trio, The Dream Syndicate, Xololanxinxo(?) i Cherry Glazerr. Smelo i odvažno poput dirigenta on grupu od 50 različitih muzičara vodi kroz svoj muzički svet, od alt kantrija i gospela, do exp. džeza i američkog roka.

 

3′. TRUE SONS OF THUNDER – It was then that i was carrying you

Zvučno smešteni na tromeđi Husker Du-Zen Arcade, Fugazi-13 songs, Endless Boogie-Full House Head. Ovo je muzički buldožer od 1.000 konja koji gazi sve pred sobom, bez mrsomuđenja i proseravanja oni isporučiju stoprocentni čistokrvni r’n’r, rođen u garaži sa bluzom u srcu i pankom u venama.

 

 

4. MIKE POLIZZE – Long Lost Solace Find

Poredeći ovaj album s njegovim prethodnim sjajnim bendovima Purling Hiss i Birds of Maya, izgleda da je njegovo dugogodišnje druženje s Kurtom Vile-om uzelo danak. Zaokret prema akustičnom folk zvuku dostiže kantautorske visine Becka, Steve Gunna i pomenutog K.V.

 

5. THE EXPLORER CLUB – S/T

Jason Brewer-ov bend je 12 godina „ispod radara”. Oni su savršeni pop bend, sofisticiranosti jednog Brajana Vilsona, zvukom povezani s najboljim ‘60ih.

 

6. FONTAINES D. C. – A Hero’s Death

Bend svesno žrtvuje identitet koji su izgradili s Dogelom. Stvorili su nešto novo i potpuno svoje. Minimalistički jedinstveni i harmonijski magični. Najbolji britanski bend trenutka. Tačka.

 

6′. LITTLE BARRIE & MALCOM CATO – Quatermass Seven

Žanrovski sudar madčesterskog zvuka ‘90ih (The Stone Roses, Primal Scream… trip hopa, avangardnog džeza i grooves ritma (Red Snapper)).

 

7. BEN DE LA COUR – Shadow Land

Mračan i melanholičan… Savršena muzika za distopiju koju trenutno proživljavamo. Root rock/americana naracija o grehu i spasenju, zločinu i ubistvu, alkoholu i drogi, ljubavi i čežnji i svim ostalim dobrim stvarima zbog kojih ljudi žive i umiru.

 

8. BONNY LIGHT HORSEMAN – S/T

Vrhunski aranžmani, stari tradicionali koji su otpevani sa senzibilitetom koji se usavršio i evoluirao u nešto najbolje od moderne folk muzike.

 

9. X – Alphabetaland

Legende iz L.A-a se vraćaju u punoj snazi s originalnom postavom da postave stvari na svoje mesto. Jedistveni spoj panka, rokabilija, bluza i kantrija… Zvuče moćno i sveže kao na početku karijere.

 

10. THE WHITE BUFFALO – On The Widows Walk

Jake Smith – isporučuje velike i narativne pesme, moćne produkcije. Pravi rokerski bariton koji ima i dubinu i toplinu, neumoljiv u potrazi za emocijama. Album koji zaslužuje širu publiku.

 

Ostalih 20 najboljih koje nikako ne treba zaobići

11. THE WOOD BROTHERS – Kingdom in my mind

Eklektični bluz, spontano eksperimentalni i progresivne improvizacije… Na neki način nameran iskorak posle hvaljenog One drop of truth iz 2018. koji je imao i Grammy nominaciju za Best Americana Album.

12. THE LOST BROTHERS – After the fire

Autentična kohezija irske melanholije i američke folk gotike stvorio je tipičan baršunast amerikana zvuk. Kao gosti se pojavljuju H. Gelb i M. Ward koji su pomogli u kreiranju konzistentne muzičke celine, idealne za intimno i nezaboravno iskustvo.

13. A BURNING BUS – A burning bus

Don Howland ex-Gibson Brothers, Bussholes, ima novi bend. Bučnije i brutalnije od bilo čega ranije što je radio. Fanovi Pussy Galore mogu biti zadovoljni.

14. LEWSBERG – In the House

Odlični bend iz Roterdama koji mnogo duguje Velvetima.

15. LIBRARIANS WITH HICKEY – Long Overdue

Dok čekamo novi album Teenage Fancluba u 2021, slušajte ovaj album prepun savršenih melodija.

16. TONER – Silk Road

Topla buka i prašteće gitare, sjajni Dinosaur Jr/Swerdriver saud.

17. THE NUDE PARTY – Midnight Manor

Rock’n’roll pravovernici, kakvih je malo danas.

18. THE SPYRALS – Same Old Line

Ragged Glory za 21. vek.

19. CALIFONE – Echo Mine

Tim Rutili-jev hrapavi glas i eksperimentalne ritmičke konstrukcije na ovom albumu zvuče romantično!

20. THE COOL GREENHOUSE – The Cool Greenhouse

Postpank alegorija, dvostruke petlje na gitari… Da li je neko spomenuo Slint?

21. ALL THEM WITCHES – Nothing As The Ideal

Subjektivno omiljeni bluz neopsihodelični stoner bend iz Nešvila objavljuje još jedan album u svojoj savršenoj diskografiji, sniman u čuvenom Abbey Road studiju.

22. ARBOURETUM – Let It All In

Opušteno i naelektrisano putovanje u imaginaciju folk/desert rokera iz Baltimora.

23. BOB MOULD – The Blue Hearts

„The fire in Bob Mould’s belly cant be extinguished.” Još Jedan album koji se bavi trenutnom sociopolitičkom klimom zbunjenosti i mogućim prevratom/preokretom. „Take to the streets for your rights/Who knows what things like…”

24. JAMES ELKINGTON – Ever-roving eye

Britanska folk-rok tradicija maestralno osvirana u pratnji čikaških muzičara – otmeno i inteligentno.

25. DRIVE BY TRUCKERS – The Unraveling

Hronika ličnog i političkog, ili kako se osećati strancem(beguncem) u sopstvenom gradu, državi. Zvuči poznato?

26. BENDRIX LITTLETON – Deep dark south

Praznina koju je ostavio Mark Linkos se popunjava. Prigušeni vokal i uzvišene melodije.

27. COUNTRY WESTERN – Country western

Radio friendly Odmetnički duh rock’n’roll-a u kantriju ili obrnuto.

28. TURNSTYLES – Cut you off

Beskompromisni lo-fi garage r’n’r ogoljen do kosti.

29. SUICIDE SWANS – Trough the years

Najbolji Dylan ove godine… posle Dylana.

30. THE MANES BROTHERS – God bless The Maness Brothers

Pakleni bluz za pakleno vreme.

 

Podeli s drugima