Slobodan Vujanovic @DOB


Slobodan Vujanović Fridom, autor bloga Mislite mojom glavom i muzičko-dramskog podkasta Moć veštica napravio je listu top 20 serija koje su ga oduševile u 2020. godini


Kapiram da ste i vi kao i ja ultranezadovoljni brojem serija koje ste odgledali prošle godine, naročito u odnosu na sve ono što vam je dostupno, a pogotovo u odnosu na sve ono što je proizvedeno.

Nisam imao neki poseban kriterijum, kao ni do sada, sem što se nekako prirodno nametnulo da sam u svakoj od ovih serija gledao nešto što nisam mogao ni u jednoj drugoj. Ili, u ređim slučajevima, gledao nešto što sam već video, samo na nikad bolji način.

Kako starim, tako sam i sentimentalniji prema nekim sadržajima – plemenitosti, časti, poštovanju, optimizmu, prijateljstvu, starenju, dostojanstvu i, verovatno najviše od svega – inteligenciji koja se naslućuje iza kreiranog, kao njen neminovni deo.

Pored 20 serija koje sam ispoređao, zadržao bih vašu pažnju i na sledećima i preporučio ih vašem gledanju: Little Fires Everywhere, Industry, Hillary, The Reagans, Evil, Valley Of Tears, Kingdom S02, Mrs America i Quiz.

A evo i liste najboljih:

20 BREEDERS (Sky One)

19 GHOSTS (BBC1)

18 BETTY (HBO)

17 WE ARE WHO WE ARE (HBO)

16 MY BRILLIANT FRIEND S02 (HBO)

15 KIDDING S02 (Showtime)

14 BETTER CALL SAUL S05 (AMC)

13 WAYNE (Amazon Prime)

12 TO THE LAKE (Netflix)

11 TEHRAN (Apple TV+)

10 PRIMAL S02 (Adult Swim, a. Genndy Tartakovsky)

Iskopajte parčence teksta ovde.

09 DAVE (FXX, a. Dave Burd i Jeff Schaffer)

Sočan prikaz ovde.

08 THE BOYS S02 (Amazon Prime, a. Eric Kripke)

Muško parče teksta ovde.

07 ZEROZEROZERO (Amazon Prime, a. Fasoli, Katz i Sollima)

Izvučen dugačak tekst ovde.

06 STAGED (BBC1, a. Simon Evans i Phin Glynn)

Insceniran komentar ovde.

05 SERVANT (Apple TV+, a. Tony Basgallop)

Uslužan tekst ovde.

04 DRACULA (Netflix, a. Mark Gatiss i Steven Moffat)

Tekst koji će vam arogancijom isisati krv ovde.

03 TED LASSO (Apple TV+, a. Bill Lawrence i Jason Sudeikis)

Kome sam god preporučivao ovu seriju prošle godine činio sam to rečenicom – u pitanju je „feelgood show godine”. Niko mi nije zahvalio, niti nešto rekao tim povodom. Ali u mojim godinama je kasno razočaravati se u prijatelje, zbog bilo čega.

Ted Lasso je sve suprotno tonu rečenog i meni samom – topla i optimistična priča o tome kako ljudi mogu, bez cinizma i sličnog oružja, da prevaziđu životne penale, faulove i ofsajde. O, da – da li sam vam pomenuo da je serija o fudbalu? Koji ne podnosim!

Sudeikis je briljantan i uverljiv. Serija skoro da nema negativnih junaka. A osmeh ne silazi s lica.

02 INTO THE NIGHT (Netflix, a. Jason George)

Dovoljno je rečeno ovde.

01 THE GREAT (Hulu, a. Tony McNamara)/ THE CROWN S04 (Netflix, a. Peter Morgan)/ THE TRIP S04 (Sky One, a. Winterbottom, Brydon i Coogan)

O The Great veličanstveno parče teksta ovde.

Za The Crown kruna treba da vam padne s glave ovde.

S obzirom na to da je ovo četvrta sezona The Trip (a svaka je pretočena i u igrani film, od kojih nijedan nisam pogledao), do sada bi već trebalo sve da znate i da, ako imate mozga i srca, u ovoj seriji uživate do pojasa. Steve Coogan i Rob Brydon putuju Evropom, u četvrtoj sezoni su u Grčkoj. Prolaze pored izbeglica, ali i dalje dovoljno sebično misle samo na sebe. Drma ih kriza srednjih godina, egoi im nesmetano ratuju, a oko njih je sve prelepo. Oni jedu, putuju i diskutuju, kako bi život, ili, barem, raj, trebalo da izgleda. Pametni su, emotivni i vrlo duhoviti. Smejem se, a plakao bih, i obrnuto.

Podeli s drugima