circus

Il’ KaKo gA nApRaViTi oD ŽiVotA

Danijela Nenadić

Ljupko – Ljuba, Ljupče, diplomirani profesor istorije koji je brat-bratu već petu godinu posle završenog fakulteta boravio na birou za zapošljavanje. Taj isti Ljuba rešio je jednog dana da okrene drugi list i posveti se onome što mu je išlo kao od šale. Magija je bila drugo ime za njega, a biti mađioničar njegov san.

Upravo u to vreme nekako, vraćajući se sav pokisao sa biroa na Gundulićevom vencu, prošao je pored iskrivljene drvene bandere. Na banderi je bio okačen plakat na kome je pisalo: „Internacionalni Cirkus CORONA sa tradicijom preko dva veka, gostuje na platou ispred stadiona vašeg omiljenog fudbalskog kluba. Dođite i uverite se. Čekaju vas najbolji krotitelji životinja i žongleri i virtuozi na trapezu. Predstava počinje u 18 i 20 časova.“ Crnim flomasterom ispod slike gutača vatre stajalo je:

– Traži se mađioničar. Doći lično i poneti rekvizite. Javiti se Šarlu, druga kućica od šatre.

Pomislio je, sam mu je bog poslao ovaj oglas i da mu se lično javio sveti Pantelejmon, zaštitnik njegove kuće. Previše je u njegovom životu bilo čekanja. Ovo veče, to je baš taj trenutak koji je sanjao godinama.

Da se razumemo, Ljuba je danonoćno vežbao kako ne bi zaboravio trikove. Prsti moraju uvek biti vreli, tako je pričao. Rekvizite je još ranije kupio na buvljaku u Pančevu. Trikove sa kartama izvodio je zatvorenih očiju, dok su zečevi Lolek & Bolek bili njegovi stalni cimeri koji su se slobodno šetali po stanu i oštrili zube o drvene noge ostarelog troseda Ljubine nane. U niskom letu bela golubica Mici preletala bi slobodno kuhinju, nadgledajući ručak koji se krčkao na rešou. Za izvođenje čuvene tačke kada testera seče asistenkinju pored mene koja sam tada bila prava mršavica i mogla da stanem u kutiju, angažovali smo i malu Ljubicu sa trećeg sprata.

Ljubica je bila jedino dete u toj zgradi. Veselo bi prekinula svoje igranje lastiša ili školice i uskakala na uvežbavanje te dramatične tačke sečenja na pola. Da nam ne dosadi često smo menjali mesta i raspored u kutiji. Nekada bi ona izbacivala svoje mršave nogice na sto, a ja se savijala i skupljala kao fetus u tom omalenom prostoru i obrnuto.

Ljupko je bio primljen u cirkus na probni rad koji se odužio. Cirkus je gostovao po mesec dana u svakom drugom gradu. Ljubu sam viđala sve manje, a magija mi je falila sve više. Ljuba se tokom vremena zbližio sa Amalijom, egzotičnom plesačicom sa pitonom, a ja sam počela da sanjam lavove i dresere i šećernu vunu, a ponekad i slona na velikoj šarenoj lopti.

 

Podeli s drugima