Astrodezinfekcija – drugi deo


Astrodezinfekcija – objave koje bi trebalo da pomognu da se otklone izvesne zablude i predrasude u vezi s astrologijom: o simbolici Marsa u horoskopu; o strastvenosti i požudi; i o tome kako se u natalnoj karti prikazuju prevozna sredstva


Bojan Šojić

Moj Mars u Ovnu je snažan

Tema snage planeta slučajno se nametnula zahvaljujući jednom komentaru.

Mars u Ovnu ne mora biti snažan, naprotiv, može biti vrlo slab. Isto važi i za Jupitera u Strelcu, Veneru u Vagi, Sunce u Lavu. Isto tako, Merkur u Ribama ili Luna u Jarcu mogu biti vrlo snažni.

U čemu je štos?

Nema štosa. Samo je potrebno razgraničiti SNAGU od KVALITETA planete jer su to dve različite stvari.

Pozicija u znaku određuje KVALITET. Međutim, snagu određuje pozicija u kući, odnos sa Suncem, brzina kretanja, pozicija na moćnoj nekretnici itd. S tim u vezi, Mars u Ovnu u 12. kući je slab da bi se neki posao valjano priveo kraju. Slično važi za Jupitera u Ribama u 3. kući – to je slaba kuća, pa je samim tim potencijal Jupitera da ispunjava ono što obećava sveden na četvrtinu. Isto je i s Venerom u Vagi. Da, imate lep i divan glas, umete da pevate – nažalost, ne ukazuje vam se prilika da to nekome i pokažete.

Isto tako, Mars u Vagi ali u 10. kući i napušta sunčeve zrake (odvaja se od njega 15°) vrlo je moćno svedočanstvo. Taj Mars je izuzetno snažan. Ali nije kvalitetan, takva planeta MOĆNO pravi probleme. I to čini vrlo upadljivo. Da, vi ste odličan sportista, vrlo ste spremni, ali se stalno povređujete ili se zamerate menadžeru kluba ili treneru ili niste dobar timski igrač itd. A to pravi probleme.

Naravno, nije sve ovako crno-belo. Postoje brojni drugi faktori koji mogu da stvari pomere u boljem ili pak lošijem smeru, kao što su aspekti, dispozicije, recepcije, dodatna slučajna ojačanja i oslabljenja itd.

Dakle, da rezimiramo: kvalitetna planeta može biti vrlo slaba, kao što „pokvarena” i zloćudna planeta može biti vrlo snažna i moćna.

Astrodezinfekcija – drugi deo

 

Škorpija je požudan znak

Škorpija se obično ceni kao izrazito strastven znak i često se dovodi u vezu s ljudima koji su vrlo seksualno aktivni, a neretko i perverzni. Takvo tumačenje proizašlo je odatle što u takozvanom prirodnom horoskopu znak Škorpije anatomski vlada genitalnim delom kod ljudi.

Međutim, tradicionalno, vodeni znakovi nisu smatrani onima naglašenog libida iz razloga što na račun vlažnosti koju poseduju ukazuju na emotivno vezivanje. Delimično su izuzetak Ribe (kao umereno strastvene) zbog egzaltacije Venere, prirodne vladarke požude.

Strastveni odnosno libidozni znakovi su četvoronožni znakovi (podstiču animalno u nama), kao i oni kojima upravlja Venera, tako da lista izgleda ovako: Ovan, Bik, Lav, Jarac (sva četiri su životinjska, naglašeni su nagoni), delimično Vaga i Ribe (zbog Venere) i druga polovina Strelca (životinjska polovina).

Vaga samo delimično jer je racionalan, vazdušni (ljudski) znak, koji razumom može staviti pod kontrolu žudni deo svoje prirode.

Većini je čudan Jarac kao strastveni znak, zbog asocijacije na Saturna, pa s njim u vezi starost i evnuhe (valja primetiti da je evnusima strastvenost prisilno oduzeta, a ne da su kao takvi rođeni). Ali isto tako ne treba zaboraviti da je u Jarcu egzaltiran Mars.

Ako malo bolje pogledate, primetićete da su četiri primarna strastvena znaka SUVI po prirodi. Suvoća je ta koja suzbija prilagodljivost i emotivno (VODA) vezivanje, što je, zapravo, ključno za ovu temu – predator se ne vezuje za svoj plen.

Što više planeta i ličnih faktora u strastvenim znakovima ima, to je i osoba spremnija na avanture, naravno, pod uslovom da drugi faktori u horoskopu to ne remete.

Astrodezinfekcija – drugi deo

 

Raketa je u simbolici Urana

Savremena astrologija kaže da se transcendenti (Uran, Neputun, Pluton) odnose na kolektivno, više nivoe svesti, vanmaterijalno i tome slično. S tim u vezi nema nikakvog smisla dodeljivati Uranu simboliku jednog prevoznog sredstva, jer u tome nema niti nečeg vanmaterijalnog, još manje nečeg što je u vezi s višim nivoima svesti.

Raketa kao transportno ili prevozno sredstvo u simbolici je Merkura. Sva prevozna sredstva počevši od trotineta, preko motora, kamiona, aviona pa do svemirskih brodova, ISKLJUČIVO su u simbolici Merkura. Da li se to sredstvo kreće na benzin, struju ili okretanjem pedala nema veze sa suštinom koja je PREVOZ, TRANSPORT, SAOBRAĆAJ.

Raketa kao ubojito sredstvo je u simbolici Marsa. To je eksplozivna naprava (Mars) koja se koristi za razaranje (Mars) i ubijanje (Mars).

Često se pravi greška, pa se prevozna sredstva razvrstavaju prema planetama. Ne, za tim nema potrebe, zato imamo zodijačke znakove, oni služe da bi se nešto OPISALO. Kao što i ljude međusobno razlikujemo prema zodijačkom znaku na Ascendentu te ličnim faktorima u različitim zodijačkim znakovima.

Slično, pošto je ljubičica u simbolici Venere, nećemo veliku ljubičicu posmatrati u simbolici Jupitera, a malu u simbolici Merkura. Ne. Nego ćemo veliku ljubičicu posmatrati kao Veneru u domicilu Jupitera, a malu kao Veneru u domicilu Merkura.

Astrodezinfekcija – drugi deo

 

Podeli s drugima