Astrodezinfekcija – prvi deo


Astrodezinfekcija – objave koje bi trebalo da pomognu u otklanjanju izvesnih zabluda i predrasuda u vezi s astrologijom; u prvom delu: podznak posle tridesete, koji ste znak horoskopa, separacija i prošlost


Bojan Šojić

Podznak je važan posle tridesete

Jedna od čestih zabluda je da Ascendent, ili narodski rečeno PODZNAK, dobija na značaju tek posle 30. godine života. To je najbitnije mesto u horoskopu, ono markira momenat kad smo napustili utrobu majke i udahnuli vazduh. Tad nam je izdata nebeska lična karta u kojoj se planete, kuće i raznorazne tačke nalaze na određenim pozicijama – naš lični horoskop. Znak u kome se Ascendent nađe ne daje informacije samo o našim fizičkim karakteristikama, već u sprezi s drugim faktorima možemo saznati i o zdravlju tela i vitalnosti, ali i zdravlju duše, temperamentu, ponašanju, načinu na koji neko razmišlja i drugim.

Stoga, Ascendent je važan ne od 30. godine već od prvog milisekunda od rođenja, pa sve do poslednjeg izdaha na kraju života. Najvažniji. Kod svakog, bez izuzetka! Taj stepen u usponu, taj famozni podznak, on je razlog zašto ste vi baš vi, zašto baš tako izgledate, zašto volite žutu a ne plavu boju, zašto se bavite određenim poslom a ne nekim drugim, zašto ste nežni ili oštri, vredni ili lenji, zašto se plašite žabe ili želite da osvojite Mont Everest.

Ascendent je kormilo na našem brodu kojim plovimo kroz život. On određuje pravac kretanja, tj. usmerava brod u određenom smeru. Da li ćemo do cilja stići brzo i lako ili za dugo vremena s teškoćama (ili nešto između), zavisi od kormilara – vladara Ascendenta – ali i drugog osoblja (ostalih planeta).

Astrodezinfekcija – prvi deo

 

Imam Sunce u Jarcu, ja sam Jarac

Pomenuo sam da je Ascendent najbitnije mesto u horoskopu koje određuje da ste vi BAŠ VI, a ne neko drugi. Iz tog razloga, to što ste rođeni tokom leta pa vam se Sunce nalazi u Raku, Lavu ili Devici nije nikakva specifičnost, nešto po čemu se ističete u odnosu na druge ljude. Samo govori da ste rođeni u određenoj sezoni, kao uostalom i milioni drugih ljudi.

Sunce će predstavljati vas i nosićete njegov pečat ukoliko se na Ascendentu (ili podznaku) nađu znak Lava ili Ovna, jer tada postaje vladar Ascendenta. U svakom drugom slučaju će se najpre odnositi na neke druge osobe u vašem životu – oca, šefa, prijatelja, moćnog neprijatelja, partnera itd. Naravno, ne računam to što pozicija Sunca doprinosi temperamentu, određivanju almutena horoskopa i drugim faktorima.

Ideja o tome da je neko sa Suncem u Jarcu – Jarac, iako mu je na Ascendentu npr. Devica, progurava se najviše u dnevnim horoskopima i sličnim zabavnim sadržajima.

Oni koji se bave praktičnom astrologijom znaju da sunčev znak ne određuje osobu. Jednako ćete naći ambiciozne osobe rođene početkom marta (Sunce u Ribama), kao što ćete naći ameboidni oblik života kod osobe rođene sredinom aprila (Sunce u Ovnu).

Niti samo Bikovi jedu, niti su Vage najlepše na svetu, niti su svi Rakovi najbolji roditelji, niti Lavovi spavaju s ogledalom, niti su svi Blizanci površni i brbljivi. Kad pogledate horoskope raznoraznih uvrnutih likova koji su gazili ovom planetom (i gaze još uvek), videćete da se budaletine i zlotvori (i dragi i divni ljudi) rađaju u svim sezonama, i tu nema pravila.

Naravno, niko ne voli da mu se čačne u znak, pa zato često možemo da svedočimo prepucavanjima koji je znak najbolji, koji najviše voli, koji je najverniji. Ili ona pitanja Kad će da svane nama Vagama? Nikad! Ili možda već sutra. To ne znamo dok ne proverimo u horoskopu zašto se uopšte nekome smrklo.

Tako da, ma šta vam pričali i ma koliko tekstova o ovoj temi čitali, kao što jedna lasta ne čini proleće, tako ni pozicija Sunca ne čini osobu.

Astrodezinfekcija – prvi deo

 

Separacije govore o prošlosti

Jedna od zabluda tiče se aspekata, pa se kaže kako aplikacioni (prilazeći) aspekti ukazuju na ono što nas čeka u budućnosti, a separacioni (odvajajući) na ono što se već odigralo.

Prema toj definiciji, osobe koje u svojim kartama imaju sve ili većinu separacionih aspekata, živele bi u komatoznom stanju jer im se ništa ne bi dešavalo. Naravno da to ne biva.

Planete u separacionom aspektu jednako označavaju potencijalne događaje, kao i drugi aspekti. Ipak, pošto se planete udaljavaju, to je znak slabosti samih događaja. A ta slabost se može ogledati u npr. propuštenim šansama/prilikama da se nešto izjalovi taman pred svršetak, o nestabilnosti ili slabosti neke situacije ili odnosa, ali može ukazati i da se nešto može lakše izbeći ili zaobići, što je posebno korisno kad postoje pokazatelji nevolja.

Ako se planete u separaciji do kraja znaka u kome se nalaze ne povezuju s nekom trećom planetom, onda svojim prirodama bivaju trajno povezane jedna s drugom.

Aplikacioni aspekti nam govore suprotno – da je manifestacija predviđenog događaja gotovo izvesna, da ono što planete obećavaju može da se realizuje i kompletira bilo da je reč o dobrom ili lošem.

Astrodezinfekcija – prvi deo

 

Podeli s drugima