Ljubavno prijateljstvo (drugi deo)


Sve mi je bilo čudno – pomešali su se ljubav, prijateljstvo, tajna, decenije, patnja…


Radica Milovanović

Po završetku fakulteta, Goca je počela da radi u osnovnoj školi, kao profesorka ruskog jezika. Biba, kao turistički vodič. Družile su se i dalje, sretala sam ih povremeno.

U Gocinoj školi je radio Goran, Goksi kako su ga zvali, kao profesor fizičkog. Neviđeno zgodan i lep dasa. Ložile su se mnoge na njega. Bio je nekoliko godina stariji i polako je počeo da se približava Goci. Prijao joj je, postojala je privlačnost, nije je opterećivao, počeli su da izlaze, ali nije se zaljubila. Biba je bila oduševljena, a bogami i ja. Frajer i po! Nisi mu mogao naći manu. Od guze, nogu, ramena, kose, zuba, očiju, crne kose, šarma i zavodničkog osmeha. Bili su par za primer. Svuda sam ih viđala. Na bazenu, u pozorištu, restoranima. Imao je manire džentlemena, što je Goci najviše prijalo. Zabavljali su se skoro dve godine, i napokon venčali. Biba je, naravno, bila kuma. Odselila se iz kraja i počela je svoj bračni život.

Biba je i dalje imala neke kombinacije, ali nijednu ozbiljnu vezu. Koliko god da je svoje sopstvo videla uz muškarca, toliko se plašila vezivanja. Putovala je svuda, upoznavala je razne ljude, izlazila je svuda po gradu, oblačila se i izgledala je svetski. Naizgled je delovala srećno, imala je slobodu, novac, lepotu, ali ne i sebe.

Gocin brak je potrajo pet godina. Goksi je osećao, znao od početka da ga ne voli. Nadao se da će ga zavoleti, ali to se nije desilo. Izgubila se strast, osmesi, želje. Postali su ništa. Tiho su se razveli, i nakon nekog vremena su postali prijatelji. Jednostavno, voleli su se kao ljudi, bića, ne kao muškarac i žena. Goca se vratila kod roditelja, ponovo je bila u našem kraju. Kuma Biba je sve razumela i nastavile su da se druže.

Jorgos je došao u Beograd kod mlađeg brata, koji je studirao medicinu. Upoznao je Bibu slučajno, u kafiću dok je poručivao piće i nije umeo na srpskom da izgovori porudžbinu. Ona je utrčala da prevede i tako je počelo. On je bio taj. Da li zbog želje da se uda za Grka, ili joj se stvarno dopao, ne znam. Zabavljali su se kratko i venčali se. Biba je otišla da živi u Grčku. Malo mesto Mudanja, gde je Jorgosov otac imao maslinjak i fabriku maslina. Dobili su Aleksandra i Helenu. Taj brak još uvek traje. Biba je postala prava žena, majka, domaćica i radnik u fabrici. Ima najzad porodicu, dom, budućnost.

Ljubavno prijateljstvo (drugi deo)A Goca je nastavila da radi u školi, prešla je u srednju, i njen život je tekao obično. Odlazila je preko leta kod Bibe, kojoj je kumovala i krstila joj decu. Izlazila je retko. Imala je dve veze koje nisu potrajale, i dočekala je srednje godine sama. A onda je otišla na svadbu kod rođake, i među svatovima ugledala Igora. Rekla mi je da je mislila da sanja, da se zahvaljivala svim svecima što je tada bila skockana za svadbu, jer joj je odmah prišao. Htela je da umre, jer je odmah znala da ga i dalje voli i da je On taj. I on je sam. Bio je u braku, ima sina Darka, ali da to nije vredelo. I njegov se brak raspao.

Videli su se sutradan posle svadbe i shvatili da su čekali jedno drugo. Biba je i dalje bila kost u grlu kod oboje, posebno kod Goce. Rekla mu je da mora prvo da razgovara s njom, jednostavno mora, i da će posle videti šta će. Nije mogao ništa.

To mi je rekla pre neki dan.

A izgledala je kao zaljubljena tinejdžerka, kao onda kad je prvi i jedini put volela, baš njega. Morala je s nekim da podeli to što joj se desilo, ali je morala da razgovara s Bibom. Razumela sam je i dala joj podršku.

A Biba… Kakav je to lik!

Ona je prijatelj.

Shvatila je još na fakultetu šta se dešava, ali se pravila luda. Poštovala je Gocu, i čekala da joj kaže ili ne kaže istinu. Pustila je da ćuti jer joj je bilo neprijatno, zato što je njoj neprijatno što se zaljubila u njenog dečka. Nije mogla ništa da uradi, a da je ne osramoti. Poštedela je stida, ćutala je i čekala.

Ne znam šta da mislim o Bibinom postupku, i kako bih ja postupila. Uglavnom, Biba je bila srećna što se krug zatvorio, što je Igor ponovo tu, što joj je najbolja drugarica najzad otkrila tajnu, koju sam ja, periferni lik, znala. Sve mi je to bilo čudno. Pomešali su se ljubav, prijateljstvo, tajna, decenije, patnja…

Kako god, Goca i Igor su najzad zajedno. Vole se. Pobedila je ljubav, ali ni prijateljstvo nije izgubilo. Biba će, naravno, ako se budu venčavali, opet biti kuma.

Važno je da niko nikoga nije izgubio, svi su dobili trajanje u vremenu, životu.

Podeli s drugima