570 vrsta muškaraca


Tri recenzije rečnika žargonizama 570 vrsta muškaraca, prvog ovakve vrste u nas kao pokušaj razbijanja stereotipa o nekompleksnosti muškaraca


Tamara Kučan, književnica

Tokom studija, rečnik je bio sinonim za polaganje ispita i stres. Ovaj rečnik doneo je nešto sasvim novo – smeh do suza! Da mi je neko rekao da ću se smejati do suza dok čitam rečnik, ne bih mu verovala. Milja Lukić i Bob Živković su sjajan spoj znanja i talenta, najpre – humora, koji svako na svoj način oslikava – Milja rečima, a Bob svojim vanserijskim ilustracijama.

570 vrsta muškaraca (rečnik žargonizama) pre svega je prikaz bogatstva našeg jezika, mašte našeg naroda, ali i vrhunski spoj znanja i humora. Posle ovog rečnika nijedan dejt više neće biti isti!

Nesvakidašnje, duhovito i maestralno!

 

Dragana Amarilis, autorka projekta „Srpski rečnik porekla i značenja reči i izraza“

Poznati lingvista je jednom prilikom napisao da je sastavljanje rečnika poduhvat ravan Herkulovim zadacima, naročito čišćenju Augijeve štale. Rezultat takvog monumentalnog poduhvata je upravo Rečnik žargonizama sa temom – vrste muškaraca. Krajni rezultat – duhovito, pitko i očaravajuće štivo.

Ipak, rečnik je sastavljen po pravilima, kako onim normativnim, tako i oslanjanjući se na legat našeg Vuka. Ko drugi nego Vuk nas je naučio da je jezik živ, da se menja i da je potrebno slušati šta i kako govori običan narod. U njegovo vreme nije postojala reč žargon, preuzeli smo je kasnije iz francuskog jezika.

Definicija reči žargon glasi (Veliki rečnik stranih reči, I.Klajn, M. Šipka, Prometej, 2006):

(fr. jargon)

a) govor neke socijalne ili profesionalne grupe sa specifičnim rečima i izrazima, nepoznatim izvan tog kruga

b) šatrovački govor, argo, sleng

Upravo tako, zahvaljujući enormnom trudu i radu, govor asfalta ili gradske džungle ovekovečen je za buduće generacije. Pokazuje sav duh našeg naroda i bogatstvo srpskog jezika.

Da se vratimo na našeg Vuka. Postoji odrednica – njemušti jezik, govor životinja, nerazumljiv ljudima sem onim odabranim. A reč žargon nas povezuje na neki način s ovom Vukovom odrednicom.

jargon – starofrancuska reč , u osnovi reč

gargun – cvrkutanje ptica nerazumljivo ljudima

Da zorislav, mazgov, ošljar… sve u svemu 570 odrednica ne ostanu njemušti jezik, potrudila se autorka ovog izuzetnog tematskog rečnika.

 

Ana Ranković, profesor srpskog jezika i književnosti

Saradnja Milje Lukić i Boba Živkovića rezultirala je vrlo upečatljivim i duhovitim umnožavanjem verbalnih i ilustrovanih kolektivnih vizija vrsta muškaraca.

Milja Lukić je razbila stereotip o nekompleksnosti muškarca u odnosu na žensku višeslojnu dubinu i mističnost, ponudivši nam štivo izuzetne vedrine, bogatog jezika i istinske topline.

Kad se Miljina fascinacija i majstorsko baratanje jezikom dopuni Bobovim ilustracijama, kreacija je potpuna a uživanje bezmerno.

Podeli s drugima