U čemu se razlikuju tradicionalna kineska i moderna medicina


Tradicionalna kineska medicina postavlja dijagnozu pitanjima, opipavanjem pulsa i dodirivanjem kože pacijenta, a lečenje je bezbolno, dok moderna medicina ima znatno agresivniji pristupDa li je moguće postaviti tačnu dijagnozu bez korišćenja bilo kakvih medicinskih uređaja i laboratorijskih analiza? Moderna medicina to svakako ne može, ali kineska tradicinalna medicina sve preglede obavlja upravo tako, pa su ipak dijagnoze tačne. Podaci o stanju organizma i uzrocima zdravstvenih problema vrlo su precizne.

U kineskoj medicini postoji nekoliko nivoa pregleda.

Prvi nivo je uzimanje anamneze postavljanjem pitanja. Ogovarajućim pitanjima lekar brzo dolazi do osnovnih podataka za prelimirano postavljanje dijagnoze.

Drugi nivo je postavljanje dijagnoze na osnovu pulsa. I moderna medicina priznaje da postoji 28 karakteristika pulsa: frekvencija, ritam, jačina… Na osnovu tih karakteristika kineski lekari već mogu da postave dijagnozu.

Treći nivo je pregled dodirima prstiju određenih regija i zona na telu pacijenta. Kineska tradicionalna medicina počiva na aksiomu da se na koži reflektuje stanje svih unutrašnjih organa i njihovog rada.

Lečenje biljkama i njihovim kombinacijama s mineralima

Pored načina na koji određuju dijagnozu, kineska i moderna medicina razlikuju se i u postupcima lečenja. Akupresura je pritiskanje aku-tački prstimaU kineskoj medicini postoje dve osnove vrste terapije – unutrašnja i spoljašnja. Tradicionalna metoda lečenja biljkama i njihovim kombinacijama s mineralima, kao i upotreba određenih namirnica u ishrani, osnov su unutrašnje terapije. Nasuprot unutrašnjem spoljašnji vid terapije obuhvata akupunkturu, terapiju rana i kostiju i moksibustiju (korišćenje ventuza za postizanje lokalnog zagrevanja i aromatizacije). Spoljašnja terapija u lečenju praktikuje i puštanje krvi na akupunkturnim tačkama ali u mikrokoličinama, takođe i masažu, akupresuru, zatim tuina terapiju i hirurgiju koja se odnosi samo na lečenje rana, kožnih bolesti i traumatskih povreda.

U savremenoj Kini kombinuju tradicionalno lečenje s modernim, pogotovo što se tiče laboratorijskih analiza. Princip da bi lečenje trebalo da bude bezbolno primenjuje se kad god je moguće.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *