Čaj za male sive ćelije


Šolja čaja dnevno posle 55. godine – obavezna za dobro pamćenje


Nacionalni univerzitet Singapura je nakon četvorogodišnjeg istraživanja potvrdio verovanje da čaj poboljšava pamćenje i pomaže njegovom očuvanju. Katehini, prirodni sastojak čaja, štite ćelije mozga od štetnih proteina koji se nagomilavaju s godinama. Uz to, čaj sadrži i prirodni preotein tanin, koji smanjuje povišen krvni pritisak, ublažava glavobolju i anulira umor. Kad se svi rezultati skupe na gomilu, rezultat je da šolja čaja dnevno usporava degeneraciju moždanih ćelija i održava bistar um i u poznim godinama.

U istraživanju je učestvovala 2.501 osoba starija od 55 godina. Tim lekara je ubeležio njihovo opšte zdravstveno stanje na početku istraživanja i kasnije ga proveravao. Pored uobičajenih, uvedeni su i parametri: raspon pažnje, vizuelne i prostorne sposobnosti, pamćenje detalja, logičko povezivanje pojmova i brzina kojom se dolazi do rezultata. Ispitanici su bili podeljeni u tri kontrolne grupe: oni koji retko ili uopšte ne piju čaj, oni koji ga piju povremeno i oni koji redovno dnevno popiju po šolju čaja.

čaj za male sive ćelije

Tokom četiri godine, koliko je istraživanje trajalo, ispitanici koji su redovno pili po šolju čaja dnevno pokazali su najbolje rezultate na testovima. Kod njih su umne funkcije bile očuvane, skoro iste kao na početku istraživanja.

 

Podeli s drugima

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *