karatedeca

Kakvi su efekti vežbanja okinavljanskog karatea na zdravlje trudnica?

 

Nina Dimitrijević Marković

 

Ženski organizam trpi stalne promene koje povremeno zahtevaju naprezanje svih snaga. Od prve menstruacije, pa u toku čitavog doba plodnosti, u organizmu devojčice pa žene događaju se duboke promene praćene manjim ili većim teškoćama. Veoma je važno da se telesna i duhovna snaga održava i obnavlja u svakom periodu ženskog života.

Tradicija Okinawa karatea uči nas da pojam fizičkog ne odvajamo od duhovnog značenja, jer samo sjedinjene te dve energije rezultiraju zdravom ličnošću. Specifične vežbe, zamišljene tako da zagreju muskulaturu koja se angažuje pri izvođenju tehnika, mnogo pomažu i u psihofizičkoj pripremi trudnica za porođaj, kao i u bržoj regeneraciji muskularnog i organskog sistema.

Vežbe su takve da retko dolazi do povreda jer se pokreti izvode u harmoniji muskulature celog tela. Osim što se insistira na jakim rukama, nogama i abdomenu, velika pažnja se poklanja unutrašnjoj „disajnoj“ snazi. Zagrevanje i aktivnost zglobnog sistema imaju veliku važnost, jer doprinose boljoj cirkulaciji, pokretljivosti i bržem protoku chi energije kroz akupunkturne tačke. Kompletno pripremljeno telo može podneti iscrpljujuci čin porođaja i u vrlo kratkom roku se regeneristati i povratiti svoje normalne funkcije. Prema istočnjačkom verovanju, zdravlje jednog naroda najviše zavisi od zdravlja njegovih žena, a ova lako pamtljiva mudrost tek treba da nađe svoje polje primene i na našim prostorima.

Loša emotivna stanja i stres posebni su začini naših života. Oni oštećuju nervni sistem, dovodeći vremenom do disbalansa u zdravlju žene, a kasnije i u organizmu trudnice. Njen zadatak je da sama brine o sebi , jer bez razvijene svesti ne može da očekuje brigu drugih. Vežbe koje su zastupljene u laganijem treningu Shohei ryu-a omogućavaju da sama aktivira odbrambene snage svog organizma i dovede ih u ravnotežu. Ne bi trebalo zaboraviti da je materinstvo dar Prirode pa je u skladu s tim organizam žene u celini prilagođen biološkom zadatku da se u njemu začne, razvije i izraste plod. Ako se za trenutak osvrnemo na životinjski svet, vidimo ženke koje bez obzira na „trudnoću“ trče, love i beže da bi zaštitile svoj plod i sebe. Setimo se i porodičnih primera iz prošlosti kada su se bake uglavnom porađale „usut“ I zatim nastavljale s radom. Savremenim načinom života izgubio se sklad s prirodom – organizam je „zaboravio“ svoje namene i funkcije, počevši od osnovnih vidova hodanja, da ne pricamo o složenijim oblicima kretanja.

Shohei ryu karate je različit od ostalih oblika vežbanja po tome sto je svaki pokret mišića i zgloba u harmoniji sa dubokim abdominalnim disanjem, uz mirnoću i koncentraciju uma. To nas dovodi do usavršavanja koncentracije koja je potrebna kako u svakodnevnom životu, tako i u konkretnoj životnoj situaciji , uključujući i najvažniju – rađanje deteta.

Veliki je problem što se u našoj zemlji škole zatvaraju jer se ne upisuje dovoljno dece. Ne ulaže se u mladost i zdravlje, kao da je to problem nekog drugog, a ne naš. Nikako da shvatimo da moramo da gledamo unapred. Sa glavom okrenutom unazad i zemljom staraca ne nazire se izlaz iz mulja u kome smo zaglibljeni.

Stanje mirnoće i pravilno rasuđivanje , koje se dostiže kroz dugotrajno vežbanje u „duhu“ čini da životni problemi koji nas okružuju više ne izgledaju tako veliki, čime se omogućava njihovo rešavanje.

 

Podeli s drugima