800px-Prince_Harry_visits_the_Arlington_National_Cemetery

Unuk Elizabete II princ Hari sprema se za pohod na Južni pol. Na put je krenuo s britanskim veteranima koji su se borili u Avganistanu i Iraku. Trenutno se grupa nalazi u ruskoj antarktičkoj stanici Novolazarevska, gde se aklimatizuje na surove uslove.

Milja Lukić

Za tri dana svi moraju da se naviknu na niske temperature i razređen, oštar vazduh. Učesnici pohoda su smešteni u skromnim dvokrevetnim sobama, nalik na brodske kabine, a ishrana im se sastoji od viršli i krompir-pirea. Očekuje se da će ekspedicija na Južni pol trajati oko pet nedelja ukoliko grupa dnevno bude prelazila po 30 kilometara, kako je planirano.

Pored Britanaca, u pohod kreću i grupe iz SAD i Evropske unije, pa će to biti svojevrsno takmičenje. Ekipu Velike Britanije predvodi princ Hari, američku švedski glumac Aleksandar Skarsgard, a ekipu Unije engleski glumac Dominik Vest.

Princu ovo nije prvi pohod – pre dve godine učestvovao je u ekspediciji na Severni pol, ali nije ostao do kraja jer je morao da se vrati u London, da prisustvuje svadbi svog starijeg brata Viljema i Kejt Midlton.

foto: DVIDS

Podeli s drugima