devedesete

Kombank Arena biće večeras (subota, 11. oktobar) mesto odvijanja „The Best of 90’s“ muzičkog festivala u okviru kojeg će pred beogradskom publikom nastupati i neki od globalno najuspešnijih dance izvođača iz poslednje decenije prošlog veka. Ovo su pričice o njima

Marko Nikolić

Cene karata za ovaj događaj variraju od 1990 za mesto u parteru, 2290 i 2490 za nivo 200 II i I kategorije, odnosno 2690 i 2790 dinara za VIP tribinu i fan pit. Za 9950 dinara moguće je nabaviti 5+1 kartu za parter. Ko će sve nastupati?

SNAP! (Nemačka)

Slavni dance akt iz Frankfurta čedo je producentskog dueta koji čine Majkl Mincing i Luka Anciloti, a u postavi koja stiže u Arenu nalazi se i originalna pevačica, Amerikanka Penny Ford, koja glasom podseća na Tinu Tarner, i pridošli reper Bendžamin Lou. On na tom mestu menja originalnog emsija Turbo Bija, koji je iz benda otišao još početkom 1992. zato što mu se, kako glasi zvanična verzija, nije sviđala pesma „Rhythm is a Dancer“ (na našim prostorima poznata i po legendarnoj „turbo“ obradi zagrebačkih Vatrogasaca, kombinovanoj sa Dr. Albanovom „It’s my Life“), mada se početkom ovog veka nakratko bio vratio u bend bez većeg uspeha.

Debi ove grupe World Power! iz 1990. jedan je od klasika eurodens žanra, nastalog na tromeđi disco, house i hip hop muzike, sa kojeg je skinuto nekoliko veoma uspešnih singlova: „The Power“, „Cult of Snap!“, „Ooops Up!“ (pesma koja se našla i u istoimenoj video-igri, kopiji legendarnog Panga) i „Mary Had A Little Boy“. Pomenuti „Denser“ nalazi se na drugom albumu „Madman’s Return“ iz 1992, godine, u kojoj je bio drugi najprodavaniji singl na Ostrvu, iza „I Will Always Love You“ Vitni Hjuston.

2 Unlimited (Holandija)

Amsterdamska fabrika hitova, duet repera Reja i pevačice Anite rezultat je prekogranične saradnje zemalja Beneluksa, pošto je za nastanak ove grupe početkom devedesetih zaslužan belgijski producentski dvojac u sastavu Pol DeKoster i Fil Vilde. Grupa, muzički očigledno pod uticajem tada žive tamošnje happy hardcore scene, prilagođene komercijalnijem reper-pevačica obrascu. U prvoj polovini devedesetih širom sveta, delom zahvaljujući i gomili efektno urađenih spotova, grupa je prodala preko 18 miliona primeraka ukupno četiri albuma sa kojih je skinuto za današnje pojmove neverovatnih 16 hit singlova  među kojima se ističu „Twilight Zone“, „Get Ready For This“, „Tribal Dance“, „Workaholic“, „No One“ i naravno, „lična karta“ grupe, pesma „No Limit“. Na brdovitom Balkanu ona je poslužila za rađanje eurodensu po mnogo čemu srodnog turbo folk pravca u Ivanovoj „200 na sat“ (mada je indikativno primetiti kako je u domaćoj eskapističkoj varijanti pozitivna poruka dostižnosti svih ciljeva iz originala preinačena u otvoreni poziv na harakiri) ali i u ludačkoj obradi Vatrogasaca „Nema ograničenja“, zgodno uparenoj sa „Mr. Vain“ grupe Culture Beat, još jednog učesnika večerašnjeg festivala.

Grupa je prestala sa radom 1996, ali se sredinom prošle decenije ponovo okupila zarad nastupa na festivalima poput ovog večerašnjeg. Rej se u međuvremenu preselio u Nemačku ali je i dalje vatreni navijač Ajaksa, dok je Anita pre nekoliko godina uspela da pobedi rak dojke. Pozitivno i motivacijski nastrojena, energična i ritmički bogata muzika 2 Unlimited i dvadesetak godina po nastanku lako prolazi test vremena, posebno u poređenju sa današnjom pop konkurencijom.

Ace of Base (Švedska)

Geteborški kvartet, koji se može pohvaliti da je svoj debi album „Happy Nation“ („Sign“ u Americi) iz 1993/4 prodao u više od 23 miliona kopija širom sveta, je zapravo porodična muzička manufaktura. Sestre Dženi i Lin uz brata Jonasa „Džokera“ Bergrena su uz njegovog ortaka Ulfa „Budu“ Ekberga brzo patentirali bezbrižni melodični dens zvuk sa pregršt vokalnih harmonija po uzoru na svoje slavne zemljake – grupu ABBA.

Zanimljivo je da je „Buda“ bio krajem prošlog veka tema kontroverze u domovini, pošto je u svojim adolescentskim godinama bio član neo-naci skinhead sastava Commit Suiside na čijem su repertoaru bile i pesme sa jasnom rasističkom porukom. Od originalnih članova grupe, gošća Beograda večeras će biti samo Dženi, u pratnji svoje ekipe pevača i igrača.

Technotronic (Belgija)

Pioniri eurodensa zapravo su studijski projekat muzičara Žoa Bogerta iz grada Alsta, koji se 1989. oglasio himnom svih svetskih teretana i hip-house bukvarom „Pump Up The Jam“ u kojoj je briljirala tada šesnaestogodišnja reperka Ya Kid K. Rođena u prestonici tadašnjeg Zaira Kinšasi, ona je u Belgiju stigla nakon određenog perioda provedenog u SAD.  U spotu za ovu pesmu nećete je videti, zato što je za te potrebe unajmljen kongoanski model Feli Kilingi, čiji je lik krasio i omot debi albuma na kome je učestvovao i Britanac MC Eric. Kada je ustanovljeno da se vlasnica glasa i osoba koja otvara usta u spotu razlikuju, došlo je do promene omota.

Technotronic je prodao oko 18 miliona albuma širom sveta, a iako nominalno nije prestajao s radom, nije se oglašavao albumima još od 1995, niti singlovima od 2000. U Beogradu će originalni član grupe MC Eric kombinovati živi nastup sa DJ setom.

C+C Music Factory (SAD)

Njujorški producentski dvojac koji su činili Dejvid Kol i Robert Kliviles počeo je s radom 1989, a dve godine kasnije su objavili debi Gonna Make You Sweat, na kome su vokalne deonice izneli reper Fridom Vilijams i pevačice moćnih glasina Zelma Dejvis i Marta Voš. Samo u Americi album je prodat u više od pet miliona primeraka.

Iako se dugo mislilo da su C+C dobili ime po početnim slovima prezimena svojih producenata, ime grupe je omaž „cookies and cream“ sladoledu koji su obojica voleli. Kol je preminuo 1995. od komplikacija izazvanih HIV virusom, i grupa je godinu dana kasnije prestala sa radom. Novo poglavlje u radu „muzičke fabrike“ počelo je 2010. kada je na Kolovo mesto došao Erik Kuper. Gosti Beograda biće Vilijams i Dejvisova, a Kliviles je jednom prilikom izjavio da je činjenica da njih dvoje često nastupaju pod imenom grupe „najveća uvreda na svetu.“

La Bouche (Nemačka)

Izvođači velikog hita „Be My Lover“, reper sa Aljaske Lejn MekKrej, bivši američki vazduhoplovac, stacioniran u bazama u Turskoj i Nemačkoj, i američka pevačica Melani Tornton upoznali su se početkom devedesetih u Frankfurtu, kada je Torntonova stigla u poseti sestri udatoj za još jedno vojno lice. Jureći svoj san, počela je sa nastupima po noćnim klubovima, koji su u Nemačkoj bili isplativiji nego u Americi i brzo se uortačila sa MekKrejem i producentima Ulijem Brenerom. Nešto kasnije došlo je do susreta i sa Frenkom Farijanom, nekadašnjim producentom zloglasne muzičke prevare Milli Vanilli. Torntonova se zatim posvetila solo karijeri, a na njeno mesto došla je Nataša Rajt. Nakon nastupa u Lajpcigu u novembru 2001, Torntonova je poginula u avionskoj nesreći u Švajcarskoj u 34. godini života.

Grupa se po prestanku rada 2002. ponovo aktivirala ove godine, mada je od 2007. redovno učestvovala na frankfurtskim muzičkim paradama nostalgije za devedesetim. Postoje čak dve ravnopravne postave grupe – jednu čine MekKrej i Dejna Rejn, a drugu Nataša Rajt i Džo Tompson.

Culture Beat (Nemačka)

Još jedna frankfurtska eurodens atrakcija kreacija je producenta Torstena Fenslaua. Culture Beat je počeo sa radom 1989, a zvezdane trenutke doživeo je četiri godine kasnije zahvaljujući megahitu „Mr. Vain“ koji su izveli američki reper Jay Supreme i pevačica Tanja Evans. Ovaj klasik tvrđeg eurodensa našao se na čelu 13 nacionalnih top lista. Krajem iste godine, Fenslau je poginuo u saobraćajnoj nesreći a njegove poslove u grupi preuzeo je njegov mlađi brat Frank.

Veruje se da je grupa u karijeri prodala više od deset miliona primeraka albuma širom sveta. Mlađi Fenslau će u Areni nastupati u društvu pevačice Džeki Sangster.Snow (Kanada)

Poluzaboravljeni autor još jednog megahita iz 1993 – reggae/rep komada „Informer“ rođen je u predgrađu Toronta gde su ga lokalni jamajčanski emigranti uputili u tajne ragge i usput mu nadenuli nadimak „Sneg“.  Pesmu je producirao legendarni njujorški reper MC Shan, a pošto svojim potonjim albumima nije ni izbliza uspeo da ponovi uspeh „Informera“, za Snowa se prirodno lepi kovanica „one hit wonder“ (čudo jednog hita). Sumnja u njegovu autentičnost bila je predmet sprdnje u legendarnom TV nastupu komičara Džima Kerija.

Još jedna zanimljivost vezana za ovog izvođača je da je spot za svoj najveći hit, posvećen tzv. drukarama i tasterima, video dok je bio u pritvoru zbog „pokušaja ubistva“. Repujući o zatvoru, Snow je u njemu postao muzička zvezda, a prema jednoj neproverenoj priči, po izlasku iz njega čekala ga je limuzina. Nekoliko godina kasnije, Kanađanin je sveo svoju kriminalnu prošlost na „nekoliko tuča po klubovima.“

Podeli s drugima