Monika-Beluci-2

Karmin je, može se slobodno reći, nadišao polje kozmetike i mode – on je društveni fenomen

Milja Lukić

Nekad je pojam lepote zaobljena ženica, nekad mršava do anoreksičnosti, nekad su u prvi plan isticane grudi, nekad debela pozadina, u nekim kulturama su mala stopala vrhunac seksepila, u nekim delovima sveta muškarci „otkidaju” na dugačke ušne resice… Sve je to na ovaj ili onaj način zavodljivo, a ne treba zanemariti ni ukus pojedinca – nešto što nekog odbija do gađenja drugome je privlačno do zaljubljenosti. Međutim, postoji jedan trend koji se više od pet hiljada godina u svim kulturama i civilizacijama smatra seksepilnim – crvene usne!

Retko ko ima prirodno jarkocrvene usne, zato se ženski deo ljudske populacije pomagao na razne načine ne bi li postigao efekat zavodljivih crvenih usana. Sumerska kraljica Sub-ad (2600. godina p.n.e) pouzdano je koristila karmin spravljen od dragog kamena crvene boje i olova(!). U njenoj grobnici pronađena je kutijica od školjki sa „karminom”, u stvari crvenilom koje je koristila verovatno i za obraze. U starom Egiptu „karmin” se pravio od crvene ili narandžaste gline i smole, a nekad je umesto smole korišćeno i neko drugo sredstvo kao lepak. Ne samo što je smola povezivala glinu u kompaktnu smesu, nego je i karmin na usnama duže trajao. Pitate se kako li su skidali to čudo sa sebe? Niko pojma nema. Kleopatra je, po zapisima istoričara i savremenika, uvek imala jarkocrvene usne. U staroj Grčkoj se koristio cinabarit, mineral crvene boje, u smesi sa živom. Živa je otrovna, tako da nije bila opasna samo po ženu koja je stavi na usne već i po muškarca koji je poljubi. U nekim javnim kućama starog Rima isticano je upozorenje da se ne treba ljubiti s prijateljicama noći, opasno je po zdravlje. Očigledno se nije radilo samo o mogućnosti raznih zaraznih bolesti već i o potencijalnim „poljupcima smrti” zbog žive.

 

Skarlet Johanson

Skarlet Johanson

 

Otprilike u vreme helenizma počinje i prokaženost upotrebe karmina, pa je tako u mnogim polisima važio zakon da prostitutke moraju uvek, i po danu i po noći, da imaju jarkocrvene usne. Ukoliko bi bile bez „karmina”, mogle su da budu kažnjene zbog lažnog predstavljanja.

U mračnom srednjem veku ne treba ni pominjati kako je karmin bio tretiran. Povezivan je s nemoralom, čak i satanizmom, a u stvari je bio zabranjeno voće, ono što tako neodoljivo mami. Zatim na scenu stupa renesansa, s njom i engleska kraljica Elizabeta I, koja je uvela modu potpuno belog, kreč-lica i crvenih usana. Postignut je i hemijski napredak, pa su se karmini pravili mahom od sastojaka biljnog porekla, mada je u njima i dalje bilo otrovnih metala, ali u mnogo manjoj meri.

 

Pretty-Woman1(1)

Idemo na operu? Crveni karmin, naravno!

 

Puritanci ipak nisu mirovali i uspeli su da „zakon protiv ulepšavanja” unesu u Britanski parlament 1770. Naime, ako bi muškarac dokazao da ga je žena zavela pomoću šminke, što se pre svega odnosilo na purpurna usta, mogao je da zatraži poništenje braka. U radikalnim slučajevima žena je mogla da bude proglašena za vešticu. Kraljica Viktorija je u 19. veku javno govorila da je nepristojno koristiti karmin. To je verovatno bio poslednji moralizatorski udar na karmin jer već početkom 20. veka karmin masovno ulazi u javnu upotrebu. Pretpostavlja se da je prvi karmin, u obliku kakav nam je danas poznat, proizvela francuska kuća Guerlain.

 

gwen-stefani-feet

Gven Stefani

 

Karmin nije bio samo sredstvo za ulepšavanje već i svojevrstan bunt ako uzmemo u obzir da je popularizacija karmina bila aktuelna kad god se radilo o pravima žena (sifražetkinje su marširale s karminom na usnama, to im je bila jedina „uniforma”), pa se čak i kampanja u SAD, tokom Drugog svetskog rata, nazivala „Rat, žene i karmin”. Naime, žene su počele da rade i „muške” poslove jer su muškarci bili na ratištu, pa su na ovaj način u fabrike u kojima su radile uvele pravilo da toaleti budu opremljeni karminima. U to vreme sprovedeno je i istraživanje o ponašanju žena u novonastalim uslovima, pa je jedan od poražavajućih rezultata bio da se 3% više žena karminiše nego što redovno pere zube. Činjenica je da zubi s jarkocrvenim karminom na usnama deluju belje, ali…

 

Izabel

Izabel Roselini

 

Uz karmin moraju da se pomenu i pronalazači – 1915. karmin je dobio valjkastu metalnu kutijicu dugačku 5 cm, koju je osmislio Moris Levi, a karmin se prstom pomerao nagore; 1923. je Džejms Bruis Mejson Mlađi konstruisao okretanje donjeg dela karmina, kakvo nam je poznato i danas.

 

Mesto: Njujork Datum: 19.06.2013 Dogadjaj: KULTURA/FILM - pop-zvezda Madona na svetskoj premijeri filma "Madonna: The MDNA Tour" u Njujorku Licnosti: Madonna

Madona

 

Za razliku od starih vremena, karmini su sada maltene „lekoviti” – u svom sastavu imaju i placentu, koja podmlađuje, a boje su neutralnog sastava i neškodljive. Pored toga što deluje zavodljivo, karmin i neguje usne. Neki bi rekli da mu je to najvažnije svojstvo, neki pak misle da je reč o ženstvenosti, senzualnosti, seksepilnosti, a psiholozi smatraju da je najvažniji učinak upotrebe karmina – samopouzdanje. Ne samo što je za stavljanje karmina vatrenih nijansi potrebno samopouzdanje, već, ako ga nemate, karmin će doprineti da ga dobijete. To je to vrzino kolo gde se sve vrti u istom krugu. Mnogi naučni radovi iz psihologije i sociologije imali su karmin kao bitnu stavku u okviru svojih tema, takođe je i čest predmet istraživanja. Na primer, muškarci i do 70% više pažnje obraćaju na usne žena s jarkim karminom u odnosu na one s neutralnim, kaže jedno istraživanje. Popularnosti karmina nisu dopinele samo javne ličnosti kojima je postao zaštitni znak, poput Merilin Monro ili Gven Stefani, već je karmin, može se slobodno reći, nadišao polje kozmetike i mode – on je društveni fenomen.

 

c

Kako nanosite karmin na usne?

 

Bez obzira na trenutnu modu, postoje neka opšta pravila:
• Jarki karmin isključuje naglašeno našminkane oči.
• Crveni ajlajner ili krejon kojima naglašavate liniju usana može da bude samo za nijansu intenzivnije boje od boje karmina.
• Za jarkocrveni karmin neophodan je savršen ten – ako ga nemate, pomoći će vam puder.
• Jarkocrveni karmin ide uz klasične ili svedene odevne kombinacije, bez mnogo šarenila (generalno, samo majstori mogu da uklope šarene desene garderobe i intenzivnu boju karmina).
• Ako ne želite da skrećete pažnju na sebe, izaberite neutralnu nijansu karmina.
• Za dugotrajnost karmina postoje posebne podloge, kao i završno mazanje posebnim proizvodima koji se kupuju uz određenu boju – vodite računa o tome jer ništa nije ružnije od zuba koji su u istoj boji kao i usne.
• Nalakirani nokti moraju biti u istoj ili svetlijoj nijansi od karmina.
• Boje odeće koje najbolje idu uz jarkocrveni karmin: bela, crna, siva, tamnoplava, zelena…
• Boje odeće koje nikako ne idu uz jarkocrveni karmin: ljubičasto-modra, ciglacrvena, jarkožuta, braon…

 

alg_actress_marilyn-monroe

Merilin Monro

 

Dakle, koliko ste sigurni u sebe i svoju ženstvenost? Samo napred, crveni karmin ne postoji tek zavođenja radi, on je i svojevrsni psihoterapeut koji podiže samopouzdanje za tili čas.

 

Podeli s drugima