wind

Stiže nam zahlađenje

Bojan Šojić

Uran je počeo da se brine zbog broja i snage svoje dece koja je stalno rasla; bojao se da bi ga jednog dana mogli gurnuti u stranu. Zato ih je zatvorio u Tartar, mračno i hladno mesto u dubinama zemlje. Gea, nezadovoljna Uranovim nasilnim ponašanjem prema njihovoj deci i svakodnevnim silovitim nasrtajima, proizvela je iz svoje unutrašnjosti oštar srp ili kosu i dala ga svojim sinovima, tražeći da osakate oca, lišavajući ga reproduktivne moći.
Kronos, najmlađi od svih Titana, odlučio je da lično kazni božanskog oca, i sva njegova polubraća i polusestre, izuzev okeana, složili su se sa tim. Kada je pala noć, Uran, pun strasti, rasprostreo je svoje prostrano telo preko Gee, a Kronos mu je tada, ugrabivši priliku, odsekao genitalije uz pomoć Geinog srpa.

Milan S. Dimitrijević – Nebo u staroj grčkoj kosmogoniji

U odnosu na ono što je uradio, na Kronosa tj. Saturna možemo gledati iz dva ugla.

S jedne strane, on je zloća koji je hladnokrvno izmasakrirao sopstvenog oca. Ali, s druge strane, on je heroj koji je oslobodio svoju majku, braću i sestre neprestanog terora Urana. Doista, mnogo ljudi na njega gleda kao na zloću, opravdano strepe od njegovih konjunkcija, kvadrata i opozicija na osetljive tačke horoskopa, strepe od njegovih povrataka, očekujući da oteža i donese nevolje u nekoj životnoj oblasti. Istovremeno, prema njemu gaje strahopoštovanje, prihvatajući ga kao velikog Učitelja, a nevolje i teškoće koje donosi kao lekcije koje je potrebno savladati na životnom putu.

Najteža lekcija koju Saturn predaje jeste lekcija o vremenu. Uči nas, da je ovaj naš život ograničen određenim brojem obrtaja kazaljki na satu, te da zbog toga vodimo računa i ne rasipamo uzalud ono što nam je tako dragoceno. To su i lekcije o odgovornosti. Uči nas, da ono što uradimo danas brzo postaje deo prošlosti, ali određuje našu budućnost, da svaka akcija, svaki potez ima i  svoju posledicu.

 

Kastracija

Saturn kastrira Urana (Giorgio Vasari, Cristofano Gherardi, 1560. Sala di Cosimo I, Palazzo Vecchio)

Nekada nas na teži način uči tome da je sve materijalno propadljivo i prolazno, što nam govori da treba da negujemo i jačamo ono što se nalazi unutar nas. Onako kako je Uranov nagon za razmnožavanjem i uvećavanjem u materiji bio nasilno okončan kastracijom, tako nam Saturn sve što tokom života steknemo i prigrabimo, u bilo kom momentu može „kastrirati“ tj. oduzeti na razne načine. Oni čija moć počiva na velikim materijalnim bogatstvima, ako im se ta bogatstva oduzmu, tada ostaju slabi i nezaštićeni.

No, on ne može kastrirati nematerijalno, ne može oduzeti ono što smo unutar svog tela izgradili, ne može uništiti našu dušu. Može je mučiti, gnjaviti na razne načine, ali ne može otkinuti nijedan njen deo. Bogatstvo duše je bogatstvo u koje on ne može da takne – svaki njegov zamah srpom je zamah u prazno.
Možda je to zapravo njegova poruka: da vreme koje nam je dato mudro iskoristimo da oplemenimo i razvijamo svoje unutrašnje biće. Jer, zaista, zašto bi besomučno ulagali u nešto što ionako ne možemo da zadržimo, što će vreme pre ili kasnije pojesti?

 

sep

Vi koji redovno čitate prognoze koje pišem, stavljanje Saturna u prvi plan, navešće vas na zaključak o razvoju vremena u narednom periodu i bez da u celosti pročitate tekst. I taj zaključak do kog budete došli, biće sasvim ispravan – stiže nam zahlađenje.

prva cetvrt

Prva četvrt, 19. novembar 2015. godne, 07:27h, Beograd

Ovo zahlađenje sam pre nekoliko meseci ubeležio u prognozi za jesen, kao prvo u ovoj sezoni koje bi moglo doneti sneg i nižim predelima:

…a oko 25. novembra još jedno zahlađenje sa kišom. Susnežica i sneg bi bili mogući ponegde i u nižim predelima, posebno na zapadu i jugozapadu gde može doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Ipak, taj sneg bi se brzo otopio.

Saturn definitivno nikada ne izneveri očekivanja. Pogled na kartu lunarne faze otkriva nam postavku ovog „ledenog čike“ vrlo blizu stepena Ascendenta.  Na kraju je svog životnog ciklusa, vrlo je hladan, a ta hladnoća je minimalno ublažena pozicijom u toplom znaku Strelca, tako da možemo očekivati oblačno vreme sa kišom i intenzivnim padom temperature.

Prema stepenu u usponu Mars šalje svoj aspekt sekstila, a kako je dosta topao i u toplom znaku, malo će ublažiti hladnoću koju Saturn povlači. To će biti razlog što se sneg neće dugo zadržavati, ali tamo gde bude padao, može napraviti probleme jer će biti dosta težak.

Merkur počinje svoje odvajanje od Sunca, sprema se da uskoro promeni znak što će biti propraćeno jačim vetrovima najpre severnih pravaca, a onda istočnih i severoistočnih.

Mesec je u rastu svetlosti i prva planeta sa kojom se spaja je Merkur i to putem kvadrata. Ova kvadratura upućuje na promenljivo i vetrovito vreme, a pošto su obe planete u vlažnim znacima, padavine neće izostati, a naročito će biti obilne u drugom delu perioda (od 22. novembra).

 

sep

 

Kao što možemo da vidimo, novembarskom proleću dolazi kraj. Dva dana nakon početka ove lunarne faze (subota, 21. 11.) stižu oblaci, kiša i pojačan vetar, uz pad temperature koji će biti intenzivniji narednog dana. Između 22. i 24. treba očekivati više padavina – u nizinama kišu, a u višim predelima sneg. U ponedeljak sneg će biti moguć i u nižim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Poneka pahulja može proleteti i u Vojvodini, Beogradu i Šumadiji, ali bez zadržavanja.

Do kraja perioda će temperatura biti u stalnom padu. Teško je napraviti procenu, ali mislim da će se maksimalne temperature kretati između 5°C i 7°C, a ujutru oko 0°C ili malo ispod nule. Vetar na momente umeren i jak severnih i istočnih pravaca.

U okruženju slično vreme, ali bi u jugozapadnoj i zapadnoj Sloveniji, zapadnoj i centralnoj Hrvatskoj, većem delu BiH i u Crnoj Gori moglo biti obilnijih padavina. U nižim predelima ponegde može pasti i preko 10 cm snega, koji zbog težine može naneti manju materijalnu štetu. Najintenzivnije padavine će biti između subote i ponedeljka. Biće i jačeg vetra. Maksimalne temperature će se uglavnom kretati između 0°C i 5°C, a kasnije u manjem porastu.

U većem delu Evrope takođe promenljivo sa kišom i padom temperature. Hladan vazduh će se širiti preko čitave Evrope, sve do juga Balkana i severne Afrike, tako da se u mnogim evropskim gradovima sneg može na kratko zabeleti. Obilnijih snežnih padavina bi moglo biti u Austriji, severnoj Italiji, zapadnim delovima Mađarske, u Češkoj i Poljskoj. U Italiji, Švajcarskoj, južnoj i istočnoj Nemačkoj, centralnoj i istočnoj Francuskoj, biće jakog vetra. Maksimalne temperature uglavnom oko prosečnih vrednosti za kraj novembra.

Podeli s drugima