paroNa prvi pogled, Paro je još samo jedna u nizu simpatičnih plišanih igračaka, no izgled, kao i obično, vara – reč je o sofisticiranom izdanku najsavremenije japanske tehnologije, terapeutskom robotu koji pomaže obolelima od različitih oblika demencije, među kojima je i Alchajmerova bolest

Naime, pacijenti u bolnicama i ustanovama za specijalnu negu koji muče muku s ovim oboljenjem, osim što imaju problem s pamćenjem, pate i od naglih promena raspoloženja. Paro pomaže smirivanju i opuštanju, i pospešuje interakciju – oblikovan kao umiljato mladunče grenlandske foke, ovaj robot, osim mekog krzna, zahvaljujući svojim senzorima za dodir mrda glavom i repom i trepće, reagujući na maženje. Osim sposobnosti da nauči svoje ime, može i da pokazuje emocije poput ljutnje, iznenađenosti i sreće. Paro ispušta zvukove nalik foki, ali za razliku od nje – danju je „budan“, a noću „ide na spavanje“.

Dizajner Para je Takanori Šabata. On je 1993. počeo sa razvojem ovog robota na Institutu za istraživanje inteligentnih sistema pri japanskom Državnom institutu za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju. Deset godina kasnije našao se u prodaji, i prema Ginisovoj knjizi rekorda važi za „najterapeutskijeg robota na svetu“.

Osim u zemlji proizvodnje, ovaj šarmer među robotima je sve popularniji i među pacijentima u Nemačkoj i SAD, gde se može nabaviti po ceni od oko pet hiljada dolara.

Podeli s drugima