savet

(Nije naodmet ni za veterane)

Milja Lukić

Prava poplava TV-emisija o kulinarstvu, blogova s receptima i savetima, profesionalnih i poluprofesionalnih sajtova, knjiga i časopisa… govori da je spremanje hrane u kućnim uslovima sve popularnije. Naše bake imale su Patin kuvar, majke su isecale i prepisivale recepte iz časopisa, a moderne domaćice gledaju TV ili surfuju po internetu u potrazi za najboljim rešenjem večite dileme „šta da kuvam sutra“. Kako to sve divno izgleda kad Džejmi, Najdžela, Rudolf i ostala ekipa nešto spreme, pa još bude gotovo očas posla i sve deluje vrlo jeftino. Zaneseno se udaljite od TV-a, a onda se nađete licem u lice sa šporetom, noževima, varjačama i mnogim drugim spravicama koje ste kupili u euforiji „Ja kuvam! Ja kuvam!“ raspoloženja, pa u međuvremenu zaboravili za „koj’ će vam to đavo“. Na licu mesta shvatite da pravljenje suflea i nije tako lako; karamel vam se zgusne do te mere da bude tvrđi od šerpe; suvim zlatom platili ste mango a mogli ste da pravite kolače i sa sezonskim voćem…
Bila sam u čudu kad je Holanđanka pečene paprike stavila u aluminijumsku foliju, svaku ponaosob – tad sam kolutala očima kao kasa u samousluzi preračunavajući koliko je folije potrošeno i koliko to košta. Onda je sačekala da se paprike ohlade. U međuvremenu je pričala kako su se paprike poparile i kako će biti mnogo lakše da im se skine kožica. A onda je jednim potezom skinula ljusku! O-la-la, kako je to elegantno, ali je, priznaćete, mnogo skuplje od uvijanja po nekoliko komada u obične novine, da biste na kraju dobili – isti rezultat. Možda se tako radi u svetu, možda je tako i bolje, ali kad zamislim naše žene kako uvijaju u foliju pečene paprike za ajvar, pitam se koliko bi se kilometara folije utrošilo za jednu zimnicu i koliko bi im vremena bilo potrebno da sve obave.
Mnogo se lakše uči uz gledanje nego uz čitanje, zato TV ima prednost, ali ništa ne može da zameni praksu. Budite pametne – budite manje ambiciozne. Za početak, naučite osnovna jela i spremite ih onoliko puta koliko je potrebno da se izveštite i kuvate bez pogleda levim okom na kuvar a desnim na šerpu. Pored preteće razrokosti, nije ni praktično. A kad lepo savladate kulinarske veštine, neosetno ćete preći na komplikovanije stvari, možda čak poželeti i da postanete profesionalac.
A pre početka vaše kulinarske karijere, evo nekoliko saveta za lakše snalaženje u kuhinji i nekih trikova kako da budete efikasniji, izbegnete pehove ili popravite stvar kad vam se desi greška.

Zagorelo jelo


Zagorelo jelo brzo prebacite u drugu posudu i pokrijte mokrom krpom. Posle nekoliko minuta sklonite krpu i zamenite je drugom mokrom krpom, i tako redom sve dok ne izvučete miris zagorelog.

Previše vodeno jelo


Pirinač ima osobinu da „skuplja vodu“. Ako želite da malo „ugustite“ jelo, a da ga više ne kuvate čekajući da voda ispari, stavite u gazu malo pirinča, dobro zavežite i spustite u šerpu – kad se pirinač skuva i prilično nabubri, primetićete da je „popio“ višak tečnosti. Na kraju gazu s pirinčem samo izvadite iz šerpe.

Premasno jelo


Dok pirinač „pije“ vodu, krompir „guta“ mast, pa tu njegovu osobinu možete da iskoristite za odstranjivanje viška masnoće. Oljuštite krompire i rasecite ih načetvoro ili natroje (kako bi što više masti upili) i stavite u jelo, pa ih kasnije izvadite.

Bistra supa


Kad dodajete vodu u supu tokom kuvanja, mora da bude topla ili još bolje – vruća. Pomažu i oprane ljuske jajeta koje kasnije treba izvaditi, kao i skidanje pene, mada ovo poslednje nije poželjno ako želite da sačuvate sve vredne sastojke supe.

Bez grudvica


Da vam se u sosu, pudingu, filu, kačamku… ne bi stvarale grudvice, uvek mešajte samo u jednom smeru. Malo nalevo, pa malo nadesno neće napraviti glatku masu.

Čvrst sneg od belanaca


Za čvrst šne balanca moraju da budu sobne temperature, malo ih posolite (na vrh noža) i ne prekidajte mućenje.

Bez preterivanja
• Dok ne steknete neophodnu praksu u kuhinji i uobičajenu rutinu, strogo se držite recepta! Kasnije, kad ovladate kulinarskim veštinama, slobodno improvizujte.
• Predugo prženje lignji dovešće vas na početak – biće žilavije nego presne. Maksimum za prženje je 15 minuta, uobičajeno je 12, ali vi svakako pratite uputstva u receptu.
• Kad mutite slatku pavlaku za šlag, predugo mućenja može da proizvede sasvim suprotan efekat – odvojiće vam se maslac i mlečna tečnost.

Podeli s drugima