Tajna istorija Miloševe Srbije


Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti bilo je gotovo nezamislivo objaviti ovu knjigu za piščeva života, pa je autor Vuk Karadžić zapečatio uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka


Izdavačka kuća Laguna objavila je prvi put kao posebno izdanje Tajnu istoriju Miloševe Srbije Vuka Karadžića, testamentarnu knjigu oca srpskog jezika, nesvakidašnju i šokantnu ispovest bliskog učesnika istorijskih događaja.

Knjiga objedinjuje spis iz Vukove zaostavštine Sprdnja (o odnosu kneza Miloša prema podanicima), zatim hronologiju života i rada Vuka Karadžića i predgovor priređivača Dejana Mihailovića, koji je bio neophodan kako bi čitalac na pravi način razumeo istorijski kontekst i činjenice zbog kojih ovu knjigu Vuk za života nije hteo i smeo da pošalje u štampu.

„Miloš je u gospodstvu i u besposlici malo pomalo dotle doterao, da mu se sad ništa tako ne mili, kao sprdnja. Sa sprdnjom se vreme besposleno provodi, sa sprdnjom se briga razbija, sa sprdnjom se ruča i večera, sa sprdnjom se sva državna dela svršuju, sa sprdnjom se i Bogu u crkvi moli. Koji najbolje zna sa sobom i s drugim ljudma sprdnju zbijati, onaj je najsposobniji da se primi u dvor za ministra…“

Kad je na poziv kneza Miloša boravio na službi u Srbiji 1829. i 1830, Vuk Karadžić je bio svedok Miloševog despotskog vladanja i svakodnevnog izmotavanja s okolinom i narodom koji je dolazio knezu da se požali ili zatraži pravdu. Po obavljenom poslu napustiće Beograd i u zemunskom karantinu napisati poduži tekst s primerima Miloševe tiranije pod nazivom Osobita građa za srpsku istoriju našega vremena.

Rukopis u tradiciji tajnih spisa namenjenih za potomstvo, kao ostavštinu za buduće generacije, Vuk je zapečatio uz amanet da se ne otvara do kraja XIX veka. Zbog eksplicitnog jezika i nezgodnih pojedinosti bilo je gotovo i nezamislivo objaviti ga za piščeva života. Svojevrsna dopuna Vukovog glavnog istoriografskog dela Miloš Obrenović, knjaz Serbiji, ili građa za srpsku istoriju našega vremena (1828), ovaj spis je do danas ostao u senci drugih Vukovih dela i prvi put se objavljuje kao zasebna knjiga.

Tajnu istoriju Miloševe Srbije možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Podeli s drugima