Portugalski nobelovac Žoze Saramago je za roman Stoleće u Alentežu dobio i Nagradu grada Lisabona


 

Stoleće u Alentežu je porodična saga koja obuhvata gotovo čitav XX vek u Portugaliji, uključujući i „karanfil-revoluciju“ 1974. godine. Objavljen prvi put 1980, ovaj roman prati sudbinu tri generacije porodice Mau-Tempo – siromašnih seljaka bez zemlje, poput Saramagovih dede i babe. Autor se vraća svojim korenima na ruralnom jugu Portugala i piše istorijsku priču o životu tih ljudi. Roman duboko ličan, prvo je Saramagovo delo s piščevim prepoznatljivim rukopisom, blistavim stilom koji zanemaruje pravopisne norme i specifičnim glasom i humorom koji uzdižu njegove romane do najviših ostvarenja savremene svetske književnosti.

Pod Saramagovim perom, socijalna istorija i prikaz napornog rada na selu uzdiže se do poetske metafore o ljudskom životu uopšte i čovekovoj veri u srećniju budućnost.

„Saramago je veliki majstor priča o onome što je iskusio ili izmislio, ispoljavajući nesvakidašnje umeće da izbriše granice između doživljenog i izmaštanog.“ Njujork tajms

Stoleće u Alentežu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Jedan posetilac sajta SlovoPres, koji u komentarima najoriginalnije i najsažetije odgovori na pitanje Kakav utisak Saramago ostavlja na čitaoce? dobija ovaj roman na poklon!

Podeli s drugima