Novi Miljin kuvar – Svečana trpeza, po nepromenjenoj ceni do 22. februara na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


 

Manje-više svi imamo neki ustaljeni jelovnik za praznike. Od predjela do poslastica. Naravno, tada spremamo ono što nam najbolje uspeva i za šta provereno znamo da se svima dopada. Kako ne bismo ponavljali recepte (mnogi od tih „klasičnih“ već su bili u prethodnim brojevima), odabrali smo isto tako ukusne, koji provereno uspevaju, a raskošni su, pravi svečani. Veliki praznici su prošli, ali ništa zato – recepti ostaju, iskoristićete ih za neke druge proslave ili kad vam dolaze gosti, a vi baš želite da se pohvalite svojim gastronomskim umećem.

Po našim kućama redosled je ustaljen – oval za predjelo sa suhomesnatim proizvodima, nekoliko vrsta sira, slanim bombicama, tortama i rolatima, punjenim jajima, preko usoljene ili dimljene ribe, pihtija, prebranca, ruske salate, jake supe ili teleće čorbice, nezaobilazne sarme, obaveznog pečenja, i na kraju veliko finale – nekoliko vrsta kolača i makar jedna torta. Završavate kvalitetnom kafom, zadovoljni sobom. Da se ne bi uvek ponavljalo sve isto, zavirite u ovo izdanje, možda ćete pronaći još neki recept da ga dodate ustaljenom repertoaru.

Miljin kuvar – Svečana trpeza, podeljen je na posni i mrsni deo. Za Novu godinu ste spremali, čak i ako postite, makar nešto mrsno zbog gostiju koji vam dolaze, a onda je sledilo Badnje veče kad ste se okrenuli posnoj trpezi, pa mrsni Božić, i, kao veliko finale – Srpska nova godina, takođe mrsna. Gledajući o kom vremenskom periodu se radi,  specijalitete ste spremali punih 14 dana.

Nije naodmet da sebi pomognete dobrom organizacijom i pravilnim rasporedom rada kad imate neku proslavu ili važne goste. Sve što možete da napravite unapred, bilo da se održava na sobnoj temperaturi bilo da stavljate u zamrzivač, uradite na vreme, kako bi vam preostalo samo uživanje u svečanoj trpezi.

 

Podeli s drugima