Na naslovnoj strani Dejli Tеlegrafa 29. avgusta 1939. godine osvanula je vest „Hiljade nemačkih tenkova na poljskoj granici“ koju je poslala reporterka početnica


 

Povodom smrti Kler Holingvort, 10. januara, u 106. godini, najviše pominjan događaj bila je vest o početku Drugog svetskog rata. Prva je objavila vest, možda i najznačajniju u 20. veku, što je dovoljno da obeleži njenu profesionalnu karijeru. Međutim, bila je i u Vijetnamu, na Bliskom istoku, tri godine u Kini (jedna od samo troje zapadnih novinara u to vreme), u Iranu, Egiptu, Pakistanu… U Alžiru je boravila od 1954. do 1962, i izveštaji o Alžirskom ratu dodatno su je proslavili jer je bila najobjektivnija (zlatno novinarsko pravilo – saslušati obe strane) i sagovornici su joj bili svi relevantni učesnici sukoba. Povodom 100. rođendana, 2011. godine, britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je: „Kler, ti si zaista sedela u prvom redu istorije.“

U oktobru prošle godine Tajm je posvetio specijalno izdanje njenoj izuzetnoj karijeri, povodom 105. rođendana. Čitajući članke koje je objavljivala, uvek s lica mesta najvažnijih svetskih događaja, postaje jasno koliko je Vilijam Hejg imao pravo kad je pomenuo prvi red istorije. Napisala je i pet knjiga koje su referentna literatura za proučavanje moderne istorije, uključujući i memoare Linija fronta.

 

Na proslavi 21. rođendana, 1932. godine

 

Holingvortova se rodila 10. oktobra 1911. godine, iste godine kada i Tenesi Vilijams i Ronald Regan. Pripadnica je srednje klase, ali je neobično da je studirala u inostranstvu, i to – slavistiku. Zato je i dobila zadatak da izveštava o napetostima u Poljskoj, i imala tu (ne)sreću da tokom puta iz Poljske prema Nemačkoj susreće samo tenkove i vojna vozila, a kad su počeli da nadleću i avioni, javila se britanskoj ambasadi u Varšavi, oni prosledili obaveštenje Forin ofisu, dalje Dejli Telegrafu, i – Kler Holingvort ušla je u istoriju.

Interesantan podatak je i da je 1946. pukom srećom izbegla smrt. Naime, u Jerusalimu je od eksplozije bombe u hotelu Kralj David stradalo 100 ljudi, a Holingvortova je bila samo 300 metara dalje. Naravno, nije teško pogoditi da je prva javila ekskluzivnu vest.

 

Kler Holingvort

 

Ipak, najintrigantnija epizoda iz njene sjajne karijere u vezi je s dvostrukim špijunom Kimom Filbijem. Filbi je bio u MI-5 (britanska kontraobaveštajna služba) čovek od poverenja, vodio je antisovjetski odeljak, a u stvari je bio agent KGB. Holingvortova je bila sumnjičava kad je u Bejrutu javljeno da je ovaj britanski aristokrata iz diplomatske porodice i na važnoj funkciji državne bezbednosti nestao, da je poslednji put viđen kako ulazi u automobil s diplomatskim tablicama. Istog dana je ruski teretnjak plovio za Odesu. Opet je bila na pravom mestu u pravo vreme pukim slučajem, sabrala dva i dva, i ekspresno javila vest Gardijanu. Međutim, uredniku se činilo da je to nemoguće, bojao se da objavi šokantnu vest, i tek posle više od dva meseca, kad je Filbi u Moskvi dočekan kao heroj, vest je osvanula i u Gardijanu.

Kler Holingvort je sa 60 i kusur godina, već zrela za penziju, otišla u Hongkong s namerom da piše o stanju u Jugoistočnoj Aziji. Govorkalo se i o predaji grada Kini posle 99 godina britanske uprave. Izveštavala je o poseti Margaret Tačer 1984. Dok su svi pisali o sporazumu koji su potpisali Tačerova i Džao Cijang, ona je plastično opisala situaciju citirajući Cijanga: „Gospođo Tačer, ili ćete potpisati da se Hongkong do 1997. mirno vraća Kini ili ćemo mi sutra do podneva s vojskom biti u njemu.“ Kažu da se britanska premijerka upravo tada saplela na stepenicama od šoka.

 

Prošlogodišnja proslava 105. rođendana

 

Iako je Holingvortova imala nameru da u Hongkongu bude tek nekoliko godina, do kraja života ostala je u tom delu sveta.

 

 

Podeli s drugima