56017198-6214-49ce-ae0c-32240a0a0a64-baba-vanga-prorocanstvo-zemljotres-1328585176-77694-718x446

Da li će do kraja ove godine jedna svetska sila propasti?

Po onome što možemo da pročitamo u štampi, čuvena bugarska proročica Vanga je predvidela događaje za naredna tri veka. Godine su uglavnom taksativno poređane, i svaka je opisana karakterističnim događajem, uglavnom kataklizmičnim. Tako joj se pripisuje da je za kraj 2010. „videla” početak Trećeg svetskog rata.

Krajem prošle godine, u Bugarskoj je osnovan Vangin fond koji se bavi zaštitom njenog imena. Ime Vanga je patentirano, i, na primer, fizička lica više ne mogu nazivati ugostiteljske objekte njenim imenom, kao što se ni na suvenirima više ne sme ispisivati Vanga. Za takve prestupe predviđena je kazna. Najvažnije je, ipak, što je ova organizacija rešila da stavi tačku na spekulacije o njenim proročanstvima. Predsednik Vanginog fonda Ivan Dimov objavio je da će ovaj fond periodično objavljivati publikacije s proročanstvima. Po njegovim rečima, Vanga nikad nije predvidela početak Trećeg svetskog rata, niti je ikada govorila o bolestima i smrti, izuzev što je predvidela smrt svog muža, kao i sopstvenu, 1996. godine.

Budući da je Vanga bila nepismena, sve što joj se pripisuje kao proročanstvo, zapisivali su drugi ljudi, samim tim je i verodostojnost tih zabeležaka sumnjiva. Jedino što će se smatrati validnim jesu reči koje je govorila pred više ljudi, pa i tada samo ako svi potvrde da je baš tako rekla. Dakle, Treći svetski rat nije njeno proročanstvo, kao ni godine gladi, čudne bolesti, smrt velikog broja ljudi od neke nove, nepoznate bolesti, da će Evropljani nestati… Međutim, jeste predvidela teroristički napad na Kule bliznakinje, navalu izbeglica u Evropu, odlazak na Veneru u potrazi za novim izvorima energije, naseljavanje Marsa…

Ono što je sigurno predvidela za 2016. godinu, i što je Vangin fond publikovao, liči na akcioni film B produkcije. Naime, već se ostvarilo da će „u velikom zapadnom gradu zapovedati musliman” (novi gradonačelnik Londona?), a „veliku zemlju preko velike vode” (nesumnjivo – Ameriku) pogodiće velika kriza koju će, pored „problema s novcem” (banke?) uzrokovati i vremenske neprilike.

U glasilima, uglavnom ruskim, moglo je da se pročita kako je Vanga prorekla i da je moguć raspad SAD na severni i južni deo, kao i da je „čovek tamne boje kože” (Barak Obama, čiji je dolazak na čelo Amerike predvidela još 1972. godine) poslednji predsednik SAD! Međutim, Vangin fond ovaj „dodatak” nije objavio.

S druge strane, u američkim glasilima najpopularnija proročanstva su Nostradamusova, koja treba dešifrovati. Dok se ne desi ono što je „video”, proročanstva su svakojaka. Tako je, po tumačenju „eksperata”, predvideo raspad velike zemlje, ali, gle čuda – na Istoku. U prevodu, to je, naravno, Rusija.

Nostradamusova, ako su dobro protumačena, i Vangina proročanstva poklapaju se u ovoj tački, da jednoj velikoj zemlji predstoji velika kriza. Amerika ili Rusija… Ili neka treća. Videćemo. Ako uopšte do toga dođe.

Interesantan je podatak da je Vanga tri godine provela u Zemunu, u specijalnoj školi za slepe, u kojoj je naučila da šije. Dar vidovnjaštva prvi put je osetila sa 30 godina, 1941, neposredno pred bombardovanje Beograda. To joj je bilo prvo veliko proročanstvo.

Podeli s drugima